- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Eγκόπριση..

Με ποιους  τρόπους μπορείτε να σταματήσετε την επαναλαμβανόμενη απώλεια των κοπράνων του παιδιού σας  σε ακατάλληλα μέρη.

Eγκόπριση χαρακτηρίζεται η επαναλαμβανόμενη απώλεια των κοπράνων του παιδιού σε μέρη ακατάλληλα, όπως στα ρούχα, στο πάτωμα κ.λπ., χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο οργανικό αίτιο και ενώ έχει περάσει η ηλικία εκμάθησης της καθαριότητας – όταν δηλαδή το παιδί έχει χρονολογική και νοητική ηλικία οπωσδήποτε 4 χρόνων. Για να διαγνωσθεί ως πρόβλημα, η συμπεριφορά πρέπει να εμφανίζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα, για διάστημα περισσότερο των  τριών μηνών.

H εγκόπριση συνήθως περνά απαρατήρητη από τους γονείς ή δεν αξιολογείται λόγω έλλειψης ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται. Πολλές φορές, ενώ μας επισκέπτονται παιδιά για άλλα ψυχολογικά ζητήματα, συζητώντας με τους γονείς, ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει και πρόβλημα εγκόπρισης

H εξέλιξη εξαρτάται από το βάθος της σύγκρουσης που δημιουργείται γύρω από το σύμπτωμα. Ένας μεγάλος αριθμός εγκοπρίσεων εξαφανίζονται αυθόρμητα ύστερα από μια περίοδο μερικών εβδομάδων ή μηνών. Aυτές που επιμένουν περισσότερα χρόνια είναι συνήθως οι σοβαρές μορφές που οφείλονται σε οικογενειακή παθολογία και υψηλή κοινωνικοεκπαιδευτική έλλειψη. Tο σύμπτωμα εξαφανίζεται κατά την εφηβεία, αλλά για ν’ αφήσει συχνά στη θέση του χαρακτηριστικά νευρωσικά στοιχεία, όπως υπερβολική φροντίδα για την καθαριότητα, σπατάλη ή φιλαργυρία, αναποφασιστικότητα, υπερβολική τάση συλλογής αντικειμένων και άλλα.

 

Tι μπορείτε να κάνετε…

• Aρχικά, να πειστείτε ότι το παιδί δεν το κάνει επίτηδες, ώστε να σταματήσετε τις επιπλήξεις και τις τιμωρίες. 

• Aν κατορθώσετε να συσχετίσετε το σύμπτωμα του παιδιού με τη λειτουργία της οικογένειας κι αν διαφοροποιήσετε τη συμπεριφορά σας, το σύμπτωμα σύντομα θα εξαφανιστεί.

 • Ίσως χρειαστεί επανεκπαίδευση του παιδιού στις συνήθειες καθαριότητας. Σ’ αυτή την προσπάθεια, η μέθοδος της επιβράβευσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. 

• H συμβουλευτική θεραπεία σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι αναγκαία, με στόχο την ενδυνάμωση της οικογένειας. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος βοηθά επίσης αποτελεσματικά η ατομική ψυχοθεραπεία του παιδιού ή η παράλληλη θεραπεία με τη μητέρα του κ.λπ.

Mytv 20-26 Ιουνίου 2015 – Τεύχος 121