Final Header for old website

Α. Καππάτου: Στην εφηβεία ο ερωτισμός μπαίνει στην καθημερινότητα των παιδιών

Στην εφηβεία ο ερωτισμός μπαίνει στην καθημερινότητα των παιδιών, τα αναστατώνει και επηρεάζει όλο το 24ωρό τους. Ο έφηβος μπορεί να διεγείρεται κυριολεκτικά με το παραμι-κρό ερέθισμα – με μια φωτογραφία, μια σκέψη, μια περαστική εικόνα στη διαφήμιση ενός τρόλεϊ. H επαφή με το σώμα του αυξάνει και επικεντρώνεται στα γεννητικά όργανα ή στα γενετήσια χαρακτηριστικά του.

O αυνανισμός είναι φυσιολογικός;

O αυνανισμός είναι μια φυσιολογική ανακάλυψη της εφηβείας στην οποία ωθούνται τα παιδιά από την απότομη αύξηση των ορμονών κατά τη φάση της ήβης. O έφηβος αντιλαμ-βάνεται ότι γίνεται πολύ ευαίσθητος σε κάποια χάδια ή αγγίγματα που πριν δεν τον αναστά-τωναν. Ο αισθησιασμός αυτός αναπτύσσεται κυρίως μέσω αυτοερωτικών πρακτικών. Kάποιοι έφηβοι αυνανίζονται συχνά, ενώ άλλοι σποραδικά.

O αυνανισμός επιτρέπει στον έφηβο να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του, ώστε να γνωρί-σει καλύτερα το σώμα του και τη διέγερση που του προκαλείται.

Συνοδεύεται γενικά από φαντασιώσεις και σεξουαλικά όνειρα που αποτελούν κατά ένα τρόπο τη νοητική προετοιμα-σία του εφήβου για τη μελλοντική σεξουαλική πράξη. Κατά την εφηβεία ο αυνανισμός λειτουργεί σαν ένας συμβιβασμός των σεξουαλικών επιθυμιών, της αδυναμίας αλλά και του φόβου στην παρούσα φάση να τις μοιραστεί και να τις υλοποιήσει με ένα σύντροφο. O αυνανισμός είναι μοναχικός και προκαλεί ικανοποίηση στο σώμα, όμως σε αρκετούς εφήβους αναμειγνύεται με συναισθήματα ενοχής λιγότερο ή περισσότερο πιεστικά.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, εξακολουθούν να υφίστανται οι κοινωνικές και οικογενειακές προκαταλήψεις σχετικά με τον αυνανισμό, προκαλώντας συναισθήματα ντροπής σε όποιον κάνει αυτή την πράξη.

Ωστόσο ο έφηβος, χωρίς ενοχές, οφείλει να αποδεχτεί τον αυνανισμό ως ένα στάδιο πριν από τη δημιουργία μιας συναισθημα-τικής σχέσης η οποία θα τον συμπληρώνει. Aν είναι δύσκολο να μιλήσει με τους γονείς του για τον αυνανισμό, μπορεί να το κάνει με τον γιατρό του. Aυτός θα τον καθησυχάσει λέγοντάς του πόσο φυσιολογική είναι αυτή η εμπειρία. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση ο αυνανισμός δεν προκαλεί φυσικές ή ψυχικές διαταραχές. Θεωρήστε τον αυνανισμό ως ένα θετικό στάδιο στην ανάπτυξη της σεξουαλικότητας του εφήβου σας.

Και κυρίως δεν πρέπει να τον τιμωρείτε ή να τον εμποδίζετε.   

Αγόρια και κορίτσια
Όταν οι έφηβοι και των δύο φύλων αρχίζουν να αφυπνίζονται ερωτικά, αυτό τους αναστατώ-νει, αλλά και τους ευχαριστεί με πρωτόγνωρο τρόπο. Mερικοί, ωστόσο, νιώθουν ενοχές για τις νέες ορμές και τις κρύβουν.

Συζητήστε με τα παιδιά σας

• Καθησυχάστε τον έφηβό σας (κορίτσι ή αγόρι) πως όσα νιώθει είναι φυσιολογικά.

• Εξηγήστε στο αγόρι σας ότι μπορεί να έχει και νυχτερινές εκσπερματίσεις. H ονείρωξη είναι ένας αυτόματος τρόπος ανακούφισης του σώματος. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι κακό, ούτε ανθυγιεινό. 

• Τονίστε στην κόρη σας ότι οι εκκρίσεις δεν είναι κάτι «βρόμικο», αλλά αποτελούν ουσιαστικά ένα λιπαντικό υλι€κό που παράγει το σώμα για τη διευκόλυνση της ερωτικής επαφής. Tα κολπικά υγρά εξάλλου δεν οφείλονται πάντα στην ερωτική διέγερση. Παράγο-νται και κανονικά, ώστε ο κόλπος να είναι πάντα υγρός.

• Καλό είναι να γνωρίζετε ότι πολλά παιδιά αυνανίζονται συχνότερα όταν έχουν άγχος εξαιτίας κάποιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν ή καλούνται να χειριστούν, παρά επειδή νιώθουν πραγματική ερωτική επιθυμία· ο αυνανισμός δηλαδή αποτελεί μια διέξοδο. Εξετάστε αν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει αυτά που το πιέζουν. 

• O αυνανισμός κάποιες φορές ενοχλεί τους γονείς, είναι όμως κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να έχουν απορριπτική στάση απέναντι στο παιδί ούτε να του προκαλούν ενοχές.

• Όταν η διέγερση συμβαίνει σε λάθος στιγμή –λ.χ. μέσα στην τάξη– ο έφηβος νιώθει τρομερή αμηχανία. Συμβουλέψτε τον, αν του συμβεί κάτι τέτοιο, να προσπαθήσει να σκεφτεί κάτι άλλο για να ξεχάσει την εικόνα που του προκάλεσε τη διέγερση.

Από το βιβλίο μου

παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση

https://www.akappatou.gr/

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή