Final Header for old website

Α. Καππάτου: Πως θα νικήσετε την μοναξιά!

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη σωματική και στην ψυχική μας υγεία καθώς συχνά οδηγεί στην υιοθέτηση βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα, η χρήση ουσιών και η κακή διατροφή αλλά και στην αύξηση του άγχους παράγοντες που όχι μόνο μειώνουν την ποιότητα της ζωής μας αλλά αυξάνουν και τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου όπως τονίστηκε και στο τελευταίο συνέδριο της Αμερικανικού Ψυχολογικού Συνδέσμου. Μάλιστα όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά και στο συνέδριο ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μία «επιδημία μοναξιάς» που μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

Υπάρχουν όμως τουλάχιστον τρία πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι.

1. Μη διστάζετε να πιάνετε κουβέντα με αγνώστους

Δεν εννοούμε φυσικά να ανοίγετε συζήτηση με κάθε άνθρωπο που συναντάτε τυχαία ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνετε το πρώτο βήμα και να μιλήσετε σε κάποιον άνθρωπο που πίνει το ποτό του στο ίδιο μπαρ με εσάς ή στον διπλανό σας στο αεροπλάνο. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Πειραματικής Ψυχολογίας φάνηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περισσότερο απολαμβάνουν παρά θεωρούν ενοχλητική τη γνωριμία με καινούργια, άγνωστά τους άτομα η οποία φαίνεται ότι τους δημιουργεί μία αίσθηση ευφορίας.

2. Αποσυνδεθείτε

Η online επικοινωνία όσο συχνή και έντονη να είναι συχνά δεν καταφέρνει να μας απαλλάξει από το αίσθημα της μοναξιάς, αντίθετα μπορεί να το ενισχύσει. Αντίθετα η διαπροσωπική επικοινωνία αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που ενισχύουν την ευεξία. Έχετε λοιπόν έναν ακόμα λόγο να ξεκολλήσετε από την οθόνη του κινητού σας και να επιδιώξετε να συνδεθείτε με τον πραγματικό κόσμο.

3. Γνωρίστε τους διπλανούς σας

Οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά μας όπως οι γείτονες και οι συνάδελφοί μας είναι συνήθως –όλως παραδόξως- και οι περισσότερο άγνωστοί μας. Και μπορεί οι σχέσεις μας μαζί τους να μη φτάσουν ποτέ το βάθος της αγάπης και του δεσίματος που μπορεί να έχουμε με άλλους ωστόσο μπορούν να παίξουν έναν πολύ λειτουργικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Αυτό εξάλλου δείχνουν και αρκετές έρευνες που έχουν καταλήξει ότι οι καλές σχέσεις με γείτονες και συναδέλφους μπορούν να μας αποφορτίσουν από το άγχος της ημέρας, να μας χαλαρώσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Να λοιπόν, που πολλές φορές η λύση στη μοναξιά είναι κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη μας. Δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε;

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/blog/brainstorm/201712/these-three-moves-will-help-you-stop-feeling-lonely

Το θέμα επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

 ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ – ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

https://www.akappatou.gr/

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή