Final Header for old website

Α.Καππάτου: Mάθετε στον έφηβο σας να βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.

O 17χρονος Ηλίας παρουσιάζει άγχος. Eίναι άριστος μαθητής, επιμελής και ιδιαίτερα προσεκτικός. Είναι κοινωνικός, έχει παρέες και καλούς φίλους που τον αποδέχονται. Η σχέση με τους γονείς του είναι πολύ καλή. Συζητά αρκετά με τη μητέρα του, κυρίως τα προβλήματά του ή θέματα της οικογένειας. Μέσα στο σπίτι, διηγείται η μητέρα του, δεν κάθεται σε ένα μέρος, δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ από καιρό σε καιρό, ιδρώνουν τα χέρια του και τρώει τα νύχια του. Tο άγχος του γίνεται χειρότερο, συνεχίζει, όταν πρέπει να γράψει ένα τεστ στο σχολείο. Δεν κοιμάται το προηγούμενο βράδυ, έχει ταχυπαλμίες, δεν έχει διάθεση να φάει γιατί του έρχεται ναυτία και έχει συχνά πονοκεφάλους.

Aυτά τα συμπτώματα ανησυχούν πολύ τους γονείς του νεαρού. Έχουν προσπαθήσει να του μιλήσουν, όμως δέχονται ότι και οι ίδιοι είναι πολύ αγχώδεις. Στο σπίτι τους σπάνια υπάρχει ήρεμο κλίμα, πάντα τους απασχολεί κάτι.

Παρότι οι ίδιοι θεωρούν ότι διαχειρίζονται το άγχος τους, αναρωτιούνται τι θα κάνει το παιδί τους. Nιώθουν ότι υποφέρει, αλλά δεν γνωρίζουν με τι τρόπο να το βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Tο άγχος είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα μπροστά σε έναν αόριστο κίνδυνο ή απειλή. Είναι όμως ένας μηχανισμός που μας κινητοποιεί και μας αναγκάζει να βρίσκουμε λύσεις. Μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη που μας ωθεί στη δημιουργικότητα και τη δραστηριότη-τα. Όταν όμως είναι έντονο ή το αισθανόμαστε με ασήμαντες αφορμές και εμποδίζει την καθημερινή λειτουργικότητα, τότε γίνεται νοσηρό.

Kατά την εφηβεία τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με πολλές αλλαγές και απαιτήσεις και το άγχος γίνεται πολύ τακτικός επισκέπτης στην καθημερινή τους ζωή.

Τα συμπτώματα

Ο έφηβος μπορεί να εκδηλώσει:  

• νευρικότητα, ανησυχία, απότομη συμπεριφορά, κακή διά€θεση που δεν συνοδεύεται απαραίτητα από εριστικότητα

• ζάλη ή τάση λιποθυμίας

• κόμπο στον λαιμό ή αίσθημα πνιγμού

• ταχυκαρδίες

• ονυχοφαγία (τρώει τα νύχια του)

• αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου

• πονοκεφάλους

• προβλήματα στο στομάχι 

• κάνει συχνά λάθη, σαν να «λέει» με τον τρόπο του στους άλλους ότι «τα έχει χαμένα» και ότι δεν ξέρει πώς να αντιδράσει

• δείχνει πελαγωμένος σε απλές δουλειές

• πίνει ή καπνίζει στα κρυφά

Τι σας προτείνω

Προσπαθήστε να μετριάσετε το άγχος σας γιατί αποτελείτε πρότυπο για τον έφηβό σας. 

Δείχνετε κατανόηση στα συναισθήματα και στις ανάγκες του. Να θυμάστε ότι οι αυστηροί και υπερπροστατευτικοί γονείς έχουν αγχώδη παιδιά, οι πρώτοι επειδή τα μειώνουν συστη-ματικά και οι δεύτεροι επειδή δεν επιτρέπουν ουσιαστικά τις πρωτοβουλίες.

Tα παιδιά που μένουν περιορισμένα ή προστατευμένα πραγματικά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και φυσικά αγχώνονται.

Mάθετε στον έφηβο να βάζει τα πράγματα σε μια σειρά. 

Είναι σημαντικό να καταφέρει να θέτει τα όριά του. 

Aν είναι εσωστρεφής, ενθαρρύνετε την κοινωνικότητά του. Eίναι απαραίτητο να έχει φίλους και φίλες με τους οποίους να μπορεί να συζητά όσα τον/την απασχολούν. 

Δείχνετε με παραδείγματα στο παιδί ότι ακόμα και τα πιο δύσκολα καθήκοντα τελικά διεκπεραιώνονται. 

Να θυμάστε ότι τα παιδιά με κοινωνική ζωή έχουν πάντα λιγότερο άγχος γιατί ακουμπούν σε περισσότερες ομάδες υποστήριξης (αθλητικές, γειτονικές, φιλικές, συγγενικές). Όσο πιο μοναχικό είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο άγχος σωρεύει.

Από το βιβλίο μου

Παιδιά στην εφηβεία Γονείς σε κρίση

akappatou.gr/

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή