baby milk
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο- Παιδοψυχολόγο- Συγγραφέα

Eίναι γνωστό ότι η διατροφή αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο οικοδομείται η πιο στενή σχέση μεταξύ μητέρας και βρέφους, που συνιστά τον πυρήνα αναφοράς για τα μετέπειτα στάδια της ανάπτυξής του. Eίναι αναμφισβήτητη η σπουδαιότητα αυτής της συναισθηματικής συναλλαγής.

Βεβαίως, όλα τα βρέφη δεν έχουν την ίδια στάση απέναντι στη διατροφή. Mερικά μωρά κλαίνε και αντιδρούν έντονα μπροστά στην πίεση που αισθάνονται. Άλλα φαίνεται να περιμένουν υπομονετικά την άφιξη της τροφής. Θεωρείται όμως σίγουρο ότι, εκτός από την ικανοποίηση της πείνας, το παιδί με το τάισμα καλύπτει την ανάγκη του και για σωματική και συναισθηματική επαφή – με τα λόγια, τα βλέμματα και τα χάδια που δέχεται από τη μητέρα του όσο τρώει. Tα ερευνητικά δεδομένα έχουν αποδείξει ότι, κατά τη διάρκεια των πρώτων γευμάτων, λίγες από τις νέες μητέρες ανακαλύπτουν με εύκολο και επιδέξιο τρόπο τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν για να κρατήσουν το μωρό, να το χειριστούν, να το ηρεμήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του με τρόπο άμεσα ικανοποιητικό. Οι περισσότερες το μαθαίνουν σταδιακά.

Στην αρχή, ο ρυθμός του ταΐσματος, καθώς και οι στάσεις που επιβάλλονται δεν ανταποκρίνονται στον προσωπικό ρυθμό του μωρού. Περίπου την τέταρτη μέρα δημιουργείται ένα είδος αμοιβαίας προσαρμογής και η άπειρη μητέρα αρχίζει να συνειδητοποιεί τις ανάγκες του μωρού της. Bέβαια, κάθε μητέρα εισπράττει τα μηνύματα του παιδιού της με διαφορετικό τρόπο και αντιδρά επίσης διαφορετικά. Άλλες φαίνονται τρομαγμένες από την απληστία του για το θηλασμό, ενώ άλλες είναι περήφανες γι’ αυτό. Kάποιες μητέρες εκφράζουν φόβο μπροστά στον αργό και διακοπτόμενο θηλασμό, θεωρώντας ότι αποτελεί ένδειξη μελλοντικών διατροφικών διαταραχών.

Όταν το παιδί δεν τρώει

Aπό τις πρώτες ώρες της γέννησης, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς είναι η ποσότητα γάλακτος που πίνει το νεογέννητο. Για αρκετούς αυτή η ανησυχία συνεχίζεται ακόμη και όταν το παιδί αρχίζει να μεγαλώνει, ιδιαίτερα αν αυτό, χωρίς να υπάρχει οργανική αιτία, αρνείται να φάει. H ανορεξία μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά ή απότομα, συνήθως όμως παρουσιάζεται έπειτα από κάποιο γεγονός, όπως κάποια ασθένεια, εμβολιασμό ή αλλαγή μπέιμπι σίτερ και είναι παροδική.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η άρνηση του παιδιού να φάει συνδέεται με την έντονη επιθυμία του να κυριαρχήσει στο περιβάλλον, κάτι που προκαλεί την αντίδραση της μητέρας, η οποία αρχίζει να το πιέζει. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: άρνηση του βρέφους να φάει, άγχος της μητέρας, ένταση και πίεσή της προς το παιδί για να φάει, πιο έντονη άρνηση του παιδιού και ούτω καθεξής.

Αυτή η κατάσταση έχει ως συνέπεια να δημιουργείται και να εγκαθίσταται σταδιακά η αρνητική στάση του παιδιού προς την τροφή και φυσικά μια αντίθεση ανάμεσα σ’ εκείνο και τη μητέρα. Eξάλλου, αυτοί είναι οι δύο πρωταγωνιστές της ιδιαίτερης σχέσης αντίθεσης και αντίδρασης. Aν παρατηρήσουμε προσεκτικά, διαπιστώνουμε ότι η μητέρα εμφανίζει εμμονή στο τάισμα του παιδιού. Xρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους και τεχνάσματα κάθε φορά. Άλλοτε προσπαθεί να το ευχαριστήσει, να παίξει και να κάνει γενικά οτιδήποτε για να του προσελκύσει το ενδιαφέρον. Άλλοτε περιμένει να είναι νυσταγμένο ή ακόμα φτάνει στο σημείο να του κρατά τα χέρια προσπαθώντας να του ανοίξει το στόμα. Συχνά, αυτή η προσπάθεια καταλήγει σε εμετό. Aναμφίβολα, το παιδί βγαίνει «νικητής» απ’ αυτή τη «μάχη» και η μητέρα εξαντλημένη και απαισιόδοξη.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ανορεξία είναι ανεξάρτητη από την ανάπτυξη του βρέφους• αυτό συνεχίζει να μεγαλώνει και συχνά να παχαίνει. Σπάνια είναι τόσο σοβαρή, ώστε να διαταράξει την ανάπτυξη της καμπύλης του βάρους ή του ύψους του βρέφους. Παράλληλα, η ανορεξία μπορεί να συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα.

Eνδεχομένως, το παιδί να δέχεται την τροφή από συγκεκριμένα άτομα, όπως ο πατέρας, η γιαγιά ή η μπέιμπι σίτερ. Άλλοτε αρνείται όλες τις στερεές τροφές και προτιμά να πίνει υγρά, όπως γάλα, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό των γονιών, που δεν θεωρούν ότι αυτή η επιλογή διατροφής συνιστά ένδειξη ανορεξίας.

Copy link
Powered by Social Snap