Ο νέος χάρτης της χώρας
Το παλαιό σχήμα με τις τρεις κοινωνικές τάξεις (εργάτες, μεσαία τάξη, ανώτερη) δεν χωρά πλέον τη βρετανική κοινωνία, καθώς σύμφωνα με νεότερη έρευνα, η χώρα έχει πλέον επτά τάξεις.
Στη σχετική έρευνα έλαβαν μέρος 161 χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα. Η τάξη στη νέα αυτή έρευνα δεν ορίζεται μόνο από την εργασία, τον πλούτο και την εκπαίδευση, αλλά προστίθενται και άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα πολιτιστικά.
Το αποτέλεσμα έχει ως εξής:
Η ελίτ: πρόκειται για τους πλέον προνομιούχους τηε βρετανικής κοινωνίας, λόγω του πλούτου τους.
Η εδραιωμένη μεσαία τάξη: η δεύτερη πλουσιότερη κατηγορία, η οποία συναντάται και στις τρεις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου (Λονδίνο, Κάρντιφ, Εδιμβούργο)
Η τεχνική μεσαία τάξη: μια μικρότερη νέα κατηγορία, η οποία έχει μεν πλούτο, αλλά διακρίνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι είναι κοινωνικά απομονωμένη και απαθής πολιτιστικά.
Νέοι εύποροι εργαζόμενοι: μια νέα κατηγορία και ηλικιακά, ιδιαίτερα ενεργή σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.
Παραδοσιακή εργατική τάξη: με χαμηλότερο εισόδημα, σχετικά συντηρητικές αξίες και μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη.
Ανερχόμενη κατηγορία εργαζομένων στις υπηρεσίες: ένα νέο ηλικιακά κομμάτι της κοινωνίας που συναντάται στα αστικά κέντρα, χαμηλής εισοδηματικής στάθμης, αλλά με κοινωνικό και πολιτιστικό «πλούτο».
To προλεταριάτο: οι πλέον φτωχοί και μη προνομιούχοι της χώρας.
Η Φιόνα Ντιβάιν, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, σημείωσε ότι η έρευνα είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού δίνει μια πιο ρεαλιστική εικόνα της Βρετανίας του 21ου αιώνα.
Η εδραιωμένη μεσαία τάξη αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού, ενώ η παραδοσιακή εργατική τάξη το 14%.
Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι οι νέοι εύποροι εργαζόμενοι και η ανερχόμενη κατηγορία εργαζομένων στις υπηρεσίες αποτελούν τα «παιδιά της παραδοσιακής εργατικής τάξης», ενώ η διάσπαση ουσιαστικά οφείλεται στην απο-βιομηχάνιση της χώρας, την ανεργία και τη μετανάστευση.
Newsroom ΔΟΛ
in.gr