Final Header for old website

Ερευνητές στη πολιτεία της Καλιφόρνια εξετάζουν χρήση φαρμάκου σε παιδιά με αυτισμό.

Ερευνητές πρόκειται να εξετάσουν ενδελεχώς ένα φάρμακο, την σουραμίνη, γνωστό εδώ και έναν αιώνα από την χρήση που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν στην Αφρική για την αντιμετώπιση της νόσου του ύπνου ή τρυπανοσωμίαση.
Το συγκεκριμένο φάρμακο πρόκειται να εξεταστεί για την επίδραση που έχει στην κοινωνική συμπεριφορά, την λειτουργικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε παιδιά με αυτισμό.
Στην έρευνα αυτή που διενεργείται από το University of California San Diego και το University of California Los Angeles, είκοσι αγόρια θα κάνουν ενέσεις με το φάρμακο σε βάθος χρόνου τριών μηνών. Κάθε αγόρι θα συγκριθεί με ένα παρόμοιο αγόρι (ομάδα ελέγχου) που δεν θα κάνει ενέσεις. Οι ηλικίες των αγοριών θα είναι 5-15. Η επιλογή των αγοριών έγινε διότι ο αυτισμός είναι πιο διαδεδομένος στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια. Δείγμα κοριτσιών θα συμπεριληφθεί αργότερα.
Στην πρώτη φάση της μελέτης σε πέντε αγόρια που χορηγήθηκε το φάρμακο εμφανίστηκαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς και της λειτουργικότητας. Αυτή η βελτίωση χάθηκε σε βάθος δύο μηνών, παρέμειναν όμως κάποιες λειτουργικές δεξιότητες, όπως το δέσιμο των κορδονιών και η ανάγνωση λέξεων.
Επίσης τ’ αγόρια κατάφεραν ν’ αποκτήσουν νέες δεξιότητες όπως ανάγνωση, συμμετοχή σε κοινωνικά παιχνίδια, δοκιμή νέων γεύσεων. Δύο αγόρια που δεν μιλούσαν κατάφεραν να μιλήσουν με λέξεις περίπου μία εβδομάδα μετά την χορήγηση του φαρμάκου. Στα πέντε αγόρια που δεν χορηγήθηκε το φάρμακο δεν έδειξαν καμία βελτίωση.

The ASHA Leader, December 2018, Vol. 23, 14.


Στο παραπάνω άρθρο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σουραμίνης σε αγόρια με αυτισμό. Όπως άλλωστε φαίνεται κάποια πρώτα συμπεράσματα περιγράφονται τα οποία βεβαίως είναι θετικά πλην όμως μη επαρκή.
                                    

Μετάφραση, επιμέλεια, σχόλια                                           

Νικόλαος Λίτινας - Λογοθεραπευτής MS

Βιογραφικό:
Ο Νίκος Λίτινας απεφοίτησε (1985) από το Governor’s State University στο Σικάγο Η.Π.Α. με το μεταπτυχιακό τίτλο (Μ.S.) στις
Διαταραχές Επικοινωνίας. Οι βασικές του σπουδές έγιναν στην Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο Η.Π.Α. Από το 1985 εργάζεται στο ιδιωτικό του γραφείο όπου ασχολείται με παιδιά που εμφανίζουν βαρηκοΐα/ κώφωση, με παιδιά που εμφανίζουν φωνολογικές διαταραχές και καθυστέρηση στο Λόγο/ Ομιλία, νευρογενείς διαταραχές ομιλίας καθώς και με διαταραχές σίτισης.

Από το 1989 μέχρι το 2002 εργάστηκε στο Χατζηπατέρειο ΚΑΣΠ. Τον Ιανουάριο 2003 ανέλαβε ως εξωτερικός συνεργάτης τον τομέα της λογοθεραπείας στο πρόγραμμα του Χατζηπατερείου,ΤΗΛΕ-ΚΑΣΠ. Ως εισηγητής, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια καθώς και στα προγράμματα ΚΕΚ- ΕΛΕΠΑΠ(1999-2001).

Έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια σχετικά με θεραπευτικές τεχνικές όπως: Bliss, Makaton(εκπαιδευτής), φωνολογίας, κοχλιακών εμφυτευμάτων, νευροεξελικτικής αγωγής, δυσφαγίας κ.α. Από το 2006 μέχρι το 2014 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης (καθηγητής εφαρμογών) στο Τ. Ε. Ι. Πατρών στο τμήμα λογοθεραπείας με αντικείμενα διδασκαλίας τις Νευρογενείς Διαταραχές Ομιλίας, τις Διαταραχές Κατάποσης, τον Τραυλισμό και την εποπτεία των Κλινικών Α και Β στην κλινική του τμήματος.

 

Π. Κυριακού 42 - Πλατεία Μαβίλη

ΤΗΛ. 210 2106427672

 

https://akappatou.gr/

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή