Εκτύπωση άρθρου

Χαµόγελο σωτηρίας για παιδιά
Λειτουργεί από σήµερα η υπηρεσία για την εξαφάνιση και εκµετάλλευση παιδιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Στις 4 Σεπτεµβρίου γιόρτασαν τα 15α γενέθλια του Τµήµατος Εξαφανίσεων της Οµοσπονδιακής Βελγικής Αστυνοµίας. Πρώτη «δυνατή» υπόθεση που χειρίστηκε ήταν του Μαρκ Ντιτρού. Από τότε, ο επιθεωρητής Αλέν Ρεµί και η οµάδα του έχουν χειριστεί 16.500 υποθέσεις εξαφανίσεων πολιτών, από τις οποίες 1.200 αφορούσαν παιδιά
«Οταν ξεκινήσαµε πριν από 15 χρόνια θεωρούσαµε πως οι αστυνοµικοί µπορούσαµε να τα κάνουµε όλα µόνοι µας. Σήµερα, θέλω να πω πως µόνο µε τη συνεργασία µε τις µη κυβερνητικές οργανώσεις καταφέρνουµε να αντιµετωπίζουµε περιστατικά εξαφανίσεων παιδιών, κακοποίησης αλλά και trafficking. Κι όταν µιλάµε για εξαφανίσεις παιδιών θα πρέπει να έχουµε πάντα κατά νου πως η πλειονότητα των περιπτώσεων είναι παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι γιατί µάλωσαν µε τους γονείς, γιατί δεν τα πήγαν καλά στο σχολείο και ένα µικρό ποσοστό είναι εγκληµατικές ενέργειες», λέει στα «ΝΕΑ» ο βέλγος επιθεωρητής. Αυτές τις ηµέρες βρίσκεται στην Ελλάδα προκειµένου να είναι παρών στα εγκαίνια του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Εξαφάνιση και Εκµετάλλευση Παιδιών, τα οποία πραγµατοποιούνται σήµερα στις 6 το απόγευµα, στην αίθουσα δηµοτικού συµβουλίου του δηµαρχείου Αµαρουσίου. Οπως εξηγεί ο κ. Ρεµί, το Κέντρο αυτό είναι µεγάλης σηµασίας. «Τα Βαλκάνια είναι µία ευαίσθητη περιοχή σε αυτά τα ζητήµατα. Μεγάλες µάζες κατοίκων µετακινούνται µε το όνειρο της Δυτικής Ευρώπης και εκεί αρχίζουν τα προβλήµατα, αφού οι δυτικές χώρες δεν είναι τελικά Παράδεισος. Εκµεταλλεύονται παιδιά και τα ωθούν στην πορνεία και την επαιτεία. Γι’ αυτό και είµαι πολύ ικανοποιηµένος που η Ελλάδα – το Χαµόγελο του Παιδιού και οι αρχές – θα παίξει τον ρόλο του µεσολαβητή που θα δώσει τα φώτα της στις αντίστοιχες βαλκανικές χώρες».

Το Τµήµα Εξαφανίσεων της Οµοσπονδιακής Βελγικής Αστυνοµίας έχει, όπως υπογραµµίζει ο επιθεωρητής, τρεις κανόνες: «Ο πρώτος είναι πολύ βασικός:

Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική, γι’ αυτό και ξεκινάµε από το µηδέν και ενεργούµε διαφορετικά από κάθε άλλη στο παρελθόν. Ο δεύτερος είναι η µάχη µας µε τον χρόνο: Το πρώτο 24ωρο είναι κρίσιµο, γι’ αυτό και πρέπει να είµαστε σε εγρήγορση. Και ο τελευταίος εµπεριέχεται σε µία και µόνον φράση: Ποτέ µη λες ποτέ. Κι αυτό γιατί δεν αποκλείουµε τίποτα και εξετάζουµε όλες τις πιθανότητες», λέει ο επιθεωρητής, ο οποίος έχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα µας προκειµένου να εκπαιδεύσει άνδρες της Ελληνικής Αστυνοµίας για το πώς θα δρουν αποτελεσµατικά σε περιπτώσεις εξαφάνισης, κακοποίησης ή αρπαγής παιδιών. Στο Κέντρο, το οποίο τελεί υπό τον συντονισµό του Συλλόγου «Το Χαµόγελο του Παιδιού», που είχε και την πρωτοβουλία σύστασής του, θα στεγάζονται το Εθνικό Κέντρο για την Εξαφάνιση, Κακοποίηση και Εκµετάλλευση Παιδιών, η προέκταση της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραµµής για τα Παιδιά SΟS 1056, η προέκταση της Ευρωπαϊκής Γραµµής για τα Εξαφανισµένα Παιδιά 116000, το Κέντρο Αµεσης Κοινωνικής Επέµβασης αλλά και το ΑΜΒΕR ΑLΕRΤ ΗΕLLΑS.

Οπως επισηµαίνει ο πρόεδρος του «Χαµόγελου» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, η λειτουργία του Κέντρου βασίζεται στη συνεργασία µε αντίστοιχους φορείς γειτονικών βαλκανικών χωρών. Σηµειώνεται πως το Ιδρυµα «Σταύρος Νιάρχος», ένας από τους χορηγούς, ενίσχυσε µε δωρεά την ανέγερση του κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Κέντρο. «Η Ελλάδα είναι η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σηµαίνει ότι παιδιά µπορεί να διακινηθούν από γειτονικά κράτη όπως η Αλβανία, η Τουρκία, η Σερβία, η Κροατία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία».

Προτεραιότητα θα δοθεί, όπως λέει ο κ. Γιαννόπουλος, στην άµεση και ουσιαστική συµβολή στις προσπάθειες εντοπισµού εξαφανισµένων παιδιών, αλλά και στον συντονισµό διακρατικών προσπαθειών για τον εντοπισµό ανηλίκου που αγνοείται και έχει κριθεί από τις αρµόδιες αρχές ότι έχει µετακινηθεί από ένα κράτος σε άλλο. «Αυτό που ουσιαστικά θα κάνουµε είναι να περάσουµε την τεχνογνωσία µας και το πώς ενεργούµε σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις και στις γειτονικές µας χώρες, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία», προσθέτει.

«Δεν είµαστε µόνοι µας. Συνεργαζόµαστε για να βοηθήσουµε στην επίλυση τέτοιων προβληµάτων. Κι αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσµατα των τηλεφωνικών γραµµών».

Η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ

Το Κέντρο οργανώθηκε µε την καθοδήγηση των εξειδικευµένων αστυνοµικών του Βελγίου

Μοντέλο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

«ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ χώρες θεωρούν πως η εξαφάνιση και η εγκατάλειψη παιδιών είναι ένα πρόβληµα που συµβαίνει µόνο στην άλλη άκρη του πλανήτη. Γι’ αυτό προσπαθούµε να αφυπνίσουµε τους ηγέτες», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Ενρι Αλεν, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του Διεθνούς Κέντρου για την Εξαφάνιση και Εκµετάλλευση Παιδιών (ΙCΜΕC).

Το 1998 ιδρύθηκε το συγκεκριµένο Κέντρο, µετά και την υπόθεση Ντιτρού στο Βέλγιο. «Το Κέντρο ηγείται των προσπαθειών για τα προβλήµατα παιδικής αρπαγής, σεξουαλικής εκµετάλλευσης και trafficking. Γι’ αυτό και συνεργαζόµαστε µε τις χώρες προκειµένου να βελτιώσουµε τους νόµους πάνω σε τέτοια θέµατα. Μάλιστα, 43 χώρες ψήφισαν νέους νόµους τα τελευταία τρία χρόνια». Συµπληρώνει δε πως είναι ζωτικής σηµασίας το γεγονός ότι το πρώτο τοπικό κέντρο εγκαινιάζεται σήµερα. «Η Ελλάδα δεν θα λύσει το πρόβληµα µόνη της. Το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως µοντέλο για τη δηµιουργία κι άλλων».

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap