Final Header for old website

Εφτά "μυστικά" για να καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα;

Ένας πρώην πράκτορας του FBI αποκαλύπτει όλα όσα μπορούν να μας προδώσουν όταν πάμε να κρύψουμε την αλήθεια.
Όλοι λίγο πολύ λέμε και ακούμε ψέματα για διάφορους λόγους όμως κάποιες ασυναίσθητες εκφράσεις μας και η γλώσσα του σώματός μας όταν το κάνουμε, μπορούν να μας μαρτυρήσουν.

Ένας πλέον ειδικός στον εντοπισμό τους, ο Mark Bouton, πράκτορας του FBI για 30 χρόνια και συγγραφέας του «Πώς να εντοπίσετε ένα ψέμα όπως το FBI» (How to Spot Lies Like the FBI) φέρνει στο φως όλα τα μυστικά για να ξεσκεπάσουμε έναν ψεύτη.

«Υπάρχει ένας αριθμός εκφράσεων και αντιδράσεων που μπορούν να μας δείξουν ότι κάποιος μας λέει ψέματα. Κάποια οφείλονται σε νευρικότητα, άλλα σε χημικές αντιδράσεις και άλλα σε ακούσιες αντιδράσεις του σώματός μας. Πάντως για να είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε αυτούς τους δείκτες πρέπει να γνωρίζουμε και πώς αντιδρά συνήθως το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει σε κανονικές συνθήκες όταν π.χ. συζητάμε απλώς για ένα θέμα γενικά. Αν π.χ. έχει ένα τικ καλό είναι να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων ώστε να μη γίνει καμία παρανόηση.» λέει ο Bouton. Ας δούμε μερικά από τα σημάδια θα πρέπει να μας κινήσουν υποψίες.
 

# Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως

Συνήθως ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας 5-6 φορές το λεπτό ή μία φορά κάθε 10-12 δευτερόλεπτα. Όταν αγχωνόμαστε όμως (όπως συμβαίνει συνήθως όποτε λέμε ψέματα) μπορεί ν’ ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας με πιο γρήγορους ρυθμούς από τους συνήθεις εξαιτίας της μεγάλης έκκρισης ντοπαμίνης.

# Κοιτάμε προς τα δεξιά

Αν ρωτήσετε κάποιον δεξιόχειρα για κάποιο περιστατικό στο οποίο υποθετικά έχει υπάρξει μάρτυρας, αν λέει την αλήθεια, ασυναίσθητα θα στρέψει το βλέμμα του προς τα πάνω και αριστερά καθώς αυτό κάνουμε όταν προσπαθούμε να ανασύρουμε κάτι από τη μνήμη μας. Αντίθετα, όταν καταφεύγουμε στη φαντασία μας στρέφουμε το βλέμμα μας προς τα πάνω και δεξιά. Για τους αριστερόχειρες ισχύουν τα αντίστροφα.

# Κρατάμε τα μάτια μας κλειστά για πάνω από ένα δευτερόλεπτο

Υπό κανονικές συνθήκες, όταν είμαστε ξύπνιοι, τα βλέφαρά μας δεν κλείνουν για πάνω από 0.10-0.40 δευτερόλεπτα. Όταν όμως λέμε ψέματα, μπορεί να τα κρατάμε κλειστά 1-2 δευτερόλεπτα, καθώς αυτός είναι ένας συνήθης μηχανισμός άμυνας.  

# Ξυνόμαστε

Όταν λέμε ψέματα μια χημική αντίδραση που φαίνεται να συμβαίνει στο σώμα μας, μας προκαλεί φαγούρα (συνήθως στο πρόσωπο) με αποτέλεσμα να ακουμπάμε το σημείο για να απαλλαγούμε από αυτήν.

# Έχουμε σφιγμένα ή στεγνά χείλη

Το στόμα μας συχνά ξεραίνεται όταν λέμε ψέματα οπότε γλείφουμε τα χείλη μας ασυναίσθητα όπως όταν διψάμε. Επίσης τείνουμε να τα σφίγγουμε υπερβολικά εξαιτίας της έντασης της στιγμής.

# Κοκκινίζουμε

Ίσως το πιο κλασικό και συνήθως έγκυρο σημάδι ότι λέμε ψέματα καθώς οφείλεται στην απελευθέρωση της αδρεναλίνης και συμβαίνει παρά τη θέλησή μας και κόντρα στη δυνατότητά μας να το ελέγξουμε.

# Κουνάμε το κεφάλι μας

Συχνά, όταν λέμε κάτι που ισχύει, υποσυνείδητα γνέφουμε καταφατικά σα να συμφωνούμε με αυτό που λέμε. Όταν όμως λέμε ψέματα, πάλι υποσυνείδητα, μπορεί να γνέψουμε αρνητικά κουνώντας το κεφάλι μας στην αντίθετη κατεύθυνση σα να διαφωνούμε και οι ίδιοι με αυτό που μόλις ξεστομίσαμε.

Πηγή: https://www.independent.co.uk/life-style/how-to-tell-someones-lying-to-you-by-watching-their-face-a8065096.html

 

Επεξεργασία

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγραφέας

https://akappatou.gr/

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή