spor
Εκτύπωση άρθρου

momyz. gr

Μάιος 2011

Η άθληση στην εφηβεία εξοπλίζει τα κορίτσια με σημαντικά εφόδια για το μέλλον.

Η συμμετοχή των κοριτσιών στα σπορ διαμορφώνει επιτυχημένες γυναίκες, υποστηρίζουν δύο πρόσφατες έρευνες. Όσες λοιπόν γυμνάζονται ή λαμβάνουν μέρος σε κάποιο ομαδικό άθλημα διακρίνονται αργότερα στη σταδιοδρομία τους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε καλύτερη φυσική κατάσταση όταν φτάνουν στα 40. Η κ. Εύα Ντάκουρη είναι νομικός σύμβουλος σε μεγάλο ιδιωτικό όμιλο. Όταν ήταν μαθήτρια, τη δεκαετία του 1980, συμμετείχε στην ομάδα μπάσκετ των αγοριών του σχολείου της και στην ηλικία των 15 ετών είχε αρχίσει το γουιντσέρφινγκ. Αναλογιζόμενη τα οφέλη που αυτά τα δύο αθλήματα είχαν στη ζωή της λέει ότι «η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα κατά τη διάρκεια της εφηβείας σε διδάσκει ότι πρέπει να συνυπάρξεις και να συνεργαστείς ακόμη και με ανθρώπους που πιθανόν δεν συμπαθείς. Αυτό είναι ένα μάθημα αδιαμφισβήτητα χρήσιμο για όποιον επιθυμεί να κάνει καριέρα σε εταιρικό περιβάλλον. Επιπλέον, ο αθλητισμός σού μαθαίνει να θέτεις στόχους. Είτε πρόκειται για ένα καλάθι στα 17 σου είτε πρόκειται για ένα ομολογιακό δάνειο στα 40». Πέρα όμως από τις αρετές τέτοιου τύπου που προκύπτουν από την άθληση, η κ. Ντάκουρη επισημαίνει πως βοηθά και σε θέματα υγείας και σωματικής κατάστασης: «Αν και στα μέσα της φοιτητικής μου ζωής σταμάτησα να αθλούμαι συστηματικά, βλέπω ότι σωματικά είμαι πολύ καλύτερα από αρκετές συνομήλικές μου».

Έρευνες

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση της γυμναστικής κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας. Τα οφέλη για τα νεαρά κορίτσια που έχουν κατά καιρούς αποδειχθεί αφορούν αρκετούς τομείς: μικρότερα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης, υψηλότεροι βαθμοί και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, μέχρι τώρα παρέμεναν αναπάντητα δύο ερωτήματα. Πρώτον, αν όντως ευθυνόταν η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες για τα προαναφερθέντα θετικά αποτελέσματα ή απλά οι προσωπικότητες που επιλέγουν να ασχοληθούν με τα σπορ έχουν ήδη τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν επιτυχία, όπως δύναμη και φιλοδοξία. Δεύτερον, αν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο αθλητισμός στα σχολικά χρόνια έχει μακροπρόθεσμη επίδραση. Αν δηλαδή συνεπάγεται επιτυχία στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή και φυσικά στην υγεία.

Δύο οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε διαφορετικές έρευνες απάντησαν στα παραπάνω ερωτήματα. Η Βetsey Stevenson, οικονομολόγος του Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη αναλυτική μέθοδο απέδειξε ότι για τις αποφοίτους των σχολικών ετών της δεκαετίας του 1970, οπότε και επετράπη η γυμναστική για τις μαθήτριες των αμερικανικών σχολείων, υπήρξε αύξηση κατά 20% της συμμετοχής των γυναικών στην εκπαίδευση και 40% αύξηση στη γυναικεία απασχόληση στην ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών, σε σύγκριση με παλαιότερες γενιές. Όσον αφορά την υγεία, ο Robert Κaestner, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, συγκρίνοντας τα ποσοστά παχυσαρκίας και φυσικής δραστηριότητας γυναικών που πήγαν σχολείο πριν από τη δεκαετία του 1970 και άλλων που φοίτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας (όταν είχε θεσμοθετηθεί η γυναικεία συμμετοχή στον αθλητισμό), ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας λίγο πριν και λίγο μετά τα 40 ήταν μειωμένος κατά 7%. Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Παπαγεωργίου, πρόεδρο της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος «η συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό- τρεις φορές την εβδομάδα για παράδειγμα- στη διάρκεια των σχολικών χρόνων, έχει όντως πολλαπλές ωφέλειες. Και για τα δύο φύλα. Είναι η ηλικία κατά την οποία οικοδομεί κανείς τη σωματική του κατάσταση και ο αθλητισμός μπορεί να γίνει βίωμα». Συμπληρώνει επίσης ότι «με την πάροδο των χρόνων, αφού τελειώσει κανείς το σχολείο, σταδιακά μπορεί κάποιες από τις ωφέλειες αυτές να χάνονται, όμως αυτές του μυοσκελετικού συστήματος παραμένουν σε μεγάλο βάθος χρόνου».

ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα αυξάνει την ικανότητα συνεργασίας και ανάληψης στόχων

«Η γυναίκα εξοικειώνεται με το σώμα της»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ κ. Αλεξάνδρα Καππάτου «η γυμναστική όντως επιδρά θετικά στο γυναικείο φύλο. Εξοικειώνει τη γυναίκα με το σώμα της και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Αυτό μπορεί να τη βοηθήσει σε διάφορους τομείς της ζωής της». Ειδικά όσον αφορά τις εφήβους λέει ότι «η άθληση όχι μόνο τις φέρνει σε επαφή με το σώμα τους και άρα συμβάλλει στο χτίσιμο θετικής εικόνας για τον εαυτό τους, αλλά και τις κοινωνικοποιεί. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, ασχέτως φύλου, συνήθως αποκτούν θάρρος και άνεση να προσεγγίσουν κάποιον και φυσικά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να θέτουν στόχους.

Παραγωγικότητα

Η γυμναστική και ο αθλητισμός χαρακτηρίζονται από την ψυχολόγο φυσικά αγχολυτικά, τόσο για τη δύσκολη εφηβική ηλικία όσο και μετέπειτα. «Κατά τη διάρκεια της άθλησης εκκρίνονται ορμόνες που δημιουργούν καλή διάθεση. Πιθανόν αυτή η καλή διάθεση να μας κάνει και πιο παραγωγικούς» λέει.

Παρ’ όλα αυτά τονίζει πως «είναι κάπως υπερβολικό να υποστηρίξουμε πως η γυμναστική συνεπάγεται απαραίτητα και επιτυχία στη ζωή. Είναι μια σημαντική παράμετρος, αλλά από μόνη της δεν αρκεί».

Copy link
Powered by Social Snap