- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Η αισιοδοξία συντελεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Δείτε τη θετική πλευρά

Οι γυναίκες που βλέπουν τα πράγματα με θετικό και αισιόδοξο τρόπο, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σε σχέση με τις απαισιόδοξες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Έρικ Κιμ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 70.000 γυναίκες, κατά μέσο όρο 70 ετών στην αρχή της έρευνας. Οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για να διαπιστωθεί ο βαθμός αισιοδοξίας τους και στη συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για οκτώ χρόνια, ώστε να καταγραφεί η κατάσταση της υγείας τους, καθώς και οι ατίες θανάτου όσων απεβίωσαν στο μεταξύ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν οι πιο αισιόδοξες γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τις λιγότερο αισιόδοξες. Όσον αφορά τις επιμέρους αιτίες θανάτου, η μεγάλη αισιοδοξία σχετιζόταν με 52% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από λοίμωξη, 39% θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, 38% θανάτου από καρδιακά αίτια ή πνευμονικό νόσημα και 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι θα πρέπει να κάνουμε προσπάθειες για να τονώσουμε την αισιοδοξία, η οποία σχετίζεται με πιο υγιείς συμπεριφορές και με πιο υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής» σχολιάζει ο Δρ Κιμ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότεροη χοληστερόλη και φλεγμονή στον οργανισμό τους.

Φαίνεται πως η αισιοδοξία -η τάση να βλέπει κανείς τη φωτεινή πλευρά της ζωής και να προσδοκά ότι θα συμβούν καλά πράγματα στον ίδιο και στους γύρω του- έχει άμεση θετική επίπτωση στη βιολογία του, πιθανώς λόγω ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ