child food
Εκτύπωση άρθρου

Θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται η εξέλιξη της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, με στόχο την πρόληψη της παχυσαρκίας
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ – ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Αν όλα τα ελληνόπουλα συνήθιζαν να τρώνε περισσότερα λαχανικά (σαν τις πιπεριές που δείχνουν στον φακό οι μικροί κορίνθιοι μαθητές) δεν θα ήταν η σωστή διατροφή τους και η φυσιολογική ανάπτυξή τους… παιχνιδάκι; Θα ήταν, λένε και τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, και από το νέο σχολικό έτος καθιερώνουν τη μέτρηση του βάρους και του ύψους των μαθητών σε όλα τα σχολεία
Αν όλα τα ελληνόπουλα συνήθιζαν να τρώνε περισσότερα λαχανικά (σαν τις πιπεριές που δείχνουν στον φακό οι μικροί κορίνθιοι μαθητές) δεν θα ήταν η σωστή διατροφή τους και η φυσιολογική ανάπτυξή τους… παιχνιδάκι; Θα ήταν, λένε και τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, και από το νέο σχολικό έτος καθιερώνουν τη μέτρηση του βάρους και του ύψους των μαθητών σε όλα τα σχολεία Κάρτα «Δείκτη Μάζας Σώματος» (ΔΜΣ ή ΒΜΙ) μαθητών και μαθητριών καθιερώνεται από το νέο έτος σε όλα τα εκπαιδευτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, με αποφάσεις των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Θα δίνεται σε κάθε μαθητή, από την Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, η οποία θα καταγράφει το ύψος, το βάρος και την περίμετρο μέσης του, όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Υγείας κ. Χρ. Αηδόνης, ο οποίος αναφέρει ότι «θα πρέπει να παρακολουθείται η ανάπτυξη αλλά και το βάρος των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και αυτό αποτελεί μέριμνα της πολιτείας». Η κάρτα θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε γονείς και μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σωματικής διάπλαση των παιδιών. Με την εφαρμογή της κάρτας ΒΜΙ θα αυξηθούν, βεβαίως, και οι ώρες υποχρεωτικής γυμναστικής στα σχολεία.

Σκοπός της κάρτας είναι η αξιολόγηση σημαντικών δεικτών υγείας των μαθητών και η βελτίωση των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη της παχυσαρκίας και τη βελτίωση της υγείας τους. Ηδη, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε από τον περασμένο Μάιο εγκυκλίους προς όλα τα σχολεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγησης σωματικής διάπλασης, διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας μαθητών» , με την οποία καλεί τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, σε συνεργασία με τους δασκάλους των Γ΄και Ε΄τάξεων, να αναλάβουν τη μέτρηση των μαθητών. Με την ίδια εγκύκλιο καλούνται οι διευθυντές των σχολείων να έχουν διαθέσιμες ζυγαριές και μετροταινίες, ώστε με την αναγκαστική εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει αμέσως η διαδικασία για την έκδοση κάρτας δείκτη μάζας σώματος μαθητών.

Οι μετρήσεις θα γίνονται μία φορά τον χρόνο και αμέσως θα ενημερώνεται η κάρτα του μαθητή, ενώ παράλληλα θα υπάρχει στη διάθεση των γονιών και πίνακας με τα επιτρεπτά όρια ύψους και βάρους που πρέπει να έχει ο μαθητής ή η μαθήτρια, ανάλογα με την ηλικία του. Σε περίπτωση κατά την οποία η ανάπτυξη του παιδιού ξεφεύγει από τα όρια (όπως τα έχει καθορίσει η Διεθνής Οργάνωση Υγείας) τότε θα ενημερώνονται οι γονείς και για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία του.

Ειδικά για το ανάστημα, όπως επισημαίνεται σε έρευνα της ενδοκρινολογικής μονάδας της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία») «καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες που αφορούν τη δράση πολλών, εν πολλοίς αγνώστων, γονιδίων. Τροποιητικά στη γενετική καταβολή επενεργεί το περιβάλλον:διατροφή, γενετικές συνθήκες διαβίωσης, καταπολέμηση των ασθενειών και όχι λιγότεροοιψυχοκοινωνικές συνθήκες στις οποίες ανατρέφεται ένα παιδί». Μελέτες ωστόσο απέδειξαν ότι το περιβάλλον μπορεί να τροποποιήσει τη γενετική καταβολή και να επηρεάσει το ανάστημα. Συγκεκριμένα, οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες παρεμποδίζουν την πλήρη έκφραση του γενετικού δυναμικού και οδηγούν- όπως σημειώνεται σε ιατρικές μελέτες- σε ανάστημα χαμηλότερο του γενετικά προβλεπομένου. Αντιθέτως η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως συμβαίνει στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, έχει ως συνέπεια την πληρέστερη γενετική έκφραση και τη συνακόλουθη αύξηση του αναστήματος.

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος
Ο δείκτης μάζας σώματος αποτελεί έναν απλό δείκτη του βάρους ως προς το ύψος, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για την κατάταξη των ενηλίκων σε κατηγορίες χαμηλού ή υψηλού βάρους και παχυσαρκίας. Ορίζεται ως το πηλίκον του βάρους σε kg προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (kg/m2). Παράδειγμα : Ενας ενήλικος που ζυγίζει 70 κιλά (kg) και έχει ύψος 1,75 μ. θα έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 22,9. Δηλαδή ΒΜΙ+70(kg)/1,75 (m2)= 22,9 και αυτό αποτελεί τον φυσιολογικό δείκτη.

Φυσιολογικά τα αγόρια, παχαίνουν τα κορίτσια
Σε μέτρηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α΄Παιδιατρική Κλινική) σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας (το διάστημα 2000 – 2001) διαπιστώθηκε ότι στα αγόρια ηλικίας 0- 18 ετών στην περιοχή των Αθηνών έχει αυξηθεί το ύψος από 1 έως 3 εκατοστά, σε σύγκριση με παλαιότερη μέτρηση το 1978. Αυξήθηκε όμως και το βάρος τους κατά… 6 κιλά. Στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας ο μέσος όρος του ύψους δεν μεταβλήθηκε από το 1978, αλλά ο μέσος όρος του βάρους τους αυξήθηκε κατά 7 κιλά.

Το Βήμα

Copy link
Powered by Social Snap