- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να ελέγξει τα όνειρα

egefalos v

Η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μικρής εντάσεως μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο στη διάρκεια του ύπνου, οδηγώντας στην εμφάνιση συνειδητών ονείρων, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Τα όνειρα λέγονται συνειδητά όταν αυτός που τα βλέπει ξέρει ότι ονειρεύεται και μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την «πλοκή» τους και να ελέγξει την συμπεριφορά του.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», πραγματοποιήθηκε σε 27 εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν ξαναδεί συνειδητά όνειρα στη ζωή τους.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο JW Goethe, στην Φρανκφούρτη, παρακολούθησαν επί αρκετά βράδια τον ύπνο των εθελοντών τους.

Αφού κατέγραψαν αναλυτικά τους υπνικούς κύκλους τους, άρχισαν να διοχετεύουν για λίγα δευτερόλεπτα στο κρανίο τους μικρής εντάσεως ηλεκτρικό ρεύμα έπειτα από 3 λεπτά αδιάλειπτου ύπνου REM (ο ύπνος REM είναι το στάδιο των ονείρων).

Το ρεύμα που διοχετεύθηκε στους εθελοντές είχε συχνότητα από 2 έως 100 Hz, αλλά οι εθελοντές δεν ήξεραν εάν και τι είδους ρεύμα διοχετευόταν στο κεφάλι τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, εξάλλου, οι ερευνητές κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους.

Οι επιστήμονες στόχευσαν τον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου των εθελοντών, διότι προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει αυτά τα τμήματά του με τα συνειδητά όνειρα.

Πέντε έως 10 δευτερόλεπτα μετά την ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου, οι ερευνητές ξυπνούσαν τους εθελοντές – και όταν εκείνοι εκτίθονταν σε ρεύμα συχνότητας 40 Hz, επίμονα ανέφεραν ότι είχαν δει συνειδητά όνειρα – όπως λ.χ. ότι πετούσαν κατά το δοκούν ή άλλαξαν την πλοκή επειδή κάτι δεν τους άρεσε.

«Το κύριο εύρημα της μελέτης μας είναι ότι μπορούμε διεγείροντας το κρανίο, να επηρεάσουμε τον εγκέφαλο και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε ένας άνθρωπος που κοιμάται αφ’ ενός να συνειδητοποιήσει ότι βλέπει όνειρο, αφ’ ετέρου να αποκτήσει την ικανότητα να το ελέγχει», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τζ. Άλλαν Χόμπσον, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου του Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική τους για να θέσουν υπό έλεγχο τα τρομακτικά όνειρα, αλλάζοντας την πλοκή τους.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όσους βασανίζονται απο συνεχείς εφιάλτες, όπως λ.χ. συμβαίνει στους πάσχοντες από διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα  

Πηγή : Web Only

Τα Νέα