Final Header for old website

Νιώθεις συνέχεια θυμωμένος; Να τι συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Νιώθεις συνέχεια θυμωμένος; Να τι συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσεις

O θυμός αυτός καθαυτός δεν είναι πάντα επιζήμιος γιατί στέλνει σήματα στον οργανισμό, τι θέλει και τι δεν θέλει 

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να θυμώνει με το παραμικρό. Αν ανεβάζεις θερμοκρασία, ιδρώνεις και παθαίνεις ταχυπαλμίες και μόνο με την υποψία πως κάτι πάει στραβά, ίσως να πάσχεις από χρόνιο θυμό. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Alison Stone, ο θυμός λειτουργεί σαν ένα καμπανάκι κινδύνου για τον οργανισμό μας.

"Στέλνει ένα μήνυμα SOS στον εγκέφαλο, που προκύπτει από τα συναισθήματά μας ή από κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Κάθε έντονα αρνητικό συναίσθημα -ο φόβος, ο κίνδυνος, η ντροπή, η απόρριψη- αναμένεται να προκαλέσει θυμό" εξηγεί.
Όπως συμβαίνει με όλες τις φυσικές αντιδράσεις βέβαια, ο θυμός αυτός καθ'αυτός δεν είναι πάντα επιζήμιος γιατί μας γεμίζει νέες πληροφορίες. "Με τον θυμό ο οργανισμός μας ενημερώνει ότι αισθανόμαστε κάτι που δεν θέλουμε να αισθανόμαστε, για παράδειγμα: πόνο, προδοσία, περιφρόνηση, εκμετάλλευση- οτιδήποτε μας αφήνει ευάλωτους" τονίζει η Stone.

Αν επιλέξεις να αγνοήσεις το θυμό αντί να τον αποδεχτείς και να τον διερευνήσεις, μπορεί να γίνει απειλή για την υγεία σου. Μάλιστα τα ξεσπάσματα κατακρατημένου θυμού έχουν πλέον συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο καρδιακής ανακοπής. Με τον θυμό ο οργανισμός μας ενημερώνει ότι αισθανόμαστε κάτι που δεν θέλουμε να αισθανόμαστε, για παράδειγμα: πόνο, προδοσία, περιφρόνηση, εκμετάλλευση...

"Μαθαίνουμε πως ο θυμός είναι κάτι το μη αποδεκτό και πως δεν πρέπει να τον εκφράζουμε. Έτσι τον καταπίνουμε αντί να διερευνήσουμε το τι θέλει να μας πει. Αν αποδεχτούμε τον θυμό και τον αντιμετωπίσουμε με περιέργεια, μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο".

Ένας ακόμα κίνδυνος του κατακρατημένου θυμού είναι πως δεν αφήνει να σκεφτούμε καθαρά κάτι που έχει άμεσα δυσάρεστες συνέπειες στην ερωτική, την οικογενειακή, την επαγγελματική αλλά και την κοινωνική ζωή. Επιπλέον, ο κατακρατημένος "χρόνιος" θυμός επιβαρύνει σημαντικά και την υγεία με υψηλότερο ρίσκο κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υψηλής πίεσης κτλ.

Αν λοιπόν έχεις κουραστεί να παραδίνεις τα ηνία της ζωής σου στον θυμό, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να τον αντιμετωπίσεις σωστά αλλά και αποτελεσματικά!

1. Πάρε βαθιές αναπνοές Μπορεί να μοιάζει σαν το πιο δύσκολο πράγμα, την ώρα που το αίμα σου χτυπά στα μηνίγγια, αλλά η βαθιά αναπνοή είναι το πιο γρήγορο 'φάρμακο' κατά του θυμού. Κλείσε τα μάτια και πάρε μια εισπνοή και μια εκπνοή μετρώντας από μέσα σου μέχρι το 5 σε κάθε φάση. Μέτρα 12 τέτοιες αναπνοές πριν να ανοίξεις ξανά τα μάτια. Μπορείς γι'αυτό τον λόγο να χρησιμοποιείς και κάποια εφαρμογή με ασκήσεις διαλογισμού όπως το Heapspace.

2. Διαλογίσου Αν πιάνεις τον εαυτό σου να θυμώνει συχνά, ίσως ήρθε η ώρα να βάλεις τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σου. Μην περιμένεις να θολώσεις από θυμό... Ξεκίνα από σήμερα δοκιμάζοντας 5 μόλις λεπτά αυτοσυγκέντρωσης και ηρεμίας. Ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να νιώθεις καθημερινά ευγνωμοσύνη κάτι που ως αποτέλεσμα θα μειώσει το άγχος σου.

3. Μίλησε με έναν ειδικό Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι ο απόλυτος σύμμαχος ενάντια στον μη υγιή θυμό. Αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια για να εντοπίσεις και με ασφαλή τρόπο να αντιμετωπίσεις όλα εκείνα που προκαλούν τον χρόνιο θυμό σου, κάνεις ένα πολύτιμο δώρο όχι μονάχα στον εαυτό σου αλλά και στους ανθρώπους που επιλέγεις να σε περιβάλλουν. Με στοιχεία από το wellandgood.com

Πηγή: www.lifo.gr

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή