Final Header for old website

Συναισθηματικές εξάρσεις, κυκλοθυμία και η επαναστατικότητα της Εφηβείας

Αν είστε γονιός με παιδί στην εφηβεία, κατά πάσα πιθανότητα έχετε αρχίσει να ανησυχείτε ή και να χάνετε την υπομονή σας με τις συναισθηματικές εξάρσεις, την κυκλοθυμία και την επαναστατικότητα του παιδιού σας. Και κατά πάσα πιθανότητα αγχώνεστε πώς αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωσή του. Μια νέα έρευνα ωστόσο, δείχνει πώς ίσως θα ‘πρεπε να ανησυχείτε λιγότερο καθώς κατέληξε πώς αυτή η συναισθηματική «ακροβασία» των εφήβων «ξεθυμαίνει» όσο μεγαλώνουν.

Τα νέα δεδομένα

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ παρακολούθησαν 474 εφήβους για 5 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 13. Το 40% των συμμετεχόντων θεωρούνταν ότι είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκφράσουν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά κατά την εφηβεία, μετά από αξιολόγηση που τους έγινε στην ηλικία των 12 ετών.

Κάθε χρόνο, για 3 εβδομάδες τα παιδιά αξιολογούσαν την καθημερινή τους διάθεση ως προς το πόσο ευτυχισμένα, θυμωμένα, λυπημένα ή αγχωμένα αισθάνονταν.

Στο τέλος της έρευνας και αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους τις παρατηρήσεις των παιδιών και τις αναπτυξιακές μεταβολές που σημειώθηκαν αυτά τα 5 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς οι έντονες συναισθηματικές εκφράσεις είναι πιο συχνές στην αρχή της εφηβείας και πώς υποχωρούν σταδιακά με το πέρασμά της με αποτέλεσμα τα παιδιά να ηρεμούν τελικά αρκετά πριν την ενηλικίωση, γύρω στα 15-16. Από την έρευνα φάνηκε επίσης πώς τα κορίτσια έχουν περισσότερες εναλλαγές μεταξύ χαράς και λύπης (κρατούν ωστόσο μία επιφύλαξη, καθώς τα αγόρια συχνά δε μιλάνε ανοιχτά για τα συναισθήματά τους) ωστόσο τα παιδιά και των δύο φύλων ξεπερνούν αυτή τη φάση πιο γρήγορα απ’ όσο συνήθως φοβούνται οι γονείς.

Πώς εξηγείται

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η έξαρση κατά την πρώιμη εφηβεία πιθανότατα οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας αυτή την περίοδο. «Για παράδειγμα», λένε οι επικεφαλής της έρευνας, «κάποιες μελέτες δείχνουν πώς τα συστήματα γνωστικού ελέγχου αναπτύσσονται πιο αργά σε σχέση με τα «συναισθηματικά συστήματα» τη συγκεκριμένη περίοδο.

Αυτό κάνει τους εφήβους να βρίσκονται σε μία συναισθηματική επαγρύπνηση ωστόσο δεν διαθέτουν ακόμα τις γνωστικές ικανότητες που χρειάζονται για να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτή την έκρηξη των συναισθηματικών τους αντιδράσεων».

Επιπλέον, η αρχή της εφηβείας συμπίπτει και με αρκετούς κοινωνικούς παράγοντες που ευνοούν αυτή την ένταση και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, όπως την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος (από το δημοτικό στο γυμνάσιο), τις συγκρούσεις με τους γονείς (π.χ. για τις εξόδους με τους φίλους τους), τις πρώτες πιο «σοβαρές» ερωτικές σχέσεις κ.λπ. Όλα αυτά απαιτούν από τα παιδιά μια συναισθηματική προσαρμογή που όμως σ’ αυτή τη φάση ακόμα μαθαίνουν πώς να την επιτύχουν.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς

Ακόμα και αν τα σκαμπανεβάσματα αυτά της εφηβείας κρατάνε λιγότερο απ’ όσο νομίζουμε και πάλι χρειάζονται συστηματική αντιμετώπιση και για τη δική σας ηρεμία και φυσικά για τη διαφύλαξη της σχέσης σας με τα παιδιά σας.

Οι ερευνητές λοιπόν προτείνουν να υιοθετήσετε μία σειρά από στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να βγείτε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι.

Για παράδειγμα, αν το παιδί φέρεται με αγένεια και δείχνει έλλειψη σεβασμού, καλό είναι να υποχωρήσετε και να αποφύγετε τη σύγκρουση λέγοντάς του ότι προτιμάτε να μιλήσετε αργότερα που θα είστε και οι δύο ήρεμοι.

Πρέπει ωστόσο να είστε πάντα σε εγρήγορση ώστε να ανιχνεύσετε πού μπορεί να οφείλονται οι ανησυχητικές συμπεριφορές του παιδιού (απότομες εναλλαγές διάθεσης, επιθετικότητα, σημάδια κατάθλιψης κ.λπ.). Γι’ αυτό φροντίστε να μη χάνετε την επαφή με τα παιδιά σας ούτε να επαναπαύεστε πλήρως «ρίχνοντας» τα πάντα στην εφηβεία.

Το κλειδί είναι η διακριτική αλλά σταθερή σας παρουσία στη ζωή του παιδιού ώστε να νιώθει ότι το καταλαβαίνετε κι ότι μπορεί να σας μιλήσει ανά πάσα στιγμή χωρίς να το πιέζετε ή να το κρίνετε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ερευνητές είναι καθησυχαστικοί και συμβουλεύουν τους γονείς να μην ανησυχούν υπερβολικά. Λόγος ανησυχίας συντρέχει περισσότερο αν η συναισθηματική ένταση είναι υπερβολική κατά την πρώιμη εφηβεία ή αν συνεχίζεται και στην ύστερη φάση της οπότε και θα πρέπει να σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για επαγγελματική βοήθεια.

https://health.usnews.com/health-news/articles/2015/10/15/relax-parents-your-teens-moodiness-should-subside-study-finds

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή