old parents c
Εκτύπωση άρθρου

old parents c

4yourfamily

9 Ιανουαρίου 2014  

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, συγγραφέας κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr

Ο Δημήτρης είναι 54 χρόνων κι η Μαίρη 42. Είναι μαζί εδώ και δύο χρόνια. Έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη σχέση τους και ν’ αποκτήσουν ένα παιδί. Κι οι δύο είναι χωρισμένοι κι έχουν μεγάλα παιδιά από προηγούμενους γάμους. Ο Δημήτρης δυσκολεύεται να μπει σ’ αυτήν την διαδικασία, επειδή θεωρεί οτι είναι πλέον μεγάλος. Αισθάνεται άβολα που θα πρέπει να το ανακοινώσει στον 28χρονο γιο του και στην 26χρονη κόρη του. Γνωρίζουν οτι έχει δημιουργήσει μια σοβαρή σχέση με μια αρκετά νεότερη γυναίκα. Είναι σωστό όμως να προχωρήσει στην απόκτηση νέου παιδιού; Του φαίνεται δύσκολο, βαρύ… Ανησυχεί και για τον εαυτό του, αφού σκέφτεται: “Θα είμαι 60 χρόνων και θα έχω ένα πεντάχρονο παιδί. Όλοι θα με λένε παππού, το παιδί μου θα νιώθει άσχημα…”

Είναι γεγονός οτι τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ζευγαριών που αποκτούν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία για ποικίλους λόγους, όπως δεύτερος γάμος, άνδρας με νεότερη σύζυγο, δεύτερος γάμος και των δύο, κύηση μετά τα σαράντα λόγω καριέρας ή άλλων προβλημάτων, πρώτος γάμος για τους δύο σε ηλικία μετά τα σαράντα, θέματα υπογονιμότητα κ.α.

Οι προβληματισμοί γίνονται εντονότεροι κυρίως για όσους βρίσκονται στο κατώφλι των πενήντα χρόνων. “Είμαι νέος ακόμη, βρίσκομαι σε δημιουργική και παραγωγική φάση, έχω όμως το δικαίωμα να προχωρήσω στην απόκτηση ενός παιδιού σ’ αυτήν την ηλικία;” έλεγε χαρακτηριστικά ένας άντρας.

Η προοπτική αυτή δημιουργεί, αφενός μεγάλη χαρά, αφετέρου όμως ανησυχία αν θα καταφέρουν ν’ ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Οι έγνοιες είναι πολλές, αναρωτιούνται πως θα νιώθουν οι ίδιοι, αν το παιδί τους δυσκολεύεται να δεχθεί έναν πατέρα/ μητέρα με άσπρα μαλλιά σε αντίθεση με των συμμαθητών του. Αμφιβάλλει αν θα έχει τη διάθεση και την αντοχή να πηγαίνει το παιδί στην παιδική χρά ή σε άλλες δραστηριότητες ή να παίζει μπάλα μαζί του. Επιπρόσθετα, αν έχει κι άλλα παιδιά από προηγούμενο γάμο, οι δισταγμοί γίνονται πιο έντονοι.

Μια άλλη παράμετρος που τους προβληματίζει είναι τα ζητήματα υγείας, αφού όταν το παιδί θα διανύει την εφηβεία εκείνος/ εκείνη θα είναι 65 ή 70 χρόνων κι ίσως δεν θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Παρά τους σοβαρούς ενδοιασμούς που έχουν οι υποψήφιοι γονείς, πρέπει να ληφθεί υπόψη οτι το βασικότερο αγαθό για το παιδί είναι η αγάπη των γονιών του, η ηρεμία στην οικογένεια κι η ασφάλεια που αυτή του παρέχει.

Οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να υπολείπονται σε κάποιους τομείς, αλλά είναι οπλισμένοι με ωριμότητα, υπομονή και διαθεσιμότητα. Συχνά εκπλήσσονται με τη ζωτικότητα που θα τους χαρίσει ο ερχομός του παιδιού και τις δυνάμεις που θα ανακαλύψουν οτι αναβλύζουν ακόμη από μέσα τους.

Κατά κανόνα, παρατηρείται οτι προσδίδουν στους φόβους τους δυσανάλογες διαστάσεις και μεγαλοποιούν τις ατυχίες που πιθανόν να συμβούν σε μια οικογένεια, ανεξαρτήτως ηλικίας γονιών. Απ’ τη στιγμή όμως, που έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν στην απόκτηση ενός παιδιού, είναι σημαντικό ν’ αφήσουν πίσω τους ενδοιασμούς και να προσπαθήσουν ν’ ασχοληθούν με το παιδί τους ενεργητικά.

https://4yourfamily.gr/index.php/psychologia/item/444-γονείς-προχωρημένης-ηλικίας-η-νέα-πραγματικότητα

 

Copy link
Powered by Social Snap