Εκτύπωση άρθρου
Οι έρευνες διαλύουν τον µύθο για τα κακοµαθηµένα µοναχοπαίδια

Η κ. Μπάρµπαρα Τζάµαρου απολαµβάνει  τον 8χρονο Στέφανο να παίζει. Ο ίδιος  συνηθίζει να ρωτά τους γονείς του:  «Γιατί εγώ δεν έχω αδέρφια;»

Εχουν το δωµάτιο όλο δικό τους. Τα παιχνίδια δεν χρειάζεται να τα µοιραστούν µε κανέναν. Ολη η προσοχή των γονέων είναι πάνω τους. Οσο για τον αδελφικό ανταγωνισµό, δεν τον έχουν βιώσει, αφού «παίζουν µπάλα µόνοι τους». Τα µοναχοπαίδια είναι, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, εγωκεντρικά, κακοµαθηµένα, υπερευαίσθητα και δυστυχισµένα. Ή µήπως όχι;

Πρόσφατη έρευνα τουΙνστιτούτου Κοινωνικών καιΟικονοµικών Ερευνών στο Πανεπιστήµιο Essex, η οποία εξέτασε 40.000 βρετανικά νοικοκυριά, έδειξε πως τα µοναχοπαίδια τελικά είναι ευτυχισµένα. Κι αυτό γιατί δεν είναι αναγκασµένα να µοιράζονται την αγάπη των γονιών, αλλά ούτε τα παιχνίδια τους.

Στη χώρα µας, ολοένα και περισσότερες οικογένειες για πολλούς λόγους – κυρίως, όµως, οικονοµικούς και επαγγελµατικούς – περιορίζονται στην απόκτηση ενός και µόνο παιδιού. Είναι ενδεικτικό πωςσυνολικά το ποσοστό των οικογενειών µε ένα παιδί, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), αγγίζει το 47%, τη στιγµή που το αντίστοιχο ποσοστό για τις οικογένειες µε τρία παιδιά φτάνει το 11%. Ο Στέφανος είναι το µόνο παιδί στην οικογένεια Τζάµαρου.

Οπως λέει ηµητέρα του 8χρονου, Μπάρµπαρα, σκέφτηκε διπλά την απόκτηση ενός παιδιού και οι βασικοί λόγοι ήταν σαφώς οικονοµικοί αλλά και επαγγελµατικοί. Για την επιλογή τους αυτή, όµως, καλούνται συχνά να απαντούν στις ερωτήσεις του µικρού αγοριού. «Γιατί εγώ δεν έχω αδέλφια;» είναι η πιο συνηθισµένη απορία που έχει ο Στέφανος. «∆εν θέλω να είναιδυστυχισµένος, γι’ αυτό και του δίνουµε να καταλάβει πως µπορεί να µην έχει αδέλφια, ωστόσοέχει τους καλούς του φίλους κοντά».

Οπως εξηγούν οι ειδικοί ψυχολόγοι και οικογενειακοί σύµβουλοι, τα πρώτα χρόνια της ζωής του το µοναχοπαίδι συναναστρέφεται κυρίως µε ενηλίκους κι αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται πιο ώριµο συναισθηµατικά. «Πολλά µοναχοπαίδια, ακριβώς επειδή στην οικογένεια έχουν βιώσει τη µοναχικότητα, τείνουν να είναι πιο επιλεκτικάστις φιλίες τους και να αποκτούν έµπιστους φίλους», σηµειώνει η σύµβουλος ψυχικής υγείας, ∆ήµητρα Θεοφίλη.

Τι να προσέχουν οι γονείς. «Τρικλοποδιά» όµως στα µοναχοπαίδια µπορεί να βάλει η συµπεριφορά των γονέων. Κι αυτό γιατί, εξαιτίας της υπερπροστασίας, µπορεί να αναπτύξουν µια εγωκεντρικήστάση. Τονίζουν, µάλιστα, πως τονα είναι ένα παιδί ο µοναδικός παραλήπτης τόσης αγάπης απόόλους τους συγγενείς δεν είναιπάντοτε ανώδυνο. «Ταυτόχρονα µε την αγάπη, γίνεται και ο µοναδικός παραλήπτης των ονείρων των γονέων, των φιλοδοξιών τους, αλλά και των λαθών και αποτυχιών τους.Αντίθετα, τα παιδιάµε ένα ή περισσότερα αδέλφια έχουν έναν σύµµαχο απέναντι στις αποφάσειςτων γονέων, στις ζαβολιές».

Ο 5χρονος Αναστάσης είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, το µόνο παιδί στην οικογένεια. Η µητέρα του, Αλέκα Αργαλιά, εξηγεί στα «ΝΕΑ» πως ο µικρός περνάπολλές ώρες παρέα µε ενηλίκους κι αυτό «τον έχειωριµάσει πιο γρήγορα συγκριτικά µε συνοµηλίκους του. Πάντως, η επαφή του µε άλλα παιδιά, µια και δεν έχει αδελφάκι να παίζει, ήταν και ο βασικότερος λόγος που αποφασίσαµε να τον πάµε στον παιδικό», λέει η κ. Αργαλιά.

Το 47% των ελληνικών οικογενειών έχει ένα παιδί, σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΣΥΕ


Ούτε ανώριµα, ούτε ακοινώνητα

Πριν από κάποια χρόνια η λέξη «µοναχοπαίδι» ήταν αρνητικά συνυφασµένη µε τις λέξεις «προβληµατικό», «ανώριµο», «εγωκεντρικό», «υπερευαίσθητο», «κακοµαθηµένο» κι«ακοινώνητο». Σε αυτές τις διαπιστώσεις κατέληγε µια σειρά ερευνών, όπως αυτή του Πανεπιστηµίου του Οχάιο, η οποία έδειξε πως τα µοναχοπαίδια δεν έχουν ανεπτυγµένες κοινωνικές ικανότητες στη νηπιακή τους ηλικία, συγκριτικά µε τα παιδιά ίδιας ηλικίας που έχουν αδέλφια.

Ωστόσο, όλο και περισσότερες κοινωνιολογικές µελέτες δείχνουν πως τα µοναχοπαίδια δεν υστερούν σε κάτι σε σχέση µε τα άλλα παιδιά. Πρόσφατη έρευνα του κοινωνιολογικού τµήµατος του Πανεπιστηµίου του Οχάιο έδειξε πως τα παιδιά στη σχολική τους πια ζωή κοινωνικοποιούνται όπως όλοι οι συνοµήλικοί τους, αφού έχουν τις ίδιες ακριβώς πιθανότητες να επιλεγούν από άλλα παιδιά ως φίλοι. Το δείγµα ήταν 13.000 µοναχοπαίδια, ηλικίας 11 – 18 ετών.

Τα Νέα
Copy link
Powered by Social Snap