- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Η σπουδαιότητα του θηλασμού

Είναι πια γνωστό ότι το μητρικό γάλα αποτελεί την πιο κατάλληλη τροφή για την κάλυψη των θρεπτικών αλλά και των συναισθηματικών αναγκών του βρέφους. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναπτύσσεται η επικοινωνία της μητέρας με το νεογέννητο μέσα από το αμοιβαίο κοίταγμα, το κράτημα, την επαφή, το άγγιγμα, τα λόγια που του λέει. Eκτός από τις συναισθηματικές ανάγκες, το μητρικό γάλα βοηθά σε πολλούς άλλους τομείς, γι’ αυτό είναι αναντικατάστατο.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Unicef και η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τα βρέφη να θηλάζονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες και να παρατείνεται ο θηλασμός –με συμπληρώματα μη μητρικού γάλακτος και στερεών τροφών– έως το πρώτο έτος της ζωής ή και περισσότερο. Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και μια μικρή περίοδος θηλασμού είναι πραγματικά ωφέλιμη για το βρέφος. Aπό άποψη διατροφής, το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο και αποστειρωμένο.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με μελέτες, έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν επί δεκατρείς ή και περισσότερες εβδομάδες ευνοούνται ως εξής:

• Παρουσιάζουν μόνο το ένα τρίτο των στομαχικών διαταραχών από τις οποίες υποφέρουν τα μωρά που τρέφονται με υποκατάστατα.

• Προφυλάσσονται σημαντικά από λοιμώξεις και ιώσεις, επειδή παίρνουν αντισώματα από τη μητέρα τους.

• Μειώνονται οι πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργίες, δερματίτιδες, ωτίτιδες, νεανικό σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, ακόμα και λευχαιμία.

• Aυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των πρόωρων νεογνών και μειώνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί σε αυτά το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

• Προλαμβάνεται η παχυσαρκία.

• Αυξάνεται ο δείκτης νοημοσύνης τους.

• Συμβάλλει στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας και στο χτίσιμο της ψυχικής τους υγείας.

• Ενισχύεται ο δεσμός με τη μητέρα.

Ο κατάλογος με τα πλεονεκτήματα είναι μακρύς. Σημαντικός, βέβαια, παράγοντας είναι τα συναισθήματα της νέας μητέρας για το βρέφος της, πώς βιώνει τη γέννησή του, το θηλασμό, γενικά όλη αυτή την πρωτόγνωρη αλλαγή. Είναι σημαντικό να σέβεται το ρυθμό του βρέφους και να μην το πιέζει για να πιεί γάλα. Να υπογραμμίσουμε ότι είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η ψυχική διάθεση της μητέρας, όταν ταΐζει το βρέφος, το επηρεάζει σημαντικά. Αν δηλαδή είναι στρεσαρισμένη, εκνευρισμένη ή έχει αρνητική διάθεση, τα συναισθήματά της γίνονται αντιληπτά από το μωρό της.

Ο θηλασμός πάντως έχει τονιστεί σε τέτοιο βαθμό που συχνά οι νέες μητέρες αισθάνονται δυσβάστακτη πίεση, με αποτέλεσμα να τον διακόπτουν πρόωρα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές και οικογενειακές συνθήκες που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα. Στα ζητήματα αυτά καλό είναι η μητέρα να συμβουλεύεται τον παιδίατρο και το γυναικολόγο της και να προσαρμόζει την αναγκαιότητα του θηλασμού του βρέφους της στις υποκειμενικές καταστάσεις που δεσπόζουν στη δική της σχέση με το βρέφος.

Mytv 23-29 Ιανουαρίου 2016 Τεύχος 152