Εκτύπωση άρθρου

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς χωρίζουν έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σχέση με άλλα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η σχέση μεταξύ των δυο διατηρήθηκε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως παχυσαρκία, κάπνισμα και διαβήτη. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται τέτοια σχέση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους που ζουν στον Καναδά. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Esme Fuller-Thomson, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν νέες μελέτες σχετικά με το διαζύγιο και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δεν καταλήγει ότι τα παιδιά που προέρχονται από διαζύγιο είναι προορισμένα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε η ερευνήτρια. Επειδή τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζονται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, δήλωσε η Fuller-Thomson, περισσότεροι από τους συμμετέχοντες που υπέστησαν εγκεφαλικό είχαν γεννηθεί το 1940 ή νωρίτερα. Το διαζύγιο ήταν πιο σπάνιο εκείνα τα χρόνια και οι συνέπειες ήταν προφανώς πολύ διαφορετικές από την εμπειρία διαζυγίου που έχει τώρα ένα παιδί.

Το στίγμα ήταν μεγαλύτερο και λόγω αυτού είναι πιθανόν οι γονείς που χώριζαν να το έκαναν κάτω από πιο ακραίες περιστάσεις σε σύγκριση με όσους χωρίζουν σήμερα, δήλωσε η ερευνήτρια.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται το διαζύγιο με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε. Για παράδειγμα, παιδιά των οποίων οι γονείς χωρίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν σε περιβάλλον με περιορισμένα οικονομικά σε σχέση με παιδιά άλλων οικογενειών, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές παθήσεις στην ενήλικο ζωή. Στην έρευνα δεν εξετάστηκε πιθανή σχέση με το οικογενειακό εισόδημα.

Το παιδικό στρες μπορεί πιθανόν να συνδέει τα δυο, δήλωσε η Fuller-Thomson.Προηγούμενες έρευνες στην παιδική ανέχεια και την κακοποίηση υπέδειξαν ότι το σοβαρό και χρόνιο στρες στην παιδική ηλικία μπορεί να αλλάξει την ανάπτυξη της ρύθμισης της κορτιζόλης στον οργανισμό, που με τη σειρά της μπορεί να καταστήσει τους ανθρώπους ευάλωτους σε παθήσεις μελλοντικά. Η Fuller-Thomson, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ διαζυγίου και εγκεφαλικού επεισοδίου, όχι ότι το διαζύγιο προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι θα πρέπει να αναπαραχθούν τα ευρήματα σε άλλες έρευνες πριν εξαχθούν περισσότερο σαφή συμπεράσματα. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Γεροντολογικής ‘Ενωσης στη Νέα Ορλεάνη.

iatronet

Copy link
Powered by Social Snap