- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο αλτρουίστριες από τους άντρες;

Αν ποτέ γινόταν διαγωνισμός αλτρουισμού και αυτοθυσίας μεταξύ γυναικών και αντρών, οι πρώτες είναι πολύ πιθανό να έβγαιναν νικήτριες. Γιατί όπως έδειξε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, οι γυναίκες ακόμα και αυτές που δείχνουν πιο “σκληρές” είναι πιο φιλάνθρωπες από τους άντρες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

“Γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που περιμένει από τις γυναίκες να είναι πιο αλτρουίστριες από τους άντρες καθώς θεωρούνται πιο ευαίσθητες από τη φύση τους”, λέει ο Δρ. David Rand, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας. Και συνεχίζει: “Έτσι οι γυναίκες, συχνά υφίστανται περισσότερες αρνητικές συνέπειες αν δεν είναι όσο αλτρουίστριες θα περίμενε κανείς. Αυτό το γεγονός όμως τελικά τις κινητοποιεί σε αντιδράσεις που ευνοούν την ανάπτυξη της πιο γενναιόδωρης πλευράς τους”.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε διάφορα πειράματα κατά τα οποία δεν είχαν να περιμένουν τίποτα ως ανταπόδοση (όπως ένα στη διάρκεια του οποίου έπρεπε να απαντήσουν πώς θα μοιράζονταν ένα χρηματικό ποσό με έναν ξένο). Στο τέλος φάνηκε πώς μονο οι γυναίκες έτειναν να είναι πιο γενναιόδωρες όταν έπρεπε να αντιδράσουν γρήγορα ή με βάση τη διαίσθησή τους σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Μάλιστα  αυτό φάνηκε να ισχύει και για γυναίκες που διέθεταν πιο “αντρικά” χαρακτηριστικά όπως θέσεις εξουσίας κ.λπ. οι οποίες είχαν πιο εγωιστικές αντιδράσεις μόνο όταν είχαν χρόνο να σκεφτούν τις κινήσεις τους.  Οι άντρες από την άλλη αντιδρούσαν πιο εγωιστικά και όταν είχαν και όταν δεν είχαν χρόνο να υπολογίσουν τι στάση θα κρατούσαν, δηλαδή και όταν αντιδρούσαν αυθόρμητα και όταν μπορούσαν να σκεφτούν τι να κάνουν.

https://psychcentral.com/news/2016/02/29/women-naturally-more-altruistic-than-men/99796.html

Την έρευνα επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου