Final Header for old website

Α. Καππάτου: Όταν το ζευγάρι χωρίσει οι φίλοι χάνονται...

Κάθε άτομο πριν από τον γάμο του είχε τουλάχιστον ένα δυο καλούς φίλους και πέντε έξι άτομα που απολάμβανε τη συντροφιά τους, αλλά δεν ήταν τόσο στενά δεμένο μαζί τους. Στον γάμο χάνονται αρκετά από αυτά τα άτομα γιατί δεν ταιριάζουν είτε στο προφίλ του/της συζύγου είτε γενικά στις οικογενειακές δραστηριότητες που πλέον πρωταγωνιστούν.

Στη θέση τους δημιουργούνται νέες σχέσεις με άτομα που τους ενώνουν κοινά ενδιαφέροντα.

Από το παρελθόν συνήθως διασώζεται μόνον ένας καρδιακός φίλος ή φίλη και από τις υπόλοιπες προσωπικές σχέσεις οι καθαρά επαγγελματικές.

Όταν το ζευγάρι χωρίζει, τα άτομα με τα οποία συγχρωτίζονταν και οι δύο μαζί δεν μπορούν να διχοτομηθούν ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες δύο πλέον οικογενειων της μονογονεϊκής και εκείνου που αναχωρεί. Δεν διατίθεται ούτε χρόνος αλλά ούτε και ψυχικές δυνάμεις για να καλυφθούν φιλίες με δύο διαφορετικά άτομα που θα πρέπει να συναντώνται χωριστά. Οι κοινοί φίλοι αντιμετωπίζουν και ουσιαστικά προβλήματα.

Αν διατηρήσουν τη σχέση τους και με τους δύο χωρισμένους, ενδεχομένως θα λογοκρίνονται συχνά και θα υποχρεώνονται να κρατούν ισορροπίες που δεν τους αφορούν άμεσα. Κάποιοι από τους φίλους τελικά θα επιλέξουν να συγχρωτισθούν περισσότερο με εκείνον ή εκείνη που τους ευχαριστεί περισσότερο ως συναναστροφή και άλλοι θα επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν και από τους δύο.

Πολλές φορές οι φίλοι απομακρύνονται άθελά τους, επειδή ο γονιός δεν έχει πλέον διαθέσιμο χρόνο ή διάθεση να διασκεδάσει.

Άλλοτε χάνονται τα κοινά σημεία ουσιαστικής επαφής. Οι φίλοι συχνά κουράζονται από τις συνεχείς αναφορές στο διαζύγιο και στα προβλήματα που ανακύπτουν από αυτό. Επίσης παρατηρείται ότι οι οικογενειακοί φίλοι που δεν έχουν βιώσει ποτέ τη διαδικασία του διαζυγίου νιώθουν αμήχανα με την απομυθοποίηση του γάμου και του «εμείς».

Αντιλαμβάνονται λοιπόν κατά βάθος τους διαζευγμένους ως απειλή και για τον δικό τους γάμο, δηλαδή ως κακή συναναστροφή που μπορεί να συμπαρασύρει και τους ίδιους στον χωρισμό.

Τέλος, πολλοί επιλέγουν οριστικά «στρατόπεδο» με κριτήριο τα κοινωνικά τους συμφέροντα. Σε γενικές γραμμές, αν και μερικές κοινωνικές σχέσεις μοιραία θα διαλυθούν, οι διαζευγμένοι καλό είναι να προσπαθήσουν να περισώσουν αυτές που ίσως τους καλύπτουν περισσότερο.

Τι συμβουλεύω

Καλό είναι να μην κατηγορείτε τον/την πρώην σύζυγο στους κοινούς σας φίλους, γιατί τους αναγκάζετε έμμεσα να πάρουν θέση σε ένα ζήτημα που δεν τους αφορά και στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν μαζί σας.

Μπορείτε να λέτε όλα τα παράπονά σας μόνο σε συγγενικά πρόσωπα ή σε καρδιακούς φίλους που είστε βέβαιοι ότι δεν δυσανασχετούν και τους οποίους δεν θα φέρουν σε δύσκολη θέση οι εξομολογήσεις σας.

Αν δεν εμπλέκετε τους φίλους στην οικογενειακή σας διαμάχη αλλά το κάνει ο/η πρώην σύζυγος, εσείς πρέπει να διατηρήσετε μια πιο ώριμη στάση ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μην τους χάσετε.

Σε περίπτωση που μια φιλική σχέση προκαλεί περισσότερα προβλήματα, τότε μάλλον δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να την περισώσετε. Εξηγήστε στους κοινούς φίλους ότι τους εκτιμάτε και τους αγαπάτε, αλλά ξεκαθαρίστε ότι η τάση τους να αναμειγνύονται ενεργά προκαλεί σοβαρά προβλήματα και θα προτιμούσατε να επικοινωνήσετε πάλι μαζί τους όταν καταλαγιάσει η τρικυμία του διαζυγίου σας.

Αυτή την περίοδο πείτε πρέπει να αφιερωθείτε στην ατομική ψυχική ισορροπία σας και στα παιδιά σας. 

Μερικές σχέσεις δεν είναι στο χέρι σας να διασωθούν. Οι συγγενείς του/της πρώην συζύγου και όσοι έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα με αυτόν/αυτήν είναι πιθανότερο να ταυτισθούν μαζί του/της. Εντούτοις, μην ξεχνάτε ότι οι συγγενείς του παιδιού σας του είναι πολύτιμοι και ότι κοινωνικά μπορεί να χρειασθείτε άτομα του περιβάλλοντος του/της πρώην συζύγου. 

Κάποιοι συγγενείς λειτουργούν σχετικά αμερόληπτα και ενδεχομένως να αποτελέσουν σημεία στήριξής σας έστω κι αν είναι, π.χ., αδέλφια του/της πρώην συζύγου σας.

Βρείτε δραστηριότητες που να μπορείτε να μοιραστείτε με οικογενειακούς φίλους. 
Ξεκαθαρίστε με διακριτικότητα στους κοινούς φίλους που είναι παντρεμένοι με παιδιά ότι το διαζύγιό σας δεν αλλάζει την άποψή σας για τον γάμο. 
Αν σκέφτεστε να μετακομίσετε, συνυπολογίστε μέσα στους πολυάριθμους παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή σας και την απόσταση από αγαπημένους φίλους ή συγγενείς.

 

Από το βιβλίο μου Οι γονείς χωρίζουν

https://akappatou.gr/

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή