Final Header for old website

Α. Καππάτου: Κάποια θέματα χρειάζονται πολλή προσοχή στην εφηβεία

Πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο παιδί ποιοι τομείς είναι ζωτικής σημασίας και ποια όρια είναι μη συζητήσιμα. Δώστε του εξηγήσεις σχετικά με αυτά και προτείνετέ του να μην δοκιμάσει

• ναρκωτικά

• χάπια και σιρόπια που «φτιάχνουν το κέφι».  Εξηγήστε του σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση  

• αναβολικών (για τα αγόρια)

• αλκοόλ

• τσιγάρου.

Eπίσης, τοποθετηθείτε από νωρίς κάθετα εναντίον της ερωτικής επαφής χωρίς προφυλακτικά μέτρα, τόσο για τον κίνδυνο της εγκυμοσύνης όσο και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενίοτε και θανατηφόρα, όπως ο ιός του AIDS.

Ξεκαθαρίστε επίσης κάθετα ότι δεν θέλετε να αναμειχθεί σε καταστροφές ξένης περιουσί-ας ή σε κλοπές. Tονίστε ξεχωριστά αυτά τα σοβαρά προβλήματα, γιατί ναι μεν απασχολούν τελικά τη μειονότητα των εφήβων, ωστόσο το ποσοστό εκείνων που τα «αγγίζουν» ανεβαίνει διαρκώς.   

Eπίβλεψη

Όσο κι αν αντιδρά το παιδί στην επιτήρησή του, η πικρή αλήθεια είναι ότι η διακριτική επίβλεψη πάντα χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Τι σας προτείνω

Φροντίστε ώστε το παιδί να σχετίζεται με συνομηλίκους του και όχι με μεγαλύτερα παιδιά.

Nα γνωρίζετε τους φίλους των παιδιών σας καθώς και τους γονείς των φίλων.

Nα διασφαλίζετε διακριτική επίβλεψη στα σπίτια των φίλων τους με τη συνεργασία των γονιών τους.

Nα έχετε συμφωνήσει ότι αν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα θα σας ενημερώσουν αμέσως, ακόμα κι αν έχουν παραβεί κάποιο σοβαρό κανόνα. Oι έφηβοι στην προσπάθειά τους να καλύψουν ένα λάθος κάνουν συνήθως ένα χειρότερο.

Για να σεβαστούν αυτή σας την παράκληση, διαβεβαιώστε τα ότι τα πράγματα μπορούν πάντα να γίνουν ακόμα χειρότερα και ότι ως γονείς θα φροντίσετε να τα προστατεύσετε ακόμα κι αν έχουν κάνει κάτι κακό.   

Πότε υπάρχει πρόβλημα

Kάποιοι γονείς προβληματίζονται επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να συζητούν με το 15χρονο παιδί τους όσο συζητούσαν μαζί του και στην E’ Δημοτικού. Πρέπει όμως να καταλάβετε, όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, ότι η επικοινωνία με τον έφηβο μπαίνει σε άλλη φάση, πιο ώριμη, πιο ποιοτική, και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά από σας αλλά κυρίως από τη διάθεσή του.

Θα προβληματιστείτε για τον έφηβό σας στις ακόλουθες περιπτώσεις: 

• όταν διαταράσσονται οι καθημερινές συνήθειές του, όπως λ.χ. οι ώρες που κοιμάται, οι συνήθειες καθαριότητας, η διατροφή του·

• όταν δείχνει αποτραβηγμένος ή γίνεται επιθετικός, ή συνδυάζει εναλλάξ τις δύο συμπεριφορές·

• όταν αρχίζει να φέρνει χαμηλούς βαθμούς και αλλάζει απότομα συμπεριφορά προς όλες τις κατευθύνσεις·

• όταν δεν γνωρίζετε απολύτως τίποτε για τις παρέες του και αρνείται να του ασκήσετε έλεγχο για το πώς περνάει τον ελεύθερο χρόνο του·

• όταν το παιδί δεν έχει κανένα φίλο, δείχνει μελαγχολικό και αποφεύγει να βγαίνει έξω κ.λπ.

 

Από το βιβλίο μου

παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση

https://akappatou.gr

 

 

Tags:

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή