Εκτύπωση άρθρου

Εφημερίδα Κέρδος
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Της Αλεξάνδρας Καππάτου Ψυχολόγου – Παιδοψυχολόγου – Συγγραφέα

Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα που τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο έχει ανατρέψει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Ο καθημερινός καταιγισμός αρνητικών πληροφοριών και δυσμενών προβλέψεων για την οικονομία έχει καταλάβει κυρίαρχη θέση στις συζητήσεις όλων μας. Οι περικοπές στα εισοδήματα και η αγωνία ότι χάνονται κεκτημένα δικαιώματα προκαλούν θυμό, αγωνία, ανασφάλεια, αδυναμία.
Το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο, μαύρο, η έννοια της αντίδρασης φαίνεται δύσκολη, μάταιη- είμαστε υποχρεωμένοι  να πειθαρχήσουμε. Τι χειρότερο όμως για έναν άνθρωπο να χάνει την πίστη και την ελπίδα στα αύριο, να μην μπορεί να ονειρευτεί ή να σχεδιάσει! Ο φόβος της ανεργίας ή της ελαστικής εργασίας πλανάται και φαντάζει απειλητικός. Το δικαίωμα του ατόμου για εργασία υποσκάπτεται, αμφισβητείται, απορρίπτεται και μαζί ταλανίζεται η αξιοπρέπεια του ατόμου και αρχέγονοι φόβοι ξυπνούν. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν αυτές τις αιφνίδιες και δυσάρεστες αλλαγές  στη ζωή τους, με φυσικό επακόλουθο να χάνουν την εμπιστοσύνη τους, την αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας.

Οι αγχώδεις διαταραχές , οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, οι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, (πονοκέφαλοι, κολίτιδες κ.λπ.) αλλά και η κατάθλιψη καιροφυλακτούν, αναζητώντας το ιδανικό έδαφος στον ψυχισμό των ταλανισμένων πολιτών  για να εγκατασταθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι κατά τον τελευταίο χρόνο  έχει υπάρξει αύξηση 15% στις αγχώδεις διαταραχές. Ο απελπισμένος άνθρωπος αναζητεί διέξοδο και στην κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών .
Κάθε ημέρα ακούμε ότι κάποιος  συνάνθρωπος μας έδωσε τέλος στη ζωή του γιατί δεν άντεξε  τα χρέη. Παρ’ ότι ο δείκτης αυτοκτονιών στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη , ωστόσο τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε αύξηση 100% στον αριθμό τους, οι οποίες έφθασαν τις δυο την μέρα και μέσο όρο από μια το 2009.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 4%αυξάνει τις αυτοκτονίες κατά 6%.
Άλλες επιστημονικές εργασίες  δείχνουν ότι στις εταιρείες που έγιναν περικοπές μισθών ή απολύσεις, διπλασιάστηκαν τα συμπτώματα καταθλίψεων και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα καταγράφηκαν πιο έντονα συμπτώματα σε αυτούς που ζούσαν υπό την απειλή της απόλυσης, παρά σε όσους πραγματικά απολύθηκαν.
Μάρτυρες όλων αυτών είναι τα παιδιά, που με ανησυχία και αγωνία ακούνε συνέχεια από τους ανοιχτούς δέκτες των τηλεοράσεων, χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνουν κρίση, ύφεση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σπρεντ, γιατί λένε για μας άσχημα πράγματα κ.λπ. Οι γονείς τους φαίνονται ανήσυχοι, όλο συζητούν μεταξύ τους και με φίλους για τις περικοπές των εισοδημάτων τους.  Η ευθύνη για τη διαφύλαξη της ισορροπίας των παιδιών είναι τεράστια. Τα παιδιά χρειάζονται απαντήσεις γι’ αυτά που συμβαίνουν με απλά λόγια, προσαρμοσμένα στην ηλικία τους. Εξηγήστε την αλήθεια της οικογένεια σας, τι περικοπές θα χρειαστεί να κάνετε και τους λόγους για τους οποίους θα συμβεί αυτό. Διαβεβαιώστε τα ότι είστε δίπλα τους και ότι η οικογένεια σας είναι ενωμένη σαν γροθιά, ακόμη κι αν χρειαστεί να αλλάξετε κάποια πράγματα στη διαβίωσή σας. Ο στενός δεσμός μεταξύ γονιών και παιδιών λειτουργεί σαν ασφαλιστική δικλείδα και γίνεται ανάχωμα σε αυτό το τσουνάμι.

Copy link
Powered by Social Snap