Final Header for old website

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει το διαζύγιό σας

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο - Συγγραφέα 

Η ανακοίνωση του διαζυγίου στα παιδιά είναι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές του χωρισμού, Σκεφθείτε,λοιπόν,όλες τις παραμέτρους πριν του το πείτε.

Σας παραθέτω μερικές προτάσεις:

• Προετοιμάστε το παιδί μερικές ημέρες πριν από τη μέρα της μεγάλης μετακόμισης της οικογένειας ή του ενός γονιού.

• Αποφύγετε, αν μπορείτε, να αλλάξετε γειτονιά ή σχολείο.

• Αν είναι δυνατό, επισκεφθείτε με το παιδί το νέο σας διαμέρισμα ή το διαμέρισμα του γονιού που φεύγει από το σπίτι.

• Καθησυχάζετέ το τακτικά για την αγάπη σας, γιατί έχει ανάγκη να ακούει ότι ο μπαμπάς και η μαμά, ακόμα κι αν δεν μένουν μαζί, εξακολουθούν να το αγαπούν και να ασχολούνται μ’ αυτό.

• Αποφύγετε να του μιλάτε για τις συγκρούσεις σας με τον άλλο γονιό και να εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας απέναντί του.

• Αφήστε το παιδί σας να ζήσει την παιδικότητά του, μην του μεταφέρετε πολλές ευθύνες και μην το κάνετε έμπιστο ακροατή των πολύ προσωπικών σας ζητημάτων. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί είναι πάντα παιδί.

• Προτρέψτε το να έχει συχνή επαφή με τον άλλο γονιό.

• Είναι σημαντικό να υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα επαφής με τον άλλο γονιό. Αν, για παράδειγμα, το παιδί έχει κάτι σοβαρό να κάνει το Σαββατοκύριακο που πρέπει να πάει στον άλλο γονιό του, να μπορείτε να μεταφέρετε την επίσκεψή του για το επόμενο.

• Να έχετε ανοιχτά τα αυτιά σας, ώστε να ακούτε τι σας λέει το παιδί σας, αλλά και τα μάτια σας, ώστε να βλέπετε τι σας δείχνει με τη συμπεριφορά του. Θυμηθείτε: Τα παιδιά δεν εκφράζουν πάντα με λόγια τα συναισθήματά τους. Οι γονείς, λοιπόν, πρέπει να έχετε την οξύνοια να αποκωδικοποιείτε τα μηνύματα, τα συμπτώματα, τα στοιχεία και τις ενδείξεις, όπως για παράδειγμα την επιθετική συμπεριφορά, την αυξημένη κινητικότητα κ.λπ.

• Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια κανονικότητα στη ζωή σας, με ξεκάθαρους κανόνες και όρια, που στις βασικές αρχές τους έχετε συμφωνήσει από κοινού οι δύο γονείς. Το παιδί αισθάνεται ασφάλεια όταν αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς του ακολουθούν μία κατεύθυνση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και οι δύο πρέπει απαραίτητα να έχουν τους ίδιους ακριβώς κανόνες ως προς το θέμα του ύπνου, των γευμάτων, του ελεύθερου χρόνου, των καθηκόντων, των συναντήσεων με τους φίλους κ.λπ. Ενδεχομένως θα υπάρχουν αποκλίσεις, ωστόσο σε γενικές γραμμές θα πρέπει να διατηρούνται οι βασικές συνήθειες των παιδιών όπως ίσχυαν πριν από το διαζύγιο. Απλώς κάθε γονιός καλείται μόνος του να τηρήσει ένα κοινό πρόγραμμα. Οι διαφορετικοί κανόνες προκαλούν σύγχυση στα παιδιά και τριβές μεταξύ των γονέων.

• Διατηρήστε τους δεσμούς και τις επισκέψεις στις γιαγιάδες-παππούδες και των δύο γονιών και στη γενικότερη οικογένεια, όπως θείους, θείες, ξαδέλφια, κυρίως αν αυτοί οι δεσμοί ήταν σημαντικοί πριν από τη ρήξη.

• Αποφύγετε να συγκατοικήσετε με νέο/νέα σύντροφο την εποχή της ρήξης. Πρέπει να σεβαστείτε τον ρυθμό της προσαρμογής του παιδιού σας. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι ο χωρισμός είναι μεγάλο σοκ για τη ζωή του.

Mytv 7-13 Μαρτίου 2015 -τεύχος 106

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή