baby
Εκτύπωση άρθρου

Ειρήνη Βενιού 

Από την εμβρυΐκή ηλικία ξεκινά ήδη η παχυσαρκία εκτιμούν τώρα βρετανοί επιστήμονες

Τα βρέφη «κληρονομούν» τα παραπανίσια κιλά των μητέρων τους όταν ακόμα βρίσκονται στη μήτρα, εκτιμά τώρα νέα βρετανική μελέτη.

Οι ειδικοί του Νοσοκομείου Τσέλσι και Ουεστμίνστερ, στο δυτικό Λονδίνο, προχώρησαν στη μελέτη βρεφών με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) για να εξακριβώσουν την ακριβή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας μητέρας και βρέφους.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η παχυσαρκία των υποψήφιων μητέρων είχε σαν αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση των επιπέδων του λίπους στον οργανισμό των εμβρύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Νίνα Μόντι, από τις αναλύσεις φάνηκε ότι σχεδόν το 1/3 των συνολικά 105 βρεφών που μελετήθηκαν συγκέντρωναν πολύ υψηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό τους από τα αναμενόμενα – ο λιπώδης ιστός των νεογνών φτάνει συνήθως τα 700γρ.

Αναλυτικά, από τα 54 αγοράκια και τα 51 κοριτσάκια που έλαβαν μέρος στην ενδιαφέρουσα μελέτη τα 31 συγκέντρωναν περισσότερο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές είδαν ότι για κάθε μονάδα αύξησης του μητρικού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), τα επίπεδα του λιπώδους ιστού του βρέφους αυξανόταν κατά περίπου 7γρ., δημιουργώντας ένα «μαξιλαράκι» λίπους στο ήπαρ του.

«Μας προκάλεσε πραγματική έκπληξη το γεγονός ότι καταφέραμε να εντοπίσουμε την “κληροδότηση” του μητρικού Δείκτη Μάζας Σώματος στο βρέφος» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Μόντι.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για την εκ νέου κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο μεταβολισμός της μητέρας επηρεάζει το βρέφος» επισημαίνει.

Η κουζίνα παχαίνει;

Παράλληλα, αμερικανική μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι η οργάνωση της κουζίνας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τρόφιμα που μαγνητίζουν την πρώτη ματιά μας μπαίνοντας στον χώρο της κουζίνας – είτε βρίσκονται επάνω σε πάγκους, είτε μέσα στα ντουλάπια ή στο ψυγείο – έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στο πιάτο μας, συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Ιδού λοιπόν οι αλλαγές που προτείνουν οι ειδικοί για μια «κομψή» κουζίνα και φυσικά μια κομψότερη σιλουέτα:

Προτιμήστε φυσικούς τόνους στους τοίχους της κουζίνας. Τα έντονα χρώματα μας προκαλούν εγρήγορση με αποτέλεσμα να τρώμε γρηγορότερα, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες.
Διαχωρίστε τον χώρο της κουζίνας από τον χώρο όπου τρώτε, προκειμένου οι μυρωδιές από το μαγείρεμα να μην δημιουργούν την ανάγκη για κατανάλωση επιπλέον μερίδων.
Τα μικρά πιάτα, μπολ και κουτάλια μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των μερίδων.
Αποφεύγετε να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς χάνεται η αίσθηση της μερίδας.
Κατά την τοποθέτηση τροφίμων στα ντουλάπια, φυλάξτε τις μπροστινές θέσεις για τα πιο υγιεινά τρόφιμα, δίνοντας παράλληλα λιγότερες πιθανότητες στην επιλογή διατροφικών «πειρασμών».

To Bήμα

Copy link
Powered by Social Snap