Εκτύπωση άρθρου

Η μέτρηση των επιπέδων ορισμένων μορίων στο αίμα μπορεί να αποκαλύπτει εάν κάποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αυτοκτονήσει, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν εντόπισαν υψηλά επίπεδα από έξι μόρια στο αίμα πασχόντων από διπολική διαταραχή (παλιά λεγόταν μανιοκατάθλιψη) με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τα ίδια μόρια εντοπίστηκαν σε υψηλά επίπεδα στις σωρούς ανδρών, οι οποίοι προσφάτως είχαν αυτοκτονήσει.

«Ανακαλύψαμε ότι ορισμένα μόρια του αίματος σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας και στη συνέχεια επαληθεύσαμε το εύρημά μας με εξετάσεις αίματος σε άτομα που είχαν αυτοκτονήσει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλεξάντρ Νικουλέσκου, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής & Ιατρικής Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Όπως γράφουν ο δρ Νικουλέσκου και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», μίλησαν με 42 άνδρες που έπασχαν από διπολική διαταραχή, οι εννέα εκ των οποίων πάλευαν ανάμεσα στις αυτοκτονικές σκέψεις και στην ηρεμία.

Εξετάζοντας το αίμα αυτών των ανδρών, οι ερευνητές εντόπισαν διάφορα μόρια τα οποία φαίνονταν να σχετίζονται με τον αυτοκτονικό ιδεασμό τους.

Στη συνέχεια, αναζήτησαν τα ίδια μόρια στο αίμα εννέα άλλων ανδρών, παρόμοιας ηλικίας με τους διπολικούς ασθενείς, οι οποίοι προσφάτως είχαν αυτοκτονήσει. Έτσι διαπίστωσαν πως αρκετά από τα μόρια ήταν και σε αυτούς αυξημένα.

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της έρευνάς τους, συνέκριναν τα ευρήματα από τους διπολικούς ασθενείς και τους αυτόχειρες με αναλύσεις αίματος σε 42 άλλους πάσχοντες από διπολική διαταραχή και 46 πάσχοντες από σχιζοφρένεια.

Όπως διαπίστωσαν, τα αυξημένα επίπεδα έξι μορίων συσχετίζονταν με εισαγωγές στο νοσοκομείο έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας – με τη συσχέτιση να είναι πιο έντονη στους πάσχοντες από διπολική διαταραχή, απ’ ό,τι στους ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Την ισχυρότερη συσχέτιση είχε ένα ένζυμο, που λέγεται SAT1.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα γιατί τα συγκεκριμένα μόρια αλλάζουν όταν κάποιος έχει αυτοκτονικές τάσεις, αλλά ο δρ Νικουλέσκου είπε ότι ορισμένα σχετίζονται με τη φλεγμονή και τον κυτταρικό θάνατο και έτσι ίσως επηρεάζουν πολύ τους ανθρώπους που νιώθουν τρομακτική ψυχική πίεση.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only τα νεα

Copy link
Powered by Social Snap