Εκτύπωση άρθρου

Girls of America

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Τα κορίτσια στις ΗΠΑ ίσως μπαίνουν στην εφηβεία αρκετά νωρίτερα απ’ όσο παλαιότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Pediatrics». Τα στοιχεία της μελέτης του Παιδιατρικού Κέντρου του Σινσινάτι δείχνουν πρωιμότερη ανάπτυξη απ’ την αναφερόμενη σε μελέτη του 1997, αναδεικνύοντας ένα ανησυχητικό πρότυπο.

Τα κορίτσια που μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία κινδυνεύουν να αναπτύξουν επικίνδυνες συμπεριφορές, και ίσως τελικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, από τις συνομήλικές τους που αργούν να ωριμάσουν. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι είναι αυτό που προκαλεί την ανάπτυξη των κοριτσιών σε μικρότερη ηλικία, αλλά τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας ίσως έχουν μερίδιο ευθύνης.

Στη μελέτη που έκανε ο δρ Φρανκ Μπίρο, εξετάστηκαν 1.2000 κορίτσια 7 και 8 ετών στο Σινσινάτι, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Ο ερευνητής, οι παιδίατροι των κοριτσιών και νοσηλευτές χρησιμοποίησαν μια βασική μονάδα μέτρησης της ανάπτυξης του στήθους, για να καθορίσουν ποια κορίτσια είχαν μπει στην εφηβεία.

Συγκριτικά με το 1997 (τα στοιχεία αφορούσαν σε κορίτσια από αμερικανικές πόλεις), τα κορίτσια της παρούσας μελέτης ήταν περισσότερο ανεπτυγμένα. Όπως είχε δείξει και η προηγούμενη έρευνα, παρατηρούνταν επίσης μεγάλες διαφορές ανάλογα με τη φυλετική καταγωγή. Σε ηλικία επτά ετών, περίπου το 10% των κοριτσιών της καυκάσιας φυλής και το 23% της μαύρης φυλής είχαν αρχίσει να έχουν μαστική ανάπτυξη, συγκριτικά με το 5% των λευκών και το 15% των μαύρων κοριτσιών το 1997.

Μεταξύ των οκτάχρονων κοριτσιών, το 18% των λευκών και το 43% των μαύρων κοριτσιών είχαν μπει στην εφηβεία, συγκριτικά με το 5% των λευκών και το 11% των μαύρων κοριτσιών το 1997. Τόσο η παρούσα έρευνα όσο και άλλη που δημοσιεύεται επίσης στο «Pediatrics» καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα περιττά κιλά, τόσο σε μικρή ηλικία όσο και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθιστούν το κορίτσι πιο επιρρεπές στην πρώιμη είσοδο στην εφηβεία.

Στη δεύτερη έρευνα, η δρ Μάιλρεντ Μέισονετ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Rollins» του Πανεπιστημίου Έμορι παρατήρησε ότι η γρήγορη πρόσληψη βάρους στη βρεφική ηλικία (προγνωστικός δείκτης παχυσαρκίας μετέπειτα) σχετιζόταν με την πρώιμη εφηβεία σε δείγμα κοριτσιών στη Μ. Βρετανία. Ο δρ Μπίρο παρατήρησε ότι τα κορίτσια με μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε ηλικία 7 και 8 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ανεπτυγμένα από τα συνομήλικά τους με κανονικό βάρος.

Οι επιστήμονες τονίζουν, λοιπόν, ότι τα δείγματά τους, αν και αντίθετα, δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει στις ΗΠΑ. Αλλά συνεχίζουν να παρακολουθούν τα κορίτσια, για να δουν πότε τα υπόλοιπα θα μπουν στην εφηβεία και ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με τον ρυθμό ανάπτυξης. Τα ποσοστά παχυσαρκίας, πάντως, φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο στην ταχύτερη ανάπτυξη. Τα παχύσαρκα κορίτσια είναι ήδη γνωστό ότι τείνουν να έχουν πρώιμη εφηβεία. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και στις θρεπτικές ουσίες που καταναλώνουν τα παιδιά μέσω της διατροφής τους.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώιμη εφηβεία κάποιες φορές συνοδεύεται από κατάθλιψη και φυσικά πρώιμη σεξουαλική ζωή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξάλλου, οι γυναίκες με μεγαλύτερη περίοδο εμμηνορρυσίας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Πηγή :zougla .gr

Copy link
Powered by Social Snap