- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πίεση του αίματος στα αγόρια

Τα αγόρια που ακόμα και άθελα τους γίνονται παθητικοί καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένη πίεση αίματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα αγόρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους υπέρταση, η οποία συσχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια και άλλες παθήσεις. Όμως, δεν είναι σαφές κατά πόσο είναι αναστρέψιμες οι συνέπειες για την πίεση των παιδιών, αν πάψουν κάποια στιγμή να είναι παθητικοί καπνιστές.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής την Τζιλ Μπαουμγκάρτνερ, που παρουσίασαν τα πορίσματά τους στο ετήσιο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών των Η.Π.Α., σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», επεσήμαναν ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών διεθνώς είναι εκτεθειμένα σε επίπεδα καπνού τσιγάρου που είναι ανησυχητικά για την υγεία τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 6.400 παιδιά ηλικίας 8 έως 17 ετών που υφίσταντο τον καπνό των γύρω τους -ιδίως των γονέων- και διαπίστωσαν μια μέση αύξηση 1,6 mmHg ή 1%, σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο, στη συστολική πίεση.

Στα κορίτσια που εκτίθεντο σε παθητικό κάπνισμα, η μέση συστολική πίεσή τους ήταν μικρότερη (κατά 1,8 mmHg) σε σχέση με τα κορίτσια που δεν ήταν παθητικές καπνίστριες. Όπως είπε η δρ Μπαουμγκάρτνερ, «κάτι προστατεύει το γυναικείο φύλο από τις επιβλαβείς καρδιαγγειακές αλλαγές λόγω έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα», γι’ αυτό πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες, για να καταλάβουν οι επιστήμονες πού ακριβώς αυτό οφείλεται.

Η Αμερικανίδα ερευνήτρια τόνισε, πάντως, ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης παρέχουν πρόσθετα κίνητρα στις κυβερνήσεις να επιβάλουν απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς και σχετική νομοθεσία, η οποία θα προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από το παθητικό κάπνισμα. Όπως επίσης δήλωσε, το 86% των θανάτων νηπίων στο κρεβατάκι τους συμβαίνει σε οικογένειες όπου η μητέρα καπνίζει, ενώ τα παιδιά που ζουν σε σπίτια όπου και οι δύο γονείς καπνίζουν έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να γίνουν τα ίδια καπνιστές.

«Στοπ στο τσιγάρο στο αυτοκίνητο»

Μια ξεχωριστή επιστημονική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο παιδιατρικό συνέδριο στις Η.Π.Α., από ερευνητές με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής Τζόναθαν Γουίνικοφ, διαπίστωσε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να εγκλωβίζονται τα παιδιά σε κλειστά αυτοκίνητα, όπου εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα παιδί «παγιδευμένο» σε ένα αυτοκίνητο καπνιστών, χωρίς να το θέλει, εκτίθεται σε περισσότερες από 400 τοξικές χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό. Επειδή τα μικρά παιδιά έχουν μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονές τους, είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην έκθεσή τους στα χημικά του καπνού και υποφέρουν ευκολότερα από κρίσεις άσθματος και αναπνευστικές μολύνσεις. Όπως ανέφερε ο Γουίνικοφ, η απαγόρευση καπνίσματος στο αυτοκίνητο πρέπει να αποτελεί αυστηρό κανόνα, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά.

zougla. gr