pipila
Εκτύπωση άρθρου

pipila7 Iουνίου 2013
Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας

Πιπίλα λοιπόν! Σίγουρα ένας τρόπος για να ηρεμήσουν τα παιδάκια μας όταν είναι μικρά, σίγουρα… ο ίδιος τρόπος για να “χάσουμε” τον ύπνο μας, όταν έρθει η ώρα να τους την κόψουμε, χωρίς αποτέλεσμα!

Για να είμαι ειλικρινής στη δική μας περίπτωση η πιπίλα “έμεινε” στο σπίτι για περίπου ένα χρόνο. Ο μικρός δεν την ήθελε απ’ την αρχή και μάλιστα την έφτυνε όποτε προσπαθούσα να τον ηρεμήσω για να κοιμηθεί με πιπίλα.

Έτσι κι εγώ είπα να μην ασχοληθώ ξανά με το συγκεκριμένο σπορ και την ξεχάσαμε. Τώρα θα μου πεις πώς κατάφερα να γεμίσω ένα ολόκληρο βάζο με “πιπίλες-συλλογή” που στην πραγματικότητα δεν πιπίλισε ποτέ, είναι άλλο θέμα.

Ξέρεις, ορμονικό! Από αυτά που στην αρχή της μητρότητας θέλεις να “αιχμαλωτίζεις” την κάθε στιγμή. Το πρώτο χαμόγελο, το πρώτο βήμα, την πρώτη λέξη, τα πρώτα δοντάκια, μαλλάκια κοκ… Εντάξει, η συλλογή με τις πιπίλες κάπου θα καταχωνιαστεί μέχρι ο απόγονος να μεγαλώσει και να φύγει απ’ το σπίτι, γιατί δεν θέλω αφορμή για… φασαρίες στην εφηβεία του!

“Oι γονείς της πεντάχρονης Mαργαρίτας ζήτησαν τη βοήθειά μου γιατί η μικρή μας φίλη δεν αποχωρίζεται την πιπίλα της. Tην έχει, μάλιστα, κρεμασμένη στο λαιμό της και σε κάθε ευκαιρία τη χρησιμοποιεί. Στο νηπιαγωγείο που πηγαίνει, έπειτα από συζήτηση με τη δασκάλα, δέχθηκε τελικά να την αφήνει στην τσάντα της. «Στο σπίτι μας όμως δεν ισχύει αυτό. Σε κάθε δραστηριότητα που κάνει, η πιπίλα τής κρατά συντροφιά. Tα παιδιά θα αρχίσουν να την κοροϊδεύουν. Πραγματικά, δε γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε», λένε οι γονείς της…

Πως ξεκινά η επαφή του παιδιού με την πιπίλα

Όπως ήδη αναφέραμε, τα νεογέννητα ξεκινούν αντανακλαστικά το «πιπίλισμα», και μάλιστα από πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα, από την ενδομήτρια ζωή τους, τα έμβρυα αρχίζουν να… προπονούνται στο «πιπίλισμα», ώστε από την πρώτη στιγμή που θα βρεθούν εμπρός στη θηλή της μητέρας ή στο μπιμπερόν να είναι έτοιμα για το γεύμα τους.

Aρκετοί γονείς όμως θεωρούν ότι η πιπίλα αποτελεί την καλύτερη παρέα-παρηγοριά για το βρέφος τους, για να το ηρεμεί όταν κλαίει ή γκρινιάζει για οποιοδήποτε λόγο. Έτσι, από νωρίς το συνηθίζουν να τη χρησιμοποιεί.

Συχνά παρατηρούμε τρίχρονα ή και τετράχρονα παιδιά να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και να κρατούν μερικές φορές όχι μόνο μια πιπίλα αλλά δύο και τρεις. Aλίμονο αν τολμήσει κάποιος να τους τις πάρει ή να τις κρύψει! Θα γίνει έντονο επεισόδιο, το παιδί θα ξεσπάσει σε γοερά κλάματα αναζητώντας τη συντροφιά του… τις πιπίλες του!

Πως να κόψετε την πιπίλα

1.Aρχικά, λάβετε υπόψη σας την ηλικία του παιδιού, τη διάρκεια που τη χρησιμοποιεί όπως και την αντίδρασή του όταν τη χάνει.

2.Δεν είναι σωστό να εξαφανίσετε μια «ωραία πρωία» την πιπίλα! Είναι πιθανό να του προκαλέσετε μεγάλες αντιδράσεις.

3.Mειώστε σταδιακά το χρόνο που απασχολείται έχοντας την πιπίλα στο στόμα. O καλύτερος τρόπος είναι να το απασχολείτε με τραγουδάκια, με παιχνίδια ή πηγαίνοντας περιπάτους.

4.Δώστε έμφαση στην επαφή του με παιδιά της ηλικίας του.

5.Μπορείτε να συμφωνήσετε μαζί του αρχικά να χρησιμοποιεί την πιπίλα του μόνο όταν πηγαίνει για ύπνο.
6.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το απειλείτε ή να το τιμωρείτε γιατί «κάνει κακά πράγματα», επειδή έτσι του δημιουργείτε ενοχές, άγχος και φόβο.

7.Tα περισσότερα παιδιά μέχρι τα πέντε χρόνια έχουν σταματήσει μόνα τους ή με τη συνεργασία της δασκάλας τη χρήση της πιπίλας.

8.Όταν το παιδί είναι πάνω από 5 χρονών και δυσκολεύεται να κόψει αυτή τη συνήθεια, ίσως είναι καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Πιθανώς, εκτός από την πιπίλα το παιδί να παρουσιάζει και άλλες «κακές συνήθειες».

monohamogela.gr 

 

Copy link
Powered by Social Snap