- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Δήλωση της Α. Καππάτου στον Ελεύθερο τύπο: Κακοποίηση η εκδικητική πορνογραφία. Καταγγείλτε την…. 21/12/2021

Άρθρο της Αλεξάνδρας Καππάτου -Ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος

Η εκδικητική πορνογραφία είναι ένα είδος παρενόχλησης – κακοποίησης, όπου ένα άτομο, συνήθως πρώην σύντροφος επιχειρεί να πληγώσει ,να εκβιάσει ή να εκδικηθεί το μέχρι πρότινος ταίρι του με την δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο προσωπικών ερωτικών βίντεο ή φωτογραφιών χωρίς την συγκατάθεσή του . Πρόκειται για ένα είδος ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με μελέτες έχει παρόμοιες επιπτώσεις στο ψυχισμό του θύματος με τη σεξουαλική παρενόχληση.

Προκαλείται στο θύμα πλημμυρίδα συναισθημάτων όπως ντροπή από την έκθεση , ανησυχία μήπως γίνει γνωστό σε οικείους , εργασία , φίλους ,απόγνωση,αδυναμία αντίδρασης , θυμό , αυτοκαταστροφικές σκέψεις, έντονο άγχος, κατάθλιψη , μετατραυματικό στρές κλπ. Αρκετά συχνά το θύμα επηρεάζεται καθοριστικά στις ερωτικές του σχέσεις γιατί διαρρηγνύεται η εμπιστοσύνη του προς τους ανθρώπους με συνέπεια συχνά να οδηγείται σε κοινωνική απομόνωση.

Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν, είναι σημαντικό άτομα που έχουν αντίστοιχες εμπειρίες να αντιληφθούν πως τα ίδια είναι τα θύματα και οφείλουν να μιλήσουν για να το καταγγείλουν.. Η κοινωνία μας, έχει συχνά την τάση να στοχοποιεί, τις γυναίκες – θύματα με σεξιστικά επιχειρήματα όπως γιατί δέχθηκε να τράβηξει βίντεο, γιατί έστειλε φωτογραφία, ενώ πραγματικά ο μόνος που ευθύνεται είναι εκείνος που δημοσιοποιεί μια προσωπική στιγμή του ζευγαριού.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποκαλύφθηκε και πήρε μεγάλη έκταση κυρίως γιατί το άτομο που ανέβασε τα βίντεο εργάζεται στην τηλεόραση. Ωστόσο υπάρχουν τόσα ακόμα θύματα που είτε δεν έχουν προβεί σε καταγγελία, είτε δεν γνωρίζουν πως κυκλοφορούν προσωπικές τους στιγμές στο διαδίκτυο.

Για αυτό είναι σημαντικό να καταγγέλονται παρόμοια περιστατικά ώστε να επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη. Η πρόληψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός παράγων ενώ ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου σε αυτήν είναι καθοριστικής σημασίας. Η καλλιέργεια του σεβασμού προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους, η ισότητα και η δικαιοσύνη στις σχέσεις , η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης , η ενσυναίσθηση είναι μερικοί μόνο στόχοι που από νωρίς οφείλουμε να περιλαμβάνουμε στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Παράλληλα χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικοί αν ο σύντροφος μας επιμένει συστηματικά να βιντεοσκοπεί προσωπικές μας στιγμής, ή εκδηλώνει επιθυμία να έχει ερωτικά μηνύματα που αρκετές φορές περιλαμβάνουν και γυμνές φωτογραφίες,

Αν βρεθούμε στη θέση του θύματος χρειάζεται να μιλήσουμε σε κάποιο φίλο μας και να καταγγείλουμε άμεσα αυτό που μας συμβαίνει χωρίς ντροπή για να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης . Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο δράστης που παραβίασε τις ιδιωτικές μας στιγμές.

271044940_661046725306863_6624556661570349951_n