Final Header for old website

Στη Λ.Δ του Κογκό η ιλαρά σκοτώνει περισσότερους απ' ό,τι η επιδημία Έμπολα - 6.000 νεκροί

Στη Λ.Δ του Κογκό η ιλαρά σκοτώνει περισσότερους απ' ό,τι η επιδημία Έμπολα - 6.000 νεκροί
Και την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου μπορούν να κάνουν μόλις 40 εκατ. ευρώ για τα οποία κάνει έκκληση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
HuffPost Greece / Κατερίνα Πρίφτη 

Περισσότεροι από 6.000 είναι πλέον οι νεκροί εξαιτίας της καλπάζουσας επιδημίας ιλαράς που σαρώνει τη χώρα ενώ 310.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί τη χρονιά που πέρασε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για την μεγαλύτερη και ταχύτερη επιδημία ανά τον κόσμο ενώ οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα έκτακτων εμβολιασμών αλλά με σημαντική καθυστέρηση αφού η επιδημία είχε κηρυχθεί από το Ιούνιο.

Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε εμβολιάστηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ωστόσο, οι φτωχές υποδομές, οι επιθέσεις σε κέντρα υγείας και η έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη εμποδίζουν τις προσπάθειες για να σταματήσει η ταχύτατη εξάπλωση της νόσου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και στις 26 επαρχίες της χώρας έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ιλαράς.

«Ο θάνατος των παιδιών μας ήρθε σαν κλέφτης μέσα στη νύχτα». Κλεισμένοι στα σπίτια οι κάτοικοι της Σαμόα - Σε καραντίνα η χώρα
«Κανείς ποτέ δεν σκέφτεται πως θα θάψει τα παιδιά του» λένε γονείς στη Σαμόα. Στη Δύση πάλι πολλοί γονείς τάσσονται κατά των εμβολίων στα οποία τόσο εύκολα έχουν πρόσβαση.

Την ίδια περίοδο όμως το Κογκό αντιμετωπίζει και το δεύτερο πιο θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού Έμπολα που έχει καταγραφεί. Ακόμη και έτσι όμως η ιλαρά έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από απ′ ό,τι ο Έμπολα. Για την ακρίβεια οι νεκροί εξαιτίας της ιλαράς είναι διπλάσιοι.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την επιδημία» αναφέρει ο δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική.

«Ωστόσο, για να το επιτύχουμε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί δεν αντιμετωπίζει τον περιττό κίνδυνο θανάτου από μια ασθένεια που μπορεί εύκολα να προληφθεί από ένα εμβόλιο. Καλούμε τους χορηγού μας να αυξήσουν την βοήθεια που μας παρέχουν»

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι απαιτούνται επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά μεταξύ έξι και 14 ετών και την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της επιδημίας.

To 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχασαν τη ζωή τους από την ιλαρά 140.000 άνθρωποι. Σημειώνεται πως στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης υπάρχουν γονείς που έχουν πειστεί από τα επιχειρήματα του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» και προτιμούν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους για μια σειρά από ασθένειες.

Έμπολα. Ελπίδα για πρώτη φορά από το νέο εμβόλιο. Τι λέει ο υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αναζητά τα μέσα για την καταπολέμηση του
«31η Ιουλίου 2015. Στο ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσιεύονται τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για ένα από τα υποψήφια εμβόλια κατά του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή