News.gr
7 Νοεμβρίου 2013
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:
Κάθε φορά που κανονίζετε να έρθουν στο σπίτι σας οικογενειακοί φίλοι με παιδάκια για να παίξουν με το δικό σας, έρχεστε σε πολύ δύσκολη θέση.
Το παιδί σας είναι φιλικό μέχρι κάποιο παιδάκι να αγγίξει ένα παιχνίδι του! Έχετε δοκιμάσει τα πάντα, του έχετε εξηγήσει με το καλό πως πρέπει να μοιράζεται τα παιχνίδια του με τα άλλα παιδάκια, το έχετε μαλώσει, το έχετε βάλει τιμωρία ωστόσο το παιδί σας όχι μόνο δεν αλλάζει συμπεριφορά, αλλά υπάρχουν φορές που σπρώχνει τα άλλα παιδάκια για να τους πάρει τα παιχνίδια τους. Αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να το μάθετε πως πρέπει να μοιράζεται τα παιχνίδια του όταν παίζει με άλλα παιδάκια; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά” και “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά” κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να συνεργάζονται, ωστόσο αυτό εξαρτάται όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου από πολλούς παράγοντες: την προσωπικότητα του παιδιού, τον τρόπο που έχει μέχρι τώρα μεγαλώσει, πόσο εμπιστεύεται τους άλλους αλλά και από τους συνομηλίκους του με τους οποίους παίζει. Η ψύχραιμη και σταθερή στάση σας θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί.
Τι μπορείτε να κάνετε
Να του επιτρέπετε να κρατάει ό,τι είναι δικό του και να μην το εξαναγκάζετε να το μοιράζεται.
Να το βοηθάτε με ηρεμία να καταλάβει τι ανήκει στα άλλα παιδιά.
Μέσα από την καθημερινότητα δείχνετέ του την εξοικείωση που έχετε με τους φίλους σας και την άνεση στο να προσφέρετε πράγματα.
Μην πέσετε στην παγίδα να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά που είναι πιο συνεργάσιμα. Επίσης, μη σκέφτεστε τι θα πουν οι άλλοι.
Είναι προτιμότερο να παίζει με ένα η δύο συνομήλικα παιδιά. Δώστε τους μια δραστηριότητα με την οποία μπορούν να ασχοληθούν όλα μαζί ώστε να τους περάσετε το μήνυμα της συνεργασίας.