Zarabelh
Εκτύπωση άρθρου

ΙΛΙΟΛΟΓΕΙΟ 

Από τη Ζαραβέλη Βαρβάρα

Με τη βοήθεια της Αλεξάνδρας Καππάτου (Ψυχολόγο- Παιδοψυχολόγο – Συγγραφέα )

Αχ! Σε ζηλεύω! Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη φράση; Αλλά τι πειράζει; Η ζήλεια είναι ένα αθώο συναίσθημα που το έχουμε βιώσει όλοι μας λίγο πολύ είτε ως παιδιά, είτε ως ενήλικες ..ή μήπως όχι; Στη συνέντευξη που ακολουθεί με τη ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου πήραμε κάποιες απαντήσεις σχετικά με τη ζήλεια στην παιδική και εφηβική ηλικία, τα αίτια καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισή της.

1. Καταρχάς τι είναι για σας η ζήλεια; Τη θεωρείτε συναίσθημα;
Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα η ζήλεια που το αισθάνονται πολλοί άνθρωποι σε διάφορες φάσεις της ζωής τους και το οποίο μπορούμε να το εντάξουμε σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων. Εμείς το θεωρούμε ένα κακό συναίσθημα. Δεν είναι βέβαια απαραίτητα ένα κακό συναίσθημα παρά μόνο όταν ξεπερνάει τα όρια και μας ταλαιπωρεί.

2. Άρα λοιπόν πιστεύετε πως υπάρχουν θετικές μορφές ζήλειας;
Φυσιολογικό συναίσθημα είναι. Θετικό δεν θα έλεγα ότι είναι τη στιγμή που μας ταλαιπωρεί. Δηλαδή, όταν ζηλεύουμε κάτι, το μυαλό μας μπορεί να είναι συνέχεια κολλημένο σε αυτό, να αισθανόμαστε ανταγωνιστικά, να βγάζουμε μια κακή συμπεριφορά, να αισθανόμαστε πως υποφέρουμε. Άρα δεν θα το έλεγα θετικό συναίσθημα. Να αναφέρουμε επίσης ότι στον άνθρωπο η ζήλεια μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Από τότε που περπατάει δηλαδή μπορεί να αισθανθεί ζήλεια, αρκεί φυσικά να υπάρχει ένα αντικείμενο ζήλειας.

3. Από τι λοιπόν προκαλείται η ζήλεια;
Τα αίτια της ζήλειας είναι πολλά. Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες μπορεί να ζηλέψουν, γιατί μπορεί να αισθάνονται ότι οι γονείς τους τα παραμελούν ή δίνουν περισσότερη σημασία στον αδερφάκι τους. πολλές φορές δημιουργούμε και εμείς οι μεγάλοι τη ζήλεια στα παιδιά κάνοντας συγκρίσεις. Εξάλλου, κανένα παιδί δεν γεννιέται με τη ζήλεια. Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως από τη στιγμή της γέννησης μπορεί να υπάρξει ζήλεια μεταξύ των αδερφών. Από κει και πέρα, μεγαλώνοντας μπορούμε να ζηλέψουμε στο σχολείο.

4. Ποιο άτομο έχει περισσότερο την τάση να ζηλέψει;
Μπορεί να ζηλέψει κάποιος που δεν έχει σε καλή εκτίμηση τον εαυτό του, έχει ανασφάλεια και δεν εκτιμά τις ικανότητές του. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη ροπή να ζηλέψουν, επειδή παρατηρούν τους άλλους και όχι τον εαυτό τους.

5. Δηλαδή κάποιος για παράδειγμα εστιάζει περισσότερο στα ταλέντα του άλλου και όχι στα δικά του ;
Ακριβώς. Αυτός είναι ο βασικός στόχος της ζήλειας. Ενώ μπορεί να έχει και αυτός ταλέντα, δεν τα βλέπει. Είναι σαν να έχει ένα παραμορφωτικό φακό στα μάτια του. Βλέπεις περισσότερο τον άλλο και όχι τον ίδιο σου τον εαυτό.

6. Πως εξηγείται το γεγονός πως κάποιοι εκδηλώνουν ακραία το συναίσθημα της ζήλειας, ενώ άλλοι δεν το εκδηλώνουν καθόλου;
Μιλάμε λοιπόν για το παθολογικό φαινόμενο της ζήλειας η οποία εκδηλώνεται όταν το άτομο ξεπερνάει τα όρια. Όταν μας απασχολεί όλη την ώρα, μας βασανίζει, τότε αυτό είναι παθολογικό. Αυτό οφείλεται στην χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά ζηλεύουμε π.χ. κάποιο συμμαθητή μας που πιστεύουμε ότι τα καταφέρνει καλύτερα σε κάποιο τομέα από εμάς, ή έχει περισσότερα ταλέντα και μετά συνεχίζεται στις ερωτικές σχέσεις και γενικότερα στη ζωή μας. Προβλήματα που μπορεί να έχει κάθε άτομο. Η παθολογική ζήλεια μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και τα άτομα αυτά χρειάζονται βοήθεια από ειδικό.

7. Κατά πόσο λοιπόν η οικογένεια επηρεάζει αυτό το φαινόμενο;
Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο και για το καλό και για το κακό. Επίσης πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Κάθε γονιός πρέπει να αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες, τα χαρίσματα του κάθε παιδιού και να το ενθαρρύνει να μιλάει, να το καταλαβαίνει και να το επαινεί. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και αν υπάρξει και 2ο παιδί στην οικογένεια. Ο γονιός πρέπει να προσέχει να μην υποκινήσει με τη συμπεριφορά του φαινόμενα ζήλειας στα παιδιά. Από πολύ νωρίς λοιπόν οφείλει να βοηθήσει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών. Άρα η εδραίωση της αυτοεκτίμησης των παιδιών είναι πολύ σημαντικό για την εξάλειψη ζήλιας μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

8. Ας πάμε όμως τώρα στο σχολείο. Πιστεύετε πως η ζήλεια μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα σχολικής βίας;
Ναι. Μπορεί η ζήλεια και κυρίως ο ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών να δημιουργήσει κάποιες συμπεριφορές σχολικής βίας έχοντας ως στόχο ένα παιδί που είναι πολύ καλός μαθητής, ένα παιδί που είναι μαζεμένο, που δεν έχει πολύ μεγάλη επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Ενδεχομένως λοιπόν τα υπόλοιπα παιδιά να στοχοποιήσουν ένα τέτοιο άτομο. Βέβαια τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι ασκούν βία λόγω της ζήλειας. Φυσικά σχολική βία είναι να το απομακρύνουν από τις παρέες, να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, να το περιγελούν. Δυστυχώς το εκπαιδευτικό στάδιο ενισχύει τον ανταγωνισμό. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το κάθε άτομο έχει την αξία του. Κάνε μια σύγκριση των θετικών και των αρνητικών του χαρακτήρα σου και θα δεις πως τα θετικά είναι περισσότερα.

9. Άρα λοιπόν το σχολείο τι μπορεί να κάνει ως κοινότητα;
Εγώ πιστεύω πως το σχολείο μπορεί να κάνει πολλά. Καταρχάς να ενισχύσει την ατομικότητα του κάθε παιδιού. Αυτό όμως είναι δύσκολο, γιατί ο καθηγητής αντιμετωπίζει τα παιδιά ως μάζα. Σπάνια θα ασχοληθεί με το καθένα προσωπικά και πολλές φορές δεν έχει και την κατάλληλη ενημέρωση. Νομίζω παρ’ όλα αυτά κάτι μπορεί να εμπνεύσει το παιδί. Μπορεί να δώσει πολλά μηνύματα στα παιδιά, πως οι καθηγητές μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα αρκεί να καταλάβουν πιο ουσιαστικά πως λειτουργεί το κάθε παιδί ξεχωριστά. Αν μπορέσουν να το κάνουν αυτό, θα γίνει μόνο με μεράκι και ενδιαφέρον. Να προσπαθήσουν να έχουν μια καλή συνεργασία με την τάξη, διότι ο καθηγητής είναι και παιδαγωγός. Ο ρόλος του καθηγητή και του δασκάλου είναι πολύ σημαντικός.

Συμπέρασμα :
Τελικά η ζήλεια είναι κάτι που σε βασανίζει, σε τρώει σαν το σαράκι. Γι’ αυτό και πρέπει να την βγάλουμε από τη ζωή μας. Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε! Γιατί μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από το πράσινο τερατάκι!

 

Copy link
Powered by Social Snap