Final Header for old website

Γιατί γυναίκες και άντρες αντιδρούν διαφορετικά (και) στην απιστία;

Εσείς πότε θα ζηλεύατε πιο πολύ; Αν ο σύντροφός σας σας απατούσε σωματικά με έναν άνθρωπο που δεν αγαπούσε ή σας απατούσε έστω και μόνο στο μυαλό του όμως με κάποιον για τον οποίο θα ένιωθε πράγματα; Η επιστήμη αποφάνθηκε ότι η απάντηση εξαρτάται από το φύλο μας!

Μία πρόσφατη νορβηγική έρευνα έδειξε ότι άντρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά αναλόγως τον τύπο της απιστίας. Όπως φάνηκε οι άντρες αντιδρούν χειρότερα αν η απιστία εις βάρος τους είναι σωματική ενώ οι γυναίκες αν στην απιστία εμπλέκεται και συναίσθημα είτε με είτε χωρίς σωματική επαφή.

Η έρευνα

«Η ψυχολογία αντρών και γυναικών είναι παρόμοια στους περισσότερους τομείς, όχι όμως σε ό,τι αφορά στην αναπαραγωγή» λένε οι ειδικοί από το Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία που συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο του Τέξας προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συγκεκριμένη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1000 άντρες και γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν μια σειρά ερωτηματολογίων αφότου τους παρουσιάζονταν 4 υποθετικά σενάρια σχετικά με την απιστία (σωματική και συναισθηματική) στα οποία έπρεπε να φανταστούν τους εαυτούς τους ως πρωταγωνιστές και να δηλώσουν πόσο τους ενοχλούσε το κάθε ενδεχόμενο.

Παρότι οι ειδικοί ψυχολόγοι που ανέλαβαν την έρευνα περίμεναν να δουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση αυτές να είναι τόσο μεγάλες. Ειδικά από τη στιγμή που σε μια χώρα όπως η Νορβηγία η ισότητα των φύλων είναι ριζωμένη στην καθημερινή τους κουλτούρα, γεγονός που κάποιος θα περίμενε να επιδράσει και σε ζητήματα όπως αυτό της απιστίας. Θα περίμενε δηλαδή κανείς να εξισωθούν τρόπον τινά και οι αντιλήψεις των δύο φύλων και σε πιο «ευαίσθητα» θέματα κάτι που ωστόσο δε συνέβη.  Γιατί όμως;

Η εξήγηση κρύβεται στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

Η επιστήμη της εξελικτικής ψυχολογίας ανατρέχει στα βαθιά αρχέγονα ένστικτα της αναπαραγωγής για να δώσει μία απάντηση. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες έπρεπε μέσα στο χρόνο να προσαρμοστούν σε διάφορες προκλήσεις όσον αφορά στην αναπαραγωγή. Η απιστία είναι μία από αυτές. Ένας άντρας πρέπει να νιώθει σίγουρος για την πατρότητα του παιδιού που καλείται να φροντίσει προκειμένου να του παρέχει ό, τι απαιτείται από μέρους του. Αν ωστόσο υποπτεύεται ότι η σύντροφός του έχει σεξουαλικές σχέσεις και με κάποιον άλλον, αυτομάτως θα αντιδράσει άσχημα ακριβώς επειδή η σεξουαλική απάτη μπορεί να σημαίνει πώς επιφορτίστηκε με ένα καθήκον που δεν του αναλογούσε και πώς εξαπατήθηκε πολλαπλώς.

Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες. Γιατί οι γυναίκες ξέρουν σίγουρα πώς τα παιδιά τους είναι δικά τους πρέπει όμως να επιβεβαιώσουν πώς οι πατέρες των παιδιών θα μπορούν να τους παρέχουν την τροφή και την ασφάλεια που χρειάζονται. Γι’ αυτό και για τις γυναίκες, μεγαλύτερη απειλή θεωρείται όταν ο πατέρας των παιδιών τους δεν κάνει απλώς σεξ αλλά επενδύει χρόνο και ενέργεια σε άλλες γυναίκες και όχι στην οικογένειά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα στο πέρασμα των χρόνων έχει φανεί ότι οι γυναίκες που αδιαφορούσαν για το αν ο πατέρας του παιδιού τους συνδεόταν συναισθηματικά με άλλες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν να αναλάβουν τη φροντίδα του παιδιού μόνες τους. Επίσης, άντρες που αδιαφορούσαν για το αν η σύντροφός τους είχε σεξουαλικές σχέσεις με άλλους και φρόντιζε ένα παιδί που δεν ήταν δικό του, κατέληγε να μην αποκτά δικούς του απογόνους.

Σαφώς και υπάρχει και ο αντίλογος που λέει πώς η ζήλια και η αντίδρασή μας στην απιστία είναι κάτι που «διδάσκεται» κοινωνικά όμως όπως φαίνεται είναι πιο πιθανό αυτές μας οι αντιδράσεις να ορίζονται από πιο πρωτόγονους μηχανισμούς και να είναι μέρος της εξέλιξής μας ως είδους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

https://www.medicalnewstoday.com/releases/300688.php

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή