- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Γιατί συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους;


Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Tο άγχος των συγκρίσεων
Aγόρια και κορίτσια νιώθουν άσχημα στην εφηβεία όταν αισθάνονται ότι έχουν λιγότερες επιτυχίες στο άλλο φύλο.  Διαμορφώνουν την αντίληψη ότι δεν αρέσουν, απογοητεύονται και σε κάποιες περιπτώσεις απομονώνονται.

Δείχνουν μεγάλη ευαισθησία και κάνουν σύγκριση με συμμαθητές ή φίλους τους που νομίζουν ότι έχουν «μεγαλύτερη πέραση» στο άλλο φύλο. Αποδίδουν στον εαυτό τους και κυρίως στην εξωτερική τους εμφάνιση αυτή την αδυναμία.

Αυτά όμως είναι πολύ σχετικά κυρίως αν λάβετε υπόψη ότι τα χαρακτηριστικά που συνήθως υπολογίζουν οι έφηβοι στην εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί να αλλάξουν, γιατί δεν αναπτύσσονται όλα τα παιδιά με τους ίδιους ρυθμούς. Δεν είναι εύκολο ο έφηβος να καταλάβει ότι το κυνήγι των επιτυχιών στο άλλο φύλο είναι συχνά διέξοδος στο άγχος και την ανασφάλεια, και όχι απόδειξη επιτυχίας ή ευτυχίας, όπως νομίζει.

«Όλοι το κάνουν»
Πολλοί έφηβοι βιάζονται να ολοκληρώσουν τη σχέση τους με το άλλο φύλο, όπως ήδη αναφέραμε, όχι τόσο επειδή αισθάνονται έντονη ερωτική επιθυμία, αλλά επειδή νομίζουν ότι το έχουν ήδη κάνει οι φίλοι και οι φίλες τους.

Kαλό είναι να συζητάτε κατά περιόδους το θέμα με το παιδί και να του εξηγείτε ότι η στιγμή που θα ολοκληρώσει την ερωτική του σχέση πρέπει να αποφασιστεί αποκλειστικά από το ίδιο με γνώμονα τα συναισθήματά του για τον/τη σύντροφό του αλλά και το αν νιώθει έτοιμο. Tο αγόρι φαίνεται προθυμότερο να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη ερωτική επαφή σε σύγκριση με κάποιο συνομήλικό του κορίτσι.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα παιδιά. Kάποια αγόρια δεν βιάζονται καθόλου και προτιμούν να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ή το κατάλληλο πρόσωπο, ενώ αντίθετα κάποια κορίτσια νιώθουν πιο έντονη την επιθυμία να δοκιμάσουν και βιάζονται περισσότερο.

Eπειδή σε γενικές γραμμές τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τις φίλες και τους φίλους τους, να διευκρινίζετε ότι στα σημαντικά ζητήματα ο έφηβος δεν πρέπει να λειτουργεί με τη γενική αρχή «Θέλω να είμαι σαν τους άλλους», γιατί δεν μπορεί να ξέρει την αλήθεια για τους άλλους.

H πρώτη ερωτική επαφή είναι μια ιδιαίτερη προσωπική στιγμή που θα τη θυμάται πάντα. Kατά συνέπεια, ο χώρος, ο χρόνος και το πρόσωπο με το οποίο θα προχωρήσει ένας έφηβος ή μία έφηβη στην ολοκλήρωση των σχέσεών του/της πρέπει να είναι απόλυτα προσωπική επιλογή, την οποία πρέπει εξαρχής να αντιμετωπίζει σαν κάτι ουσιαστικό.