Εκτύπωση άρθρου

Στα 11 γνωρίζουν το ίντερνετ τα Ελληνόπουλα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος
Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Με καθυστέρηση 3-4 χρόνων σε σχέση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνουν τα ελληνόπουλα στον… θαυμαστό κόσμο του Ιντερνετ, ωστόσο εμφανίζονται πιο «ώριμα» σε ο,τι αφορά το ασφαλές «σερφάρισμα».
Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας «EU Kids Online II», η οποία ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και ολοκληρώθηκε στο τέλος του καλοκαιριού σε 25 χώρες της Ευρώπης, σε δείγμα 23.000 παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας μάλιστα σημειώνουν, πως σημαντικό ρόλο στην …ψηφιακή ωριμότητα των παιδιών, παίζει ως ένα βαθμό η πιο εντατική χρήση του Ιντερνετ, καθώς μπορεί μεν να αυξάνει τις πιθανότητες έκθεσης σε κάποιον κίνδυνο, αλλά παράλληλα τα «θωρακίζει» ώστε να τον αντιμετωπίσουν. «Η αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου, βελτιώνει τον ψηφιακό αλφαβητισμό των παιδιών και τις ικανότητες ασφαλούς πλοήγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.
Στη Σουηδία και τις υπόλοιπες βόρειες χώρες η πρώτη επαφή με το Ιντερνετ γίνεται στις ηλικίες των 7-8 χρόνων, ενώ στην Ελλάδα το «σερφάρισμα» ξεκινά στην ηλικία των έντεκα ετών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέσος όρος στην Ευρώπη. Ειδικότερα, όσον αφορά τη συχνότητα χρήσης, το 1/3 των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 77%.
Ο πλέον δημοφιλής χώρος πρόσβασης είναι το σπίτι και ακολουθεί το σχολείο. Ωστόσο, στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι το 11% των παιδιών είναι τόσο εξοικειωμένα με την τεχνολογία ώστε να «σερφάρουν» με συσκευή παλάμης και το 68% με κινητό τηλέφωνο (!) όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 31%!
Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, θεωρείται χώρα «χαμηλού διαδικτυακού κινδύνου» για τα παιδιά, καθώς από τις απαντήσεις των ανηλίκων ηλικίας 9 έως 16 ετών προκύπτει, ότι μόνο το 1/3 των παιδιών αισθάνθηκε κάποια στιγμή να απειλείται κατά το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχία και η Σουηδία, αντίστοιχες απαντήσεις περί απειλών έδωσαν τα 2/3 των παιδιών.
Σημαντικό ρόλο στα θέματα της προστασίας από τους on-line κινδύνους, φαίνεται ότι παίζουν και οι Έλληνες γονείς. «Ο γονικός έλεγχος στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπαίδευσης των γονέων, ενώ η περιορισμένη έκθεση των μικρών παιδιών σε σεξουαλικό περιεχόμενο, είναι συναφής με την αποτελεσματικότητα του ελέγχου», τονίζει η λέκτορας του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λίζα Τσαλίκη. Η ίδια, ως υπεύθυνη της ελληνικής ομάδας της έρευνας «EU Kids Online II», προσθέτει ότι «τα μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται να δουν πορνογραφικό υλικό, ειδικά όπως αυτό ορίζεται από τους ενήλικες».
Πάντως, οι Έλληνες γονείς εξακολουθούν να μην έχουν επαρκή εικόνα για τους κινδύνους που αντιμετώπισαν τα παιδιά τους, «σερφάροντας» στο Ιντερνετ. Σχεδόν το 83% των γονέων, των οποίων τα παιδιά ανέφεραν ότι είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο, δεν είχαν επίγνωση του γεγονότος. Σύμφωνα με την έρευνα, στην υπόλοιπη Ευρώπη το 52% των γονέων δεν γνώριζε ότι το παιδί του είχε λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ το 61% των γονέων αγνοούσε ότι το παιδί του συνάντησε από κοντά πρόσωπο που γνώρισε μέσω του διαδικτύου.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, το 63% των παιδιών στη χώρα μας απάντησε ότι «υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στο διαδίκτυο», ενώ το 2% παραδέχτηκε ότι έχει ανταλλάξει μηνύματα ή εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου. Ακόμα, η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία, εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά (3%) και στα κρούσματα εξύβρισης-εκβιασμών (bullying) μέσω Ιντερνετ.
Διαφημίσεις από την Google

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap