synefa
Εκτύπωση άρθρου

synefa

Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι βλέπουν πρόσωπα να εμφανίζονται σε τοίχους, σύννεφα ή ακόμα και σε μία φέτα ψωμί, δεν είναι τρελοί αλλά εκδηλώνουν ένα φυσιολογικό φαινόμενο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φαινόμενο αυτό είναι η παρειδωλία προσώπων, κατά την οποία αναγνωρίζουν αναπαραστάσεις οικείων προσώπων – συχνά του Ιησού ή της Παναγίας – σε ετερόκλιτα αντικείμενα.

«Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι κάποιος πρέπει να έχει πρόβλημα για να βλέπει αυτού του είδους τις εικόνες», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κανγκ Λη, καθηγητής Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Εφηρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Τα ευρήματά μας, όμως, υποδηλώνουν ότι είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένος ώστε να αναγνωρίζει αμέσως ένα πρόσωπο, ακόμα και όταν βλέπει μια αμυδρή εικόνα των χαρακτηριστικών του», προσθέτει.

Αν και η παρειδωλία είναι γνωστή εδώ και αιώνες, λίγα είναι γνωστά για τους υποκείμενους μηχανισμούς που την προκαλούν.

Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν ο δρ Λη και οι συνεργάτες του, οι οποίοι στην πρώτη μελέτη του είδους εξέτασαν τις τομογραφίες εγκεφάλου και τις συμπεριφορικές αντιδράσεις ομάδας εθελοντών, οι οποίοι κοιτούσαν πρόσωπα και γράμματα διαφόρων σχημάτων.

Έτσι ανακάλυψαν ότι η παρειδωλία προσώπων δεν οφείλεται σε κάποια δυσμορφία του εγκεφάλου ή στην φαντασία, αλλά προκαλείται από την συνδυασμένη λειτουργία του μετωπιαίου εγκεφαλικού φλοιού ο οποίος παίζει ρόλο στην δημιουργία των προσδοκιών και του οπίσθιου οπτικού φλοιού, ο οποίος αυξάνει την ερμηνεία των οπτικών ερεθισμάτων από το περιβάλλον.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο κόσμος μπορεί να «δει» διάφορες εικόνες και όχι μόνο πρόσωπα (λ.χ. γράμματα και λέξεις), αναλόγως με τις προσδοκίες του, οι οποίες ενεργοποιούν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία επεξεργάζονται τις διαφορετικές εικόνες.

Συνεπώς, το να βλέπει κάποιος την μορφή του Ιησού σε μία πέτρα αντανακλά την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και τον ενεργό ρόλο που παίζει ο μετωπιαίος φλοιός στην οπτική αντίληψη, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cortex».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα 

Πηγή : Web Only

Τα Νέα 

Copy link
Powered by Social Snap