- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Φτιάχνουν πρότυπους παιδότοπους με… τα χεράκια τους


ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ
Χρωματιστά «τούνελ», παιχνίδια για σκαρφάλωμα και στο κέντρο το δέντρο αχλαδιάς είναι το όραμα της «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» για τον πρότυπο παιδότοπο.

Πολλά έχουν γραφεί για την υποβάθμιση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας. Ελάχιστα αναφέρονται, ωστόσο, για την επίδραση που έχουν οι παρούσες συνθήκες εγκατάλειψης στα παιδιά. Εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και ερείπια, σκουριασμένα μέταλλα, σκουπίδια και σύριγγες αποτελούν τους «παιδότοπους» μέσα στους οποίους προσπαθούν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να παίξουν με ανεμελιά. Σε γειτονιές όπως το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός, τα παιδιά δεν έχουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στη διάθεσή τους ώστε να σκαρφαλώσουν, να κυνηγηθούν και να τρέξουν, χωρίς οι γονείς τους να αγωνιούν. Τη στιγμή που οι αρμόδιες αρχές ολιγωρούν, την εν λόγω αδιέξοδη κατάσταση αποφάσισε να αντιμετωπίσει η ΜΚΟ «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά». Αξιοποιώντας το δυναμικό των εθελοντών της και τη σχετική μελέτη δύο αρχιτεκτόνων, η «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» θα μετατρέψει αύριο με τη βοήθεια δεκάδων πολιτών ένα κενό οικόπεδο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), το οποίο παραμένει αναξιοποίητο εδώ και χρόνια, σε πρότυπο παιδότοπο.

«Στην περιοχή μας δεν υπάρχει ούτε μία παιδική χαρά,

ενώ οι τελευταίες κούνιες που υπήρχαν στη γωνία των οδών Μυκηνών και Μεγάλου Αλεξάνδρου πρόσφατα ξηλώθηκαν. Έτσι, τα παιδιά καταλήγουν να παίζουν στο δρόμο, να σκαρφαλώνουν σε δέντρα ή λαμαρίνες, να παίζουν κρυφτό σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα», σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Αλεξία Μυλωνά, μέλος της «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά». Διαπιστώνοντας το πρόβλημα η εν λόγω οργάνωση αποφάσισε να αναλάβει δράση και να δημιουργήσει έναν πρότυπο παιδότοπο σε ένα κενό οικόπεδο του ΟΣΚ, αφότου βέβαια εξασφάλισε τη συναίνεση του Οργανισμού και του Δήμου. Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα μέσω διαδικτύου σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία που θα λάβει χώρα αύριο το πρωί. «Όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα κλειδώσουμε τον παιδότοπο με λουκέτο και θα γνωστοποιήσουμε το συνδυασμό στις οικογένειες της γειτονιάς. Έτσι θα διαδοθεί από στόμα σε στόμα σε όσους πραγματικά μπορούν να φροντίσουν και να αξιοποιήσουν τον παιδότοπο και όχι σε όσους θα τον βανδαλίσουν», προσθέτει η ίδια.

«Η παιδική χαρά θέλει φαντασία»

Το φιλόδοξο εγχείρημα ανέλαβε να σχεδιάσει η εταιρία αρχιτεκτόνων «Vois Architects» και ειδικότερα οι αρχιτέκτονες Φάνια Σινανιώτη και Κατερίνα Βορδώνη. «Ο παιδότοπος που οραματιζόμαστε ξεφεύγει από την κλασσική εικόνας της ελληνικής παιδικής χαράς, με τις κούνιες, τις τσουλήθρες και τις τραμπάλες της. Αντιθέτως, εμείς προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια χωροταξία από αντικείμενα που θα επιτρέψουν στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να τα μετατρέψουν σε ό,τι αυτά επιθυμούν: ένας κενός όγκος μπορεί στην παιδική φαντασία να γίνει τούνελ, σπιτάκι, θέση για σκαρφάλωμα, κρυψώνα στο κρυφτό. Η παιδική ευρηματικότητα δεν έχει όρια και γι’ αυτό ακόμα και εμείς οι αρχιτέκτονες, σχεδιάζοντας τον παιδότοπο, νιώθαμε τη φαντασία μας να καλπάζει!» αναφέρει η κυρία Βορδώνη.

Σύμφωνα με τα σχέδια των δύο αρχιτεκτόνων, στο οικόπεδο θα διαμορφωθούν πέντε τεμνόμενοι κύκλοι που θα περικλείουν ένα διαφορετικό «παιχνίδι» ο καθένας. Με τη χρήση κενών τσιμεντοσωλήνων θα διαμορφωθούν διάφοροι πολυμορφικοί χώροι για τα παιδιά, από τούνελ και «σπιτάκια», μέχρι παρτέρια, σκαλοπατάκια και όγκους για σκαρφάλωμα. Κέντρο κάθε κύκλου θα είναι ένα δέντρο αχλαδιάς (το οποίο θα αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του παιδότοπου), ενώ θα δημιουργηθούν μικροί κήποι όπου θα φυτευτούν αρωματικά φυτά και θα αναγραφεί η ονομασία τους για τη μύηση των… λιλιπούτειων κηπουρών στα μυστικά της γεωπονίας. Το έδαφος του κάθε κύκλου θα επενδυθεί με χλοοτάπητα ή με άμμο, ενώ στα σημεία που θα προσφέρονται για σκαρφάλωμα θα τοποθετηθούν ιμάντες ασφαλείας.

«Το στοίχημα ήταν να επιλέξουμε τα υλικά που αφενός μπορούσε να υποστηρίξει ο περιορισμένος προϋπολογισμός μας,

αφετέρου θα άντεχαν στο χρόνο. Επιλέξαμε εν τέλει τους τσιμεντοσωλήνες διότι αποτελούν οικοδομικά υλικά φτηνά και ευρέως διαθέσιμα, τα οποία αν κοπούν σε διαφορετικές διαστάσεις, βαφούν με ζωντανά χρώματα και τοποθετηθούν σε πρωτότυπη διάταξη, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικούς χώρους για παιχνίδι. Ταυτόχρονα, αντέχουν στο χρόνο διότι ούτε καταστρέφονται εύκολα, ούτε σκουριάζουν όπως τα μέταλλα, ούτε σε τελική ανάλυση απαιτούν επισταμένη συντήρηση», τονίζει η κυρία Σινανιώτη.

Τα «βαρύτερα» οικοδομικά έργα της μεταφοράς και τοποθέτησης των τσιμεντοσωλήνων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αύριο οι αρχιτέκτονες και τα μέλη της «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να ολοκληρώσουν την κατασκευή του παιδότοπου. Μεταξύ άλλων οι τσιμεντοσωλήνες θα βαφούν με οικολογικά χρώματα, θα φυτευτούν οι αχλαδιές και τα αρωματικά φυτά και θα προστεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες στους χώρους παιχνιδιού.

Το Βήμα