Εκτύπωση άρθρου

 

 

Μια λεπτή κόκκινη γραμμή καθορίζει τα όρια μεταξύ των ενεργειακών ποτών και των αλκοολούχων! Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά ενεργειακά ποτά που υπόσχονται «υπερδυνάμεις» έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τάση προς τον αλκοολισμό. Οπως προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν είναι καθόλου δύσκολο από λάτρης των ενεργειακών ποτών να καταλήξει κάποιος αλκοολικός!

Επικίνδυνη συνήθεια αποτελεί για τους ειδικούς η κατανάλωση πολλών τέτοιων ποτών. Οπως αναφέρουν παλαιότερες έρευνες, αυτοί που τα προτιμούν συνήθως είναι οι μαθητές και οι φοιτητές, σε μια υπέρμετρη προσπάθειά τους να αντέξουν περισσότερο διάβασμα και περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς να στερούνται την ικανότητα της προσοχής. Ετσι καταλήγουν στα ψυγεία των καταστημάτων και αγοράζουν μετά μανίας ενεργειακά ποτά που περιέχουν ουσίες που μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες για την υγεία τους. Κι αυτό επειδή ορισμένες εξ αυτών, που πολλές φορές δεν αναγράφονται στη συσκευασία, μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία, αρρυθμίες ή νευρικότητα.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, την οποία διεξήγαγαν Αμερικανοί επιστήμονες, το πέρασμα από τα energy drinks στο αλκοόλ είναι τόσο δα. Γι’ αυτό άλλωστε κάποια από αυτά τα ποτά έχουν απαγορευτεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας έδειξαν συγκεκριμένα ότι όποιος καταναλώνει μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ποτά που περιέχουν «δυναμωτικές» αλλά συγχρόνως επικίνδυνες ουσίες για την υγεία μας, όπως ταυρίνη ή καφεΐνη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν εθισμό στο αλκοόλ. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα αυτά αρέσκονται στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοολούχων, με αποτέλεσμα να μεθούν εύκολα και έντονα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους.

Κατά την άποψη των ερευνητών, η κατανάλωση των «ενισχυτικών» ποτών πρέπει να μειωθεί, ειδικότερα στα νεαρά άτομα, ενώ διευκρινίζουν ότι καλό θα ήταν να γνωρίζουν όσοι τα χρησιμοποιούν πως δεν πρόκειται να αποκτήσουν σούπερ δυνάμεις ή αντοχές αν τα καταναλώνουν συχνά. Το μόνο που θα πάθουν είναι να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υγεία τους.

espressonews   – ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ

Copy link
Powered by Social Snap