Αναμφίβολα η γέννηση ενός παιδιού είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση που έρχεται για να συμπληρώσει την ευτυχία ενός ζευγαριού. Συχνά, μάλιστα, η επιθυμία αυτή οδηγεί τα ζευγάρια στην απόφαση του γάμου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που φέρνουν ένα παιδί στον κόσμο μόνες τους, εκτός γάμου.
Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, είτε ως αποτέλεσμα μιας σχέσης η οποία κατέληξε σε εγκατάλειψη της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετέπειτα, είτε η εγκυμοσύνη αποτελούσε ελπίδα για τυχόν επανένωση της γυναίκας με το σύντροφό της, κάτι που τελικά δεν έγινε, ή ήταν αποτέλεσμα κύησης στην εφηβική ηλικία.
Εκτός όμως αυτών των περιπτώσεων, υπάρχουν κάποιες γυναίκες, κυρίως άνω των 30 ετών, με μέσο ή ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα, οι οποίες συνειδητά επιλέγουν να γεννήσουν ένα παιδί έξω από το πλαίσιο του γάμου. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είχαν κάποια σταθερή σχέση ή η ηλικία τους είναι γύρω στα 40 χρόνια και φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να γνωρίσουν τη μητρότητα.
Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ζευγάρια που συγκατοικούν, τα οποία επιλέγουν να προχωρήσουν στην απόκτηση ενός παιδιού εκτός του πλαισίου του γάμου.
Πώς αισθάνεται το παιδί
Το παιδί μετά την ηλικία των 3-4 ετών αρχίζει να θέτει ερωτήματα, γιατί διαθέτει πλέον σημαντική αντιληπτική ικανότητα και συγκρίνει την οικογένειά του με τις άλλες. Ο τρόπος που θα εισπράξει το θέμα της απουσίας του άλλου γονιού του, σχετίζεται πρωτίστως με τη στάση της μητέρας, τα μηνύματα που του περνά, αλλά και από τις οικονομικές συνθήκες της οικογένειάς του.
Μπορεί να θυμώσει τόσο με τον πατέρα που λείπει όσο και με τη μητέρα που δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να μη φύγει εκείνος. Συχνά ζηλεύει τα παιδιά που έχουν περισσότερα από εκείνο και ενοχοποιεί το γονιό για όλες τις στερήσεις του. Ακόμα και κάτω από ιδανικές συνθήκες, το παιδί θα συγκρίνει τη θέση του με των άλλων παιδιών και θα βιώσει το κενό στη θέση του πατέρα.
Αυτή η απουσία του πατρικού προτύπου έχει συνέπειες που εκδηλώνονται κυρίως στην εφηβεία και, σύμφωνα με έρευνες, τα μεν αγόρια γίνονται ανασφαλή και συνεσταλμένα τα δε κορίτσια πιθανόν να οδηγηθούν σε πρώιμη ερωτική δραστηριότητα. Το παιδί επίσης βιώνει μεγάλη εξάρτηση από τον έναν και μοναδικό γονιό του – εξάρτηση συχνά αμοιβαία και πολύ ζημιογόνα.
Επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο γονιό• αρρώστια, άγχος, ανεργία, ένταση. Επιπλέον φοβάται ότι, αν πάθει κάτι ο μοναδικός γονιός του, δεν θα έχει κανέναν να το προστατεύει και να του προσφέρει τρυφερότητα, σιγουριά και όλα όσα το ίδιο αισθάνεται ως ζωτική ανάγκη. Του δημιουργούνται, λοιπόν, ανασφάλεια, φόβος, ανησυχία, αγωνία για το μέλλον.
Η στιγμή των εξηγήσεων…
Γενικά, στο παιδί πρέπει να πείτε την αλήθεια, προσαρμοσμένη στη ηλικία και στη φάση ανάπτυξής του. Η σχέση εμπιστοσύνης είναι ακρογωνιαίος λίθος και δεν πρέπει να την αναλώσετε σε ένα ψέμα καταδικασμένο να αποκαλυφθεί αργά ή γρήγορα. Σκεφτείτε και αποφασίστε πώς ακριβώς θα του εξηγήσετε την κατάσταση, ώστε να μη σας πιάσει απροετοίμαστη και έτσι αναγκαστείτε να αποφύγετε τις ερωτήσεις του.
Το μυστήριο και η αποφυγή των ερωτήσεων θα κάνουν το παιδί να φαντασιώνεται διάφορες καταστάσεις που δεν θα το βοηθήσουν καθόλου να βρει τις ισορροπίες του. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρετε εξαρχής πώς θα του εξηγήσετε την αλήθεια και με ποιες λέξεις θα την προσαρμόσετε στην ηλικία του. Να θυμάστε ότι το παιδί θέλει απλές και κατανοητές απαντήσεις.
Mytv 27 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2016 Τεύχος 157