Final Header for old website

Όπου υπάρχει καπνός..

Περιοδικό HELLO – 23 Ιουνίου 2010 (Τεύχος 244)

Όπου υπάρχει καπνός…

…υπάρχει και εθισμός! Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει το κάπνισμα. Έξυπνοι τρόποι για να το αποθαρρύνετε, πριν καν από την πρώτη αναγνωριστική «τζούρα».

Πρόσφατη έκθεση του Ευρωβαρόμετρου δίνει ακόμη μια φορά το «χρυσό μετάλλιο» στους Έλληνες καπνιστές ( και καπνίστριες).  Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανάγει το κάπνισμα στο σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη.  Μελέτες ειδικών επιστημόνων αποδεικνύουν ότι οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες της βλαβερής αυτής συνήθειας, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε – άλλη μια φορά- την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, έφθασε να επιστρατεύσει μέχρι και την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να ελέγχουν τους «αμετανόητους» Έλληνες θεριακλήδες. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν σε επίπεδο πολιτείας, κανένα από αυτά δεν θα αποδώσει αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία γύρω από το τσιγάρο. Κι επειδή η βλαβερή αυτή συνήθεια αρχίζει συνήθως  στα χρόνια της εφηβείας, η καλλιέργεια μιας αντικαπνιστικής αντίληψης είναι καλό να ξεκινά από την οικογένεια.
Η επιστημονική συνεργάτις μας, Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος, αναλύει γιατί καπνίζουν οι έφηβοι και προτείνει στους γονείς  χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους «δρόμους του καπνού».

Γιατί καπνίζουν οι έφηβοι

Όπως αναφέρει η ειδικός, «έρευνες σε άλλες χώρες (λ.χ.στη Γαλλία) δείχνουν ότι μεταξύ 11-13 ετών, το 6% των αγοριών και το 5% των κοριτσιών έχουν ήδη καπνίσει.  Τελικά, μέχρι τα 18-19 χρόνια  τους, καπνίζει συστηματικά  περίπου το 31%. Όπως επισημαίνει η Αλεξάνδρα Καππάτου, «δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει το κάπνισμα σαν «κακή συνήθεια», ενώ πρόκειται για εθισμό και για σημαντικότερο και πιο σύνθετο πρόβλημα».

Οι έφηβοι καπνίζουν διότι:
-καπνίζει ο καλύτερος φίλος ή φίλη τους.
-Για να δείχνουν ότι είναι μεγάλοι
-Για να κάνουν επίδειξη δύναμης με τα ρίσκα που παίρνουν
-Από μιμητισμό
-Δεν έχουν πεισθεί για τις βλαβερές διαστάσεις του καπνίσματος
-Έχουν πολύ στρες και χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως χαλαρωτικό
-Έχουν φίλους που πιστεύουν ότι το τσιγάρο αδυνατίζει
-Δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο
-Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή κατάθλιψη

Πώς να πείσετε το παιδί σας να μείνει μακριά από το τσιγάρο

Η Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:

-. Να είστε ειλικρινείς με το παιδί. Μιλήστε του για τη δική σας εμπειρία με το   τσιγάρο, περιλαμβανομένων και των λαθών σας.  Αυτό θα το ενθαρρύνει  να είναι πιο ανοικτό και ειλικρινές μαζί σας.
- Εξηγήστε στο παιδί σας ότι λόγω την νικοτίνης, το τσιγάρο ανήκει στις ουσίες που προκαλούν εθισμό και ανοχή. Όταν , δηλαδή, το άτομο αρχίσει να καπνίζει, αποζητά συνεχώς τη νικοτίνη (εθισμός)και μάλιστα σε όλο και μεγαλύτερη «δόση»(ανοχή). Το κάπνισμα δεν σταματά ποτέ στο ένα τσιγάρο την ημέρα. Το μοναδικό όριο είναι δυστυχώς η αντοχή του οργανισμού  του καπνιστή.
- Ενημερώστε το με ρεαλιστικό τρόπο για τις αρνητικές συνέπειες του  τσιγάρου στην υγεία.
- Ενισχύστε τον προβληματισμό του  για τους λόγους που πραγματικά θα ήθελε να μην καπνίζει, για να έχει έτοιμα τα δικά του  επιχειρήματα. Έτσι, όταν προκύψει το ζήτημα, δεν θα βρεθεί απροετοίμαστο και αμήχανο.  Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί δεν αρκεί –αλλά και δεν θέλει- να πει στους άλλους απλώς «δεν με αφήνουν οι γονείς μου». Πρέπει να έχει δικές του αντιστάσεις.
- Αν ο έφηβος ασχολείται με τον αθλητισμό, τονίστε ότι το κάπνισμα θα επηρεάσει και την αθλητική, αλλά αργότερα και την ερωτική του επίδοση. Και στα δυο φύλα, ουσιαστικά επικαλεστείτε ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την ερωτική ζωή και την ελκυστικότητα.

Τι να κάνετε αν το παιδί ήδη καπνίζει

-Αν το παιδί ήδη καπνίζει  συστηματικά, αναρωτηθείτε για τους λόγους. Καμιά φορά, τα παιδιά που καπνίζουν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση , προβλήματα αποδοχής ή απόρριψης, αγχώδεις διαταραχές , μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ.
- Μην έρχεστε σε αντιπαράθεση  με το παιδί επειδή καπνίζει . Δείξτε του ότι το σέβεστε και ότι θέλετε να το υποστηρίξετε στην προσπάθεια του  να σταματήσει όσο είναι ακόμα καιρός.
- Μην παρουσιάζετε έμμεσα  το κάπνισμα ως φυσιολογική ρουτίνα. Μην αφήνετε λερωμένα τασάκια σε όλο το σπίτι και μη στέλνετε  το παιδί να φέρει  τα τσιγάρα από την κουζίνα ή να πιάνει τασάκια ή αναπτήρες και γενικά να εξοικειώνεται  με τα σύνεργα του καπνίσματος, σαν να είναι κάτι εξίσου αποδεκτό με το σαπούνι ή τα μαχαιροπίρουνα. Τα παιδιά που ζουν με καπνιστές έχουν δυο- τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν στην εφηβεία.
- Μη βάζετε τα τσιγάρα στην ίδια σακούλα με άλλα χρήσιμα και υγιεινά εμπορεύματα ή γενικά με είδη καθημερινής  χρήσης. Φυλάξτε τα χωριστά ακόμα και από το χαρτί υγείας, ώστε το παιδί να μην κάνει-άθελά του –τι συνειρμό ότι και τα τσιγάρα είναι κομμάτι της καθημερινότητας ενός σπιτικού.
- Μην  καπνίζετε σε όλους τους χώρους του σπιτιού ή σε όλες σας τις δραστηριότητες. Φροντίστε να  μην έχει το παιδί σας την εικόνα ότι είστε « μια ζωή με το τσιγάρο στο χέρι».

Tags:

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή