- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Χάπι μνήμης!

Χάπι μνήμης!

14.10.2010

Τέλος στα κενά μνήμης έρχεται να δώσει επαναστατικό χάπι που παρασκευάζουν Βρετανοί ερευνητές. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία ξεχνούν πού έχουν βάλει τα κλειδιά τους ή τα ονόματα γνωστών τους. Αφορά ακόμα και πολύ μικρότερες ηλικίες.

Με το νέο φάρμακο οι ξεχασιάρηδες θα σταματήσουν να νιώθουν ότι το μυαλό τους έχει αρχίσει να τους προδίδει, καθώς θα αποκαθιστά τις ήπιες, τουλάχιστον, δυσλειτουργίες της μνήμης. Μέλη της επιστημονικής κοινότητας αναφέρουν ότι αυτά τα φαινομενικά μικροπροβλήματα μνήμης συχνά καταρρακώνουν την ψυχολογία των πασχόντων, αφού η αδυναμία να θυμηθούν κάποια απλά πράγματα τους προκαλεί έντονη σύγχυση, ενώ η υπολειτουργία αυτή αποτελεί μερικές φορές κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζόναθαν Σεκλ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε το χάπι, τα προβλήματα της μνήμης εμφανίζονται εξαιτίας των υψηλών επιπέδων των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη. Η γνωστή αγχωτική ορμόνη προκαλεί βλάβη στο κέντρο μνήμης, με αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει συχνά μικρά «κενά»! Το «ξύπνημα» της ορμόνης ωστόσο οφείλεται στο ένζυμο 11beta-HSD1, που διεγείρει τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Το χάπι λοιπόν θα σταματά αυτή την ανεπιθύμητη λειτουργία του ενζύμου και έτσι θα εμποδίζεται η βλάβη των γνωστικών ικανοτήτων των ασθενών. Οι καθηγητές που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα υποστηρίζουν ότι τα νέα τους ευρήματα αποδεικνύουν πως η απώλεια της μνήμης δεν είναι μη αναστρέψιμη. Εκτός αυτού το χάπι θα ενισχύει την ικανότητα στα άτομα της τρίτης ηλικίας να μαθαίνουν νέα πράγματα, όπως ακριβώς και ένας νεότερός τους.

Οσον αφορά τις παρενέργειες που θα έχει το χάπι, το οποίο φέρει το κωδικό όνομα UOE1961, ο επικεφαλής της ομάδας εξηγεί ότι είναι πολύ νωρίς για να τις γνωρίζουν. Η μείωση όμως των επιπέδων της κορτιζόλης πιθανόν να ωφελεί και την υγεία της καρδιάς!

Το πρωτοποριακό σκεύασμα βρίσκεται ήδη σε πειραματικό στάδιο και έχει δοκιμαστεί σε ζώα. Σε ένα χρόνο αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες μελέτες για το πώς δρα στον ανθρώπινο νου κι αν όλα πάνε καλά, μέσα στην επόμενη πενταετία θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ
espresso