Final Header for old website

Α. Καππάτου: Tι επηρεάζει τις επιλογές του εφήβου;

Οι έφηβοι συχνά έχουν κάποια είδωλα που θαυμάζουν και εξιδανικεύουν επειδή τα θεωρούν επιτυχημένα, διάσημα, όπως λ.χ. ηθοποιούς, τραγουδιστές, αθλητές ή σπανιότερα ανθρώπους της επιστήμης. Θα ήθελαν, λοιπόν, να ακολουθήσουν και οι ίδιοι αυτόν τον δρόμο. Επηρεάζονται πολύ από τα πρότυπα της τηλεόρασης και των συμμαθητών τους. 

Tο περιβάλλον και οι γονείς παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή του επαγγελμα-τικού δρόμου που θα ακολουθήσουν.  Άλλοτε ο έφηβος επιλέγει κάποιο επάγγελμα προκειμένου να ικανοποιήσει τους γονείς του, αφήνοντας κατά μέρος την επιθυμία του. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να προσαρμοστεί και να επιτύχει.

Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο το αντίθετο, δηλαδή ή να μην τα πάει καλά ή να έχει πλήρη αδιαφορία, και σε κάποιες περιπτώσεις να σταματήσει τις σπουδές.

Υπάρχουν νέοι που επιλέγουν έναν δρόμο κυρίως για να εναντιωθούν στους γονείς τους και να επιβεβαιωθούν. Συχνά ο νέος προσανατολίζεται σε ένα επάγγελμα που θεωρείται ενδιαφέρον μέσα στην ομάδα των φίλων του ή είναι της μόδας ή σπουδάζουν οι φίλοι του.

Γίνεται αντιληπτό ότι όταν η επιλογή βασίζεται σε τέτοια κίνητρα δεν πρόκειται για αντικειμενική απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα χάσει τους φίλους αν επιλέξει κάτι που του αρέσει, ακόμα και αν οδηγεί σε ένα διαφορετικό δρόμο από τον δικό τους.

Τι σας προτείνω

Όταν πλέον ο έφηβος βρίσκεται στο λύκειο, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται από το σχολείο του ή από έναν ειδικό επί του επαγγελματικού προσανατολισμού για τις διαφορετι-κές επιλογές που υπάρχουν.

Mην διστάσετε να τον φέρετε σε επαφή με κάποιο φίλο σας ώστε να τον ρωτήσει για το επάγγελμά του, εφόσον εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Πρέπει να υπάρχει διάλογος στην οικογένεια γι’ αυτό το θέμα.

Να είστε συνειδητοποιημένοι γι’ αυτά που περιμένετε από τα παιδιά σας. Μπορείτε να τα εκφράσετε ανοιχτά, ειλικρινά και βαθιά. Aλλά επίσης θα είστε διατεθειμένοι να ακούσετε το παιδί σας και να το καταλάβετε. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για τη ζωή του και όχι για τη δική σας.

Oφείλετε ως γονείς να υποστηρίξετε τον νέο στην απόφασή του.

Aν οι απόψεις σας είναι αντίθετες από αυτές του παιδιού σας και οι δυσκολίες αυξάνονται και η επικοινωνία τείνει να διακοπεί, επισκεφθείτε ψυχολόγο ή άλλο επιστήμονα ειδικευμέ-νο στον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Mην ξεχνάτε ότι, ακόμα κι αν η ειδικότητα που επιλέγει το παιδί σας δεν έχει ιδιαίτερη ζήτηση, ίσως η ικανοποίηση που θα αντλεί αύριο από την άσκηση του επαγγέλματός του να αποδειχτεί σημαντικότερη από τις πιθανόν καλύτερες οικονομικές απολαβές άλλων ειδικοτήτων.

 

Από το βιβλίο μου

Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση

https://www.akappatou.gr/

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή