15 Απριλίου 2013
Ελεύθερος τύπος
Η “σιδηρά κυρία” κοιμόταν ελάχιστα
Η εκλιπούσα Μάργκαρετ Θάτσερ έμεινε στην Ιστορία όχι μόνο ως “Σιδηρά Κυρία” αλλά και για την παροιμιώδη ικανότητά της να ζει με μόλις τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα. Αυτή η απίστευτη επίδειξη αντοχής από μια μεγάλης ηλικίας γυναίκα φέρνει στο προσκήνιο ξανά το ερώτημα ποιο είναι το κατώτατο ιατρικά αποδεκτό όριο ύπνου…
ενώ για τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό το προσωπικό της ρεκόρ αϋπνίας καταγράφηκε την περίοδο του πολέμου στα Φόκλαντς.
Το επιβεβαιώνει ο τότε υπεύθυνος Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου, σερ Μπέρναρντ Ινγκαμ, που αποκαλύπτει πως εκείνο το διάστημα η ατσαλάκωτη “Μάγκι” εργαζόταν ακούραστα κάθε βράδυ μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα και στις 5.00 το πρωί ήταν στο πόδι για να ακούσει τις ειδήσεις.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανάγκη σε ό,τι αφορά τον ύπνο. Το 1% του πληθυσμού, στο οποίο μάλλον περιλαμβανόταν και η Μάργκαρετ Θάτσερ, αντέχει να κοιμάται μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα. Ομως, είσαι έτσι εξαρχής, δεν γίνεσαι ξαφνικά ολιγαρκής στον ύπνο, διευκρινίζει ο καθηγητής Ψυχιατρικής δρ Κέβιν Μόργκαν από το Κέντρο Μελέτης Υπνου του Πανεπιστήμιου Λάφμπορο
της Βρετανίας.
Ψυχολογία
Από το ίδιο κέντρο, ο συνάδελφός του καθηγητής Ψυχιατρικής δρ Τζέιμς Χορν προσθέτει πως η ψυχική διάθεση καθορίζει εν πολλοίς τις ανάγκες μας για ύπνο. Αν σε συνεπαίρνει αυτό που κάνεις αντέχεις με λιγότερο ύπνο ενώ αν βαριέσαι νυστάζεις περισσότερο, λέει ο Βρετανός.
Ο μέσος ενήλικας κατά το δρα Χορν κοιμάται επτά ώρες την ημέρα, ενώ οι ηλικιωμένοι τα βγάζουν πέρα και με λιγότερες ώρες. Της ίδιας άποψης πρέπει να ήταν και ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που υποστήριζε πως οι άνδρες χρειάζονται έξι ώρες ύπνου, οι γυναίκες επτά ώρες και οι χαζοί οκτώ ώρες. Πάντως, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως οι ηγέτες που μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους με ελάχιστο ύπνο αποκτούν τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα.
Από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα, η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας, επισημαίνει πως ο ύπνος αποτελεί την πλέον ζωτική ανάγκη. Τον χρειαζόμαστε για να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να έχουμε ψυχική
ισορροπία. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης το άγχος, η ανασφάλεια, τα χρέη επηρεάζουν τον ύπνο και αν ένα άτομο δεν κοιμάται καλά ή δεν κοιμάται όσο χρειάζεται αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία, στη διάθεση και τη συμπεριφορά του, λέει η ψυχολόγος και συνεχίζει: Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ασφυξία στον οργανισμό. Αν δεν κοιμόμαστε όσες ώρες χρειαζόμαστε καταδικάζουμε την υγεία μας και την ψυχική μας ισορροπία. Κάθε άνθρωπος έχει εξατομικευμένη ανάγκη για ύπνο και δυστυχώς στις ημέρες μας ο ανεπαρκής ύπνος εξελίσσεται σε επιδημία που πλήττει κυρίως τους νέους. Το να χρειάζεσαι λιγότερες ώρες ύπνου στην 3η ηλικία είναι φυσιολογικό, αν όμως κοιμόμαστε λίγο τότε πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Οταν η αϋπνία ή ο κατακερματισμένος ύπνος επαναλαμβάνονται, τότε αποτελούν σύμπτωμα μιας άλλης υποβόσκουσας παθολογικής κατάστασης και πρέπει να αναζητήσουμε τη ρίζα του κακού.
Καμπανάκι κινδύνου για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αποτελεί ο βραδινός ύπνος κάτω των έξι ωρών.
Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Κώστας Σολδάτος, το 6ωρο είναι το μίνιμουμ ιατρικά αποδεκτό όριο για τους ενήλικες παραγωγικής ηλικίας. “Αν κοιμηθούμε λιγότερο την άλλη μέρα σερνόμαστε, καταλήγει η κ. Καππάτου. ■
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ