Εκτύπωση άρθρου

Τα 50 είναι τα νέα… 25!

Δημοσίευση: 1-10-2010, 09:38 Τελευταία ανανέωση: 1-10-2010, 09:38
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Αν νομίζετε ότι τα 50 είναι τα νέα 40, ξανασκεφθείτε το. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο μέσος 50άρης είναι πιο κοινωνικός, ευτυχισμένος και δραστήριος από τους περισσότερους… 25άρηδες!

Βγαίνει περισσότερο, ταξιδεύει συχνότερα και βλέπει τους φίλους του πιο πολύ: αυτές είναι οι συνήθειες του τυπικού 50άρη, ο οποίος δείχνει να έχει «πιάσει» το νόημα της ζωής και να την ζει στο έπακρο – σε αντίθεση με τους νέους που έχουν τα μισά του χρόνια, αλλά είναι πολύ απασχολημένοι στο να «χτίζουν» την καριέρα τους.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία σε 4.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών και δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από τον Ιατρικό Όμιλο Benenden, οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν πως, κατά μέσον όρο, οι 50άρηδες βγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα και βλέπουν συνολικά τέσσερις φίλους τους. Κατορθώνουν επίσης στη διάρκεια του έτους να φύγουν τρεις φορές για Σαββατοκύριακο, ενώ ο ένας στους δύο «τα δίνει όλα» για να περνάει όσο πιο καλά μπορεί.

Τι κάνουν οι 25άρηδες; Μετά βίας βγαίνουν μία φορά την εβδομάδα, κατορθώνουν να δουν μόνο τρεις φίλους, ενώ φεύγουν για δύο Σαββατοκύριακα τον χρόνο – όσο για το πόσο γλεντούν τη ζωή τους, μόνον ο ένας στους τρεις κάνει ό,τι μπορεί για να ζει την κάθε της στιγμή.

«Ο σύγχρονος 50άρης διαθέτει περισσότερο χρόνο σε ό,τι διεγείρει το αίσθημα ικανοποίησης – και με το προσδόκιμο επιβίωσης να αυξάνεται διαρκώς, το να είναι κανείς μεσήλικας δεν αποτελεί πλέον πρόδρομο των γηρατειών, αλλά συνέχεια της νιότης», δήλωσε εκπρόσωπος του Benenden.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως διότι οι προτεραιότητές μας αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, λένε οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, όταν φτάσουμε και ξεπεράσουμε τα 50, έχουμε πια κατασταλάξει στο τι είναι σημαντικό και προσπαθούμε να γευτούμε όσα παραλείψαμε στη νιότη μας.

Αντιθέτως, οι 25άρηδες παγιδεύονται στις πιέσεις και στις απαιτήσεις της δουλειάς και της καθημερινότητας, οπότε περνούν σε δεύτερη μοίρα άλλες πλευρές της ζωής τους.

«Οι 50άρηδες έχουν ρυθμούς πολύ πιο “ζωντανούς” από αυτούς των 25άρηδων», είπαν οι ερευνητές. «Τα 50 σίγουρα αποτελούν τα νέα 25».

Η μελέτη εξέτασε τη ζωή όλων των εθελοντών. Όσοι είχαν ηλικία 50 ετών και άνω βαθμολόγησαν κατά μέσον όρο την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους με 7,6 (σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10), ενώ οι 25άρηδες την βαθμολόγησαν με 6,5.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι μεσήλικες δειπνούν εκτός σπιτιού κατά μέσον όρο μία φορά την εβδομάδα, απολαμβάνουν χαλαρωτικές βόλτες με τους φίλους τους τρεις φορές τον μήνα και επίσης κάνουν συχνότερα αεροπορικά ταξίδια στο εξωτερικό. Επιπλέον, παίρνουν λιγότερες αναρρωτικές άδειες από τη δουλειά, ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις νιώθουν πιο υγιείς παρά ποτέ!
Τα Πιο Διαβασμένα Θέματα
Τα 7 νέα όπλα για επιτυχημένο αδυνάτισμα

Το ελαιόλαδο ασπίδα προστασίας της καρδιάς
Μας ξαγρυπνάει η δουλειά

Η κρίση της μέσης ηλικίας αρχίζει στα…35!

Η σχέση της απιστίας με την σεξουαλική δυσλειτουργία

Περισσότερα άρθρα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τα 50 είναι τα νέα… 25!

Το ελαιόλαδο ασπίδα προστασίας της καρδιάς
Η ημικρανία δεν είναι μόνο πόνος

Πότε χαλάει η ζάχαρη τα δόντια

Ο καρκίνος «σκοτώνει» την επιθυμία

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά μυστικά για τον έλεγχο του στρες
Περισσότερα άρθρα
Ψυχική Υγεία
Κίνδυνος για καρδιοπαθείς με κατάθλιψη

Το στρες «σκοτώνει» την καρδιά

Το κουτσομπολιό… κάνει καλό!

Τις γόνιμες ημέρες επιλέγουν εφαρμοστά ρούχα

Copy link
Powered by Social Snap