FinalHeader1200 300

Εκεί που σιδερώνουν το στήθος των κοριτσιών

Όταν η Κόμφορτ ήταν 9 χρονών, η αδελφή της την έριξε στο πάτωμα και με τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου της έβγαλαν τη μπλούζα και με μία πέτρα επιχείρησαν να ισιώσουν το στήθος της... «Θυμάμαι να ουρλιάζω από τον πόνο και να προσπαθώ να τρέξω μακριά της. Όταν το θυμάμαι μπορώ να νιώσω ακόμη και τώρα τον σωματικό πόνο», λέει και συνεχίζει:

«Ήταν πραγματικά θυμωμένη μαζί μου και δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Απλώς συνέχιζε να με τραβάει και να μου λέει ότι δεν θα έπρεπε να έχει μεγαλώσει τόσο το στήθος μου σε αυτή την ηλικία».

Η βάρβαρη πρακτική του σιδερώματος στήθους εφαρμόζεται ακόμη και σε σήμερα σε πολλές χώρες της Αφρικής. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε Καμερούν, Ζιμπάμπουε, Νέα Γουϊνέα, Μπενίν, Τσαντ και αλλού... Η πρακτική θεωρείται ότι προστατεύει κορίτσια παιδικής και προεφηβικής ηλικίας από τη σεξουαλική παρενόχληση και τους βιασμούς, καθώς το στήθος πιστεύεται ότι προσελκύει την προσοχή των αντρών. Για την εξαφάνιση του στήθους ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης του, τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι πραγματικά ανατριχιαστικά: από πυρωμένες πέτρες και ξύλα μέχρι ηλεκτρικό σίδερο...

Η Margaret Nyuydzewira υπήρξε θύμα αυτής της βάρβαρης πρακτικής που τη στιγμάτισε για πάντα και τώρα με έδρα της το Λονδίνο προσπαθεί να ενημερώσει και να προστατέψει κορίτσια που αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους μέσα στο σπίτι κι από την ίδια τους την οικογένεια. «Έχουμε δει γυναίκες που δεν είδαν ποτές το στήθος τους να μεγαλώσει, που δεν κατάφεραν να θηλάσουν τα μωρά τους, επειδή οι μαστοί είχαν καταστραφεί, κορίτσια και γυναίκες που εμφάνισαν από εξαιρετικά νεαρή ηλικία καρκίνο του μαστού, γυναίκες που μεγάλωσαν και έζησαν αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη εξαιτίας αυτού που τους έκαναν», λέει.

Μόλις φέτος, και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, κινητοποιήθηκε νομική προεργασία, προκειμένου να υπάρξει σκληρότερη νομοθεσία εναντίον όσων εξακολουθούν να εφαρμόζουν στα κορίτσια αυτή τη σκληρή πρακτική. Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι δεν είναι μόνο η σωματική δυσπλασία που προκύπτει μετά από μία τόσο βίαιη παρέμβαση στο γυναικείο σώμα.

Είναι τα απερίγραπτα ψυχολογικά προβλήματα που τα ανεξίτηλα σημάδια προκαλούν στις γυναίκες. «Είναι κοπέλες που εξαιρετικά δύσκολα θα καταφέρουν να κοινωνικοποιηθούν επιτυχώς, θα κατορθώσουν να χτίσουν φιλικούς, ερωτκούς και οικογενειακούς δεσμούς και κυρίως θα καταφέρουν να αγαπήσουν τον εαυτό τους», εξηγεί μία από τις ψυχολόγους που έχει παρακολουθήσει περιπτώσεις τέτοιων κοριτσιών που υπέστησαν αυτού του είδους την κακοποίηση.

Η Κόμφορτ, ενήλικη πια, μέχρι σήμερα κυκλοφορεί με φουλάρια και κασκόλ, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες και με ρούχα που δεν επιτρέπουν να φαίνεται σπιθαμή του πάνω μέρους του σώματός της, προκειμένου να καλύψει τα σημάδια που της άφησε η πρακτική. «Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι τέτοια φρικτά πράγματα δεν πρέπει να παραμένουν το μυστικό της οικογένειας σου, όπως μου έλεγαν μικρή, επιμένοντας ότι όλο αυτό συμβαίνει για τη δική μου προστασία. Δεν υπάρχει καμία προστασία σε κάτι που κρύβει τόση βία», καταλήγει η νεαρή γυναίκα.

Πηγή: www.lifo.gr

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή