FinalHeader1200 300

Ψυχογενής βουλιμία

Η ψυχογενής βουλιμία είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης ασυνήθιστα μεγάλης ποσότητας τροφίμων σε σύντομο διάστημα (λιγότερο από 2 ώρες) και ακολουθείται συνήθως από μια συμπεριφορά καθαρισμού με πρόκληση εμετού, νηστεία, χρήση καθαρτικών, κλυσμάτων, διουρητικών. H τροφή καταπίνεται αμάσητη, χωρίς διακρίσεις και στα κρυφά. Η ψυχογενής βουλιμία ξεκινά συνήθως προς το τέλος της εφηβείας, γύρω στα 18-21 χρόνια.

Εκτιμάται ότι ως πρόβλημα είναι δύο με τρεις φορές πιο συχνό απ’ ό,τι η ψυχογενής ανορεξία. Πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της προεφηβείας και της εφηβείας 4 στις 100 έφηβες παρουσιάζουν βουλιμικά επεισόδια κάποιες φορές χωρίς ωστόσο να πληρούν όλα τα κριτήρια της διαταραχής.  Συνοδεύεται από αίσθημα αγωνίας και μια επιτακτική ανάγκη το άτομο να καταβροχθίσει τροφές.

H έφηβη που παρουσιάζει βουλιμική συμπεριφορά δεν έχει κανέναν αυτοέλεγχο στο τι τρώει, πόσο τρώει και πόση ώρα τρώει. Σε ένα μόνο επεισόδιο υπερφαγίας μπορεί να καταναλώσει περισσότερες από 10.000 θερμίδες σε τροφές που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Μετά νιώθει ενοχή και αίσθημα ντροπής γι’ αυτό που έκανε. Aπεχθάνεται τον εαυτό της και κάθε είδους τροφή. Περίπου στις μισές περιπτώσεις η έφηβη προκαλεί εμετό για να μην παχύνει. Kάνει χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή κάνει επίτηδες κλύσμα για να απαλλάσσεται από κιλά.

Αυτή η κατάσταση επιβαρύνει την υγεία της και συχνά παρουσιάζει φλεγμονή στον οισοφάγο, εξασθενεί το σμάλτο των δοντιών, παρουσιάζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και εντερικά προβλήματα από τους συνεχείς εμετούς, σοβαρή αφυδάτωση από την απώλεια υγρών, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.

Τι να γνωρίζετε

• H πλειονότητα των ατόμων που πάσχουν από βουλιμία διατηρεί το φυσιολογικό βάρος ή έχει αυξομειώσεις. 

• Στις μισές περιπτώσεις η βουλιμία συνοδεύεται από συμπτώματα κατάθλιψης.

• Οι βουλιμικές κρίσεις εκδηλώνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα οπωσδήποτε επί 3 μήνες.

• Η έφηβη προσπαθεί να τρώει μόνη της για να μην τη βλέπει κανένας.

• Όταν τη ρωτάνε πόσο έφαγε, αποφεύγει να απαντήσει και γενικά δεν παραδέχεται εύκολα ότι τρώει πολύ.

• Δεν της αρέσει γενικά το σώμα της.

• Eκτιμά την προσωπικότητά της με βάση τη μορφή του σώματός της και τα κιλά της.

• Παρουσιάζει κατά καιρούς φάσεις ψυχογενούς ανορεξίας.

• Συνήθως έχει έμμονη ιδέα με το φαγητό, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής της.

• Mπορεί να δείχνει ανασφάλεια και άγχος. Συχνά αποσύρεται από τις παρέες της και δεν συμπεριφέρεται άνετα στις κοινωνικές οικογενειακές συναναστροφές ή στο σχολείο.

• Στο ιστορικό της οικογένειας συναντάμε διαταραχές διατροφής στη μικρή ηλικία, ανορεξία, υπερφαγία κ.λπ. Φαίνεται ότι η βουλιμία είναι μια συμπεριφορά τιμωρίας.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου "Παιδιά στην Εφηβεία Γονείς σε Κρίση" εκδόσεις Μίνωας

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή