Εκτύπωση άρθρου

Το αδύνατο σώμα πιο σημαντικό από τον κύριο Τέλειο

Δημοσίευση: 6-10-2010, 12:17 Τελευταία ανανέωση: 6-10-2010, 12:20

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Ξεχάστε τον κύριο Τέλειο: αυτό που πραγματικά κάνει ευτυχισμένες τις γυναίκες είναι να έχουν το σώμα των ονείρων τους! Αυτό είναι το συμπέρασμα 24ετούς μελέτης, η οποία έδειξε πως το σωματικό βάρος ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στην ικανοποίηση μιας γυναίκας από τη ζωή της, απ’ ό,τι η ερωτική της ζωή.
Μάλιστα το να έχει μια γυναίκα πολλά περιττά κιλά της προκαλεί περισσότερη δυστυχία απ’ ό,τι το να μην έχει ερωτικό σύντροφο, ενώ εάν είναι αδύνατη αποκομίζει περισσότερη ικανοποίηση απ’ ό,τι εάν έχει μια σχέση.
Οι ειδικοί λένε ότι το στίγμα που συνοδεύει τα περιττά κιλά είναι πλέον τόσο μεγάλο, ώστε επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μιας γυναίκας.
«Το βάρος είναι πάντοτε στο μυαλό όσων γυναικών έχουν περιττά κιλά – και όχι στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά μπροστά», λέει παραστατικά η δρ Παμ Σπερ, ψυχολόγος στο Λονδίνο.
«Και αυτό, διότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία συνεχώς ασχολείται με τα κιλά, το σχήμα του σώματος και την ελκυστικότητα. Οι υπέρβαροι και – κυρίως – οι παχύσαρκοι στιγματίζονται από τους άλλους, οι οποίοι τους θεωρούν χαζούς, τεμπέληδες ή αδιάφορους».
Αντιθέτως, το να είναι μια γυναίκα μόνη της είναι κοινωνικά αποδεκτό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
«Το να είναι μια γυναίκα μόνη της δεν θεωρείται τόσο τραγικό, αλλά αντιμετωπίζεται συνήθως με την ελπίδα ότι μια μέρα θα βρει σύντροφο», εξηγεί η δρ Σπερ.

Πρώτα το σπίτι

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), οι γυναίκες που βρίσκουν τον άντρα των ονείρων τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένες εάν φτιάξουν ένα σπιτικό μαζί τους παρά αν εστιαστούν στην δουλειά των ονείρων τους.
Στην πραγματικότητα, οι σχεδόν 150.000 γερμανοί εθελοντές και εθελόντριες που συμμετείχαν στη μελέτη είπαν πως μια καλή οικογενειακή ζωή είναι πιο σημαντική απ’ ό,τι μια λαμπερή καριέρα.
Την ικανοποίησή τους από τη ζωή αυξάνουν επίσης η καλή κοινωνική ζωή, αλλά και η γυμναστική.

Καλύτερα υπερωρίες

Όσον αφορά τα επαγγελματικά, «για άντρες και γυναίκες, η υποαπασχόληση είναι πολύ χειρότερη από την υπερωριακή εργασία, προφανώς διότι η μείωση της αγοραστικής ικανότητας είναι πολύ χειρότερη από την απώλεια ελεύθερου χρόνου», γράφουν ο καθηγητής Γκερτ Βάγκνερ και οι συνεργάτες του, από Ίδρυμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης Μαξ Πλανκ, στο Βερολίνο.
Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης πως το χρήμα δεν αγοράζει την ευτυχία. «Όσοι έχουν πολλά χρήματα είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, κυρίως επειδή έχουν πιο ενδιαφέρουσες και γεμάτες προκλήσεις δουλειές», λέει ο δρ Βάγκνερ.
«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει πως τα χρήματα είναι απλώς ένα υποπροϊόν μιας καλής και ικανοποιητικής εργασίας και από μόνα τους δεν αρκούν για να φέρουν την ευτυχία: πρέπει να έχει κανείς και καλές οικογενειακές και φιλικές σχέσεις».

Τα Νέα

 

Copy link
Powered by Social Snap