- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

kids/in.gr Παιδί: Ρωτήστε τον ειδικό

Eρώτηση: 
(Από: ΤΕΡΕΖΑ, ΑΘΗΝΑ)

Γειά σας, έχω μια κόρη 6 ετών. Εδώ και 2 χρόνια έχουμε χωρίσει με τον πατέρα της, τον οποίο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων τους θερινούς μήνες δεν τον βλέπει. Το τελευταίο διάστημα το παιδί έχει κολλήσει πάνω μου δεν μπορώ να λείψω ούτε πέντε λεπτά ακόμη και όταν είναι παρέα με φίλες της ή τη γιαγιά της και τα ξαδέλφια της. Αρκετές φορές ιδίως βραδυνές ώρες πριν τον ύπνο, κλαίει και ζητά να κοιμηθούμε μαζί. Άρχισε να μου ζητά να ενωθούμε με τον μπαμπά της να μην ζούμε χωριστά και να μετακομίσουμε στο παλιό μας σπίτι. Θα ήθελα να μου πείτε πώς μπορώ να χειριστώ την κατάσταση χωρίς να νοιώσει ότι την απορρίπτω ή ότι την διώχνω. (Σε φιλικό σπίτι όπου έμεινε για κάποιες ώρες ανέφερε ότι την εγκατέλειψα). Σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:
(Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος)

Αγαπητή φίλη, οι πληροφορίες που μας γράφετε είναι πραγματικά πολύ λίγες για να μπορέσω να σας δώσω μια τεκμηριωμένη απάντηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι οι αντιδράσεις της 6χρονης κορούλας σας υποδηλώνουν άγχος και ανασφάλεια. Με τη συμπεριφορά της σας στέλνει ένα σαφές μήνυμα, μαμά ασχολήσου μαζί μου, δεν καλύπτονται οι συναισθηματικές μου ανάγκες κλπ. Πολλοί είναι ίσως οι λόγοι που έχουν κινητοποιήσει την αγωνία του παιδιού. Ενδεχομένως να πυροδοτήθηκε από την προσωρινή απομάκρυνση του πατέρα της λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Βέβαια δεν μας δίνετε πληροφορίες για την σχέση πατέρα κόρης, αν είναι η πρώτη φορά που αντιδρά έτσι το παιδί σε απομάκρυνση του πατέρα, μήπως έχει υπάρξει κάποιο νέο άτομο στη ζωή του ή στη δική σας ζωή κλπ. Αναλογιστείτε και τη δική σας σχέση με τη κόρη σας, μήπως για κάποιους λόγους δικούς σας έχετε παραμελήσει την επικοινωνία σας με το παιδί. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που εξέφρασε στην φιλική σας οικογένεια ότι νιώθει σαν να την έχετε εγκαταλείψει. Το πρώτο που σας συνιστώ είναι να συζητήσετε με την κόρη σας, να την ρωτήσετε τι της συμβαίνει, γιατί αντιδρά με αυτούς τους τρόπους. Μιλήστε για την σχέση των δυο σας, για την επικοινωνία σας, για τη σχέση με το πατέρα της, ρωτείστε την τι θάθελε. Διαβεβαιώστε την για την αγάπη και των δυο γονιών προς την ίδια και ότι αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή σας. Αυτά όμως που θα της πείτε είναι απαραίτητο να τα αποδείξετε με τις πράξεις σας. Ασχοληθείτε μαζί της πιο στενά. Παράλληλα να της τονίσετε ότι με το πατέρα της δεν υπάρχει περίπτωση να είστε ξανά μαζί σαν ζευγάρι, πάντα όμως θα είστε γονείς της που την λατρεύετε. Συνήθως τα παιδιά μας καθοδηγούν σε αυτά που νιώθουν. Αυτά που σας προτείνω είναι κάποιες πρώτες βοήθειες στη σωστή κατεύθυνση ίσως όμως χρειαστεί να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο.


Eρώτηση: 
(Από: ΤΖΙΝΑ, ΚΟΖΑΝΗ)

Έχω μια κορούλα 14 μηνών και δυστυχώς κάνει συνέχεια ντα, οποιον δεν θέλει, τον κάνει ντα. Ένα ακόμη πρόβλημα που έχω ειναι ότι δε μπορεί να κοιμηθεί χωρίς εμένα και φυσικά να μου πιάνει το αυτί. Έχω κουραστεί να την κοιμίζω και όταν την αφήνω στο κρεβατάκι της ξυπνάει. Μια φορά επιχείρησα να την αφησω να κοιμηθεί μόνη της και έκλαιγε επί 2 ωρες, μετά την πήρα και αμέσως κοιμήθηκε. Έχει κολλήσει πάνω μου, ούτε στο μπάνιο δε μπορώ να πάω γιατί κλαίει. Ξέχασα να σας πω ότι ειναι πολύ πεισματάρα. Και γι αυτό δεν ξέρω τι να κάνω.

Απάντηση: 
(Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος)

Στους 14 μήνες το παιδί αρχίζει να ανακαλύπτει το κόσμο και επιδιώκει να επιβάλλει τα θέλω του. Προσπαθεί να σας δοκιμάσει και να δει τις αντιδράσεις σας. Στην περίπτωσή σας διαπιστώνω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, ένταση και δυστυχώς η συμπεριφορά σας δεν είναι σταθερή. Επίσης δεν αναφέρεστε στο ρόλο και τη συμμετοχή του πατέρα στη διαπαιδαγώγηση της μικρούλας σας. Η κόρη σας έχει αντιληφθεί ότι δεν νιώθετε χαρούμενη και αντιδρά με την συμπεριφορά που μας περιγράφετε δηλαδή το πείσμα, την άρνηση να σας αποχωριστεί κατά το βραδυνό ύπνο και με την επιθετικότητα. Για να αλλάξουν αυτά είναι απαραίτητο πρώτα να διαφοροποιήσετε εσείς την στάση σας απέναντι στο παιδί. Να ασχολείστε μαζί της με θετικούς τρόπους, να την επιβραβεύετε, και να είστε σταθερή στη συμπεριφορά σας. Αποφεύγετε να γίνεστε δέκτης της επιθετικής της στάσης χωρίς να της κάνετε σχόλια. Στις περιπτώσεις που κάνει ντά στα άλλα παιδιά θα την απομακρύνετε από την παρέα για λίγο εξηγώντας της ότι τα παιδάκια πονάνε. Όταν θέλει να γίνεται το δικό της εφαρμόστε τη μέθοδο της απόσπασης του ενδιαφέροντος της σε κάτι άλλο, με ηρεμία και χωρίς φωνές. Όσο για το βραδυνό ύπνο θα κάθεστε αρχικά δίπλα της σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα μέχρι να την πάρει ο ύπνος, βάζοντας πρώτο στόχο να μην σας πιάνει το αυτί. Θα μείνετε όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να την πάρει ο ύπνος, μετά αν ξυπνήσει άμεσα θα πάτε κοντά της χωρίς όμως να την πάρετε αγκαλιά και θα κάνετε πάλι το ίδιο. Αφού σταματήσει να σας πιάνει το αυτί, σταδιακά θα αποχωρείτε. Αυτές οι συμβουλές δεν υποκαθιστούν την βοήθεια που θα πάρετε αν επισκεφθείτε κάποιον ψυχολόγο κάτι που θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα.

mommy kids in.gr