Final Header for old website

Ακόμη και μια μικρή περίοδος θηλασμού είναι πραγματικά ωφέλιμη για το μωρό μας

Eίναι γνωστό ότι η διατροφή αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο οικοδομείται η πιο στενή σχέση μεταξύ μητέρας και βρέφους, που συνιστά τον πυρήνα αναφοράς για τα μετέπειτα στάδια της ανάπτυξής του. Eίναι αναμφισβήτητη η σπουδαιότητα αυτής της συναισθηματικής συναλλαγής. Βεβαίως, όλα τα βρέφη δεν έχουν την ίδια στάση απέναντι στη διατροφή. Mερικά μωρά κλαίνε και αντιδρούν έντονα μπροστά στην πίεση που αισθάνονται. Άλλα φαίνεται να περιμένουν υπομονετικά την άφιξη της τροφής.

Θεωρείται όμως σίγουρο ότι, εκτός από την ικανοποίηση της πείνας, το παιδί με το τάισμα καλύπτει την ανάγκη του και για σωματική και συναισθηματική επαφή – με τα λόγια, τα βλέμματα και τα χάδια που δέχεται από τη μητέρα του όσο τρώει. Tα ερευνητικά δεδομένα έχουν αποδείξει ότι, κατά τη διάρκεια των πρώτων γευμάτων, λίγες από τις νέες μητέρες ανακαλύπτουν με εύκολο και επιδέξιο τρόπο τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν για να κρατήσουν το μωρό, να το χειριστούν, να το ηρεμήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του με τρόπο άμεσα ικανοποιητικό.

Οι περισσότερες το μαθαίνουν σταδιακά. Στην αρχή, ο ρυθμός του ταΐσματος, καθώς και οι στάσεις που επιβάλλονται δεν ανταποκρίνονται στον προσωπικό ρυθμό του μωρού. Περίπου την τέταρτη μέρα δημιουργείται ένα είδος αμοιβαίας προσαρμογής και η άπειρη μητέρα αρχίζει να συνειδητοποιεί τις ανάγκες του μωρού της. Bέβαια, κάθε μητέρα εισπράττει τα μηνύματα του παιδιού της με διαφορετικό τρόπο και αντιδρά επίσης διαφορετικά. Άλλες φαίνονται τρομαγμένες από την απληστία του για το θηλασμό, ενώ άλλες είναι περήφανες γι’ αυτό.

Kάποιες μητέρες εκφράζουν φόβο μπροστά στον αργό και διακοπτόμενο θηλασμό, θεωρώντας ότι αποτελεί ένδειξη μελλοντικών διατροφικών διαταραχών.    Η σπουδαιότητα του θηλασμού Είναι πια γνωστό ότι το μητρικό γάλα αποτελεί την πιο κατάλληλη τροφή για την κάλυψη των θρεπτικών αλλά και των συναισθηματικών αναγκών του βρέφους. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού αναπτύσσεται η επικοινωνία της μητέρας με το νεογέννητο μέσα από το αμοιβαίο κοίταγμα, το κράτημα, την επαφή, το άγγιγμα, τα λόγια που του λέει. Eκτός από τις συναισθηματικές ανάγκες, το μητρικό γάλα βοηθά σε πολλούς άλλους τομείς, γι’ αυτό είναι αναντικατάστατο.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Unisef και η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τα βρέφη να θηλάζονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες και να παρατείνεται ο θηλασμός με συμπληρώματα μη μητρικού γάλακτος και στερεών τροφών έως το πρώτο έτος της ζωής ή και περισσότερο. Παρά τις συστάσεις όμως, υπήρχε κατά τις τελευταίες δεκαετίες σημαντική μείωση του θηλασμού στις δυτικές χώρες. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε 61 χώρες, τρεφόταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του μόνον ένα στα τέσσερα βρέφη. Σήμερα με τις καμπάνιες υπέρ του θηλασμού έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές και οι μητέρες έχουν ξαναρχίσει να θηλάζουν συστηματικά τα μωρά τους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για τη συχνότητα και τους προσδιοριστικούς παράγοντες του μητρικού θηλασμού (2009), το 88% των μητέρων προσπαθούν να θηλάσουν το βρέφος τους σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό. Από αυτές συνέχισαν να θηλάζουν χωρίς συμπλήρωμα την πρώτη εβδομάδα το 83%, στο τέλος του πρώτου μήνα το 60%, του τρίτου μήνα το 39% και του έκτου μήνα το 22%. Οι περισσότερες όμως σε αυτή τη φάση αρχίζουν να δίνουν πλέον στο βρέφος και συμπλήρωμα, γεγονός που παρατηρείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: Με αποκλειστικά μητρικό γάλα μόλις το 21% των μητέρων διατρέφουν το παιδί τους για την πρώτη εβδομάδα της ζωής του, ενώ στον έκτο μήνα μόλις η μία στις εκατό γυναίκες διατρέφει το βρέφος αποκλειστικά με το γάλα της. 

Ωστόσο, παρά τα αποτελέσματα των μελετών που δείχνουν την αναγκαιότητα του θηλασμού, υπάρχουν γυναίκες που για κάποιους σημαντικούς λόγους δεν μπορούν να θηλάσουν. Αυτή η αδυναμία τις γεμίζει ενοχές και αγωνία, θεωρούν ότι δεν προσπαθούν για το μικρό τους κ.λπ. Μπορούν ωστόσο να του προσφέρουν τα συναισθηματικά οφέλη του θηλασμού φροντίζοντας να το ταΐζουν ήρεμα, ακολουθώντας το ρυθμό του και παρέχοντάς του εκδηλώσεις αγάπης που το βοηθούν να αναπτύξει τη σχέση του μαζί τους. Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και μια μικρή περίοδος θηλασμού είναι πραγματικά ωφέλιμη για το βρέφος. Aπό άποψη διατροφής, το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο και αποστειρωμένο.

https://akappatou.gr

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή